DJ’s nye site har smuk top – men grim bund

ANMELDELSE. Journalistens anmelder er i det store og hele ret imponeret af DJ’s nye site. Men: ”Efterhånden som man scroller længere og længere ned på hjemmesiden, tynder det lækre design ud,” skriver Jan Birkemose om relanceringen af DJ’s hjemmeside

Site: Journalistforbundet.dk relancering 5. oktober 2016

Webbureau: Peytz & Co samt Reload

Anmelder: Jan Birkemose, medieanalytiker, fellow på SDU og redaktør på medietrends.dk

Når man i 2016 slæber rundt med en syv år gammel hjemmeside, så kan det ikke gå hurtigt nok med at få den udskiftet. Derfor skal Dansk Journalistforbund først og fremmest have likes og thumbs ups, fordi et spritnyt – og absolut tidssvarende – site endelig er lanceret.

Selv om det er på en billig baggrund at blive sammenlignet med det gamle site, der sikkert var imponerende i 1999, men som i dag virkede grimt, træt og uæstetisk, så er jeg i det store og hele ret imponeret af det nye site.

Først og fremmest får jeg et sympatisk indtryk af en organisation, der præsenterer sig med en lækker, lys og luftig hjemmeside. Når jeg kigger på det første skærmbillede på både mobil og computerskærm, oplever jeg en visuel logik i, at dette også er et fagligt fællesskab for fotografer, grafikere og i øvrigt en stigende andel journalister, der udelukkende arbejder digitalt.

Det nye design er responsivt og ser derfor forskelligt ud alt efter, hvor stor ens skærm er. Jeg har surfet rundt på må og få på både min store computerskærm og min mobil, og begge steder er det let at finde rundt. Faktisk oplever jeg, at mobilversionen på mange måder har den mest intuitive navigation.

Til gengæld er jeg ret vild med forsidens store billede og højt prioriterede white space på min store computerskærm.Begge skærmversioner følger tilsyneladende en logik om, at hvert skærmbillede har sit tema. Det vil sige, at når man scroller forbi ”the fold”, dukker der et nyt tema op. Det giver et godt, overskueligt og informativt udtryk.

Jeg kan forstå på DJ, at målet med designet blandt andet har været at opprioritere rådgivning, kontakt og arrangementer og til gengæld nedprioritere nyheder. Det virker som en fornuftig tanke for en fagforening, hvis fornemmeste mål vel netop er at servicere medlemmerne. I et journalistmiljø kunne man ellers se for sig, at nyhederne dominerede.

På første skærmbillede står den især på rådgivning og adgang til de mange undersider, som kan hjælpe medlemmer, der søger svar på alt fra barsel, sygdom, pension, ferie og arbejdsløshed. Jeg er særlig vild med undersiderne på den store version, hvor stof, der ellers ofte virker cirkulæreagtigt og uoverskueligt, faktisk præsenteres på en måde, så man orker det.

Efterhånden som man scroller længere og længere ned på hjemmesiden, tynder det lækre design dog ud, og helt nede i bunden finder jeg en footer, som jeg mistænker designerne for at have importeret en-til-en fra den gamle hjemmeside.

Nok er fonten sat med en frisk grøn farve, som fungerer fint andre steder på sitet. Men grundlæggende er footeren med sine fire teksttunge spalter tung og disharmonisk i forhold til resten af hjemmesiden.

Mens vi er ved de mindre vellykkede detaljer, kan jeg ikke rigtig forlige mig med størrelsen på billedbylines og tags. Fotografernes navne virker dominerende, og på nyhedsoverblikket hiver de kraftige grønne tags hele tiden mine øjne væk fra rubrikkerne.

Til gengæld vil jeg rose, at forbundet har husket at fremhæve muligheden for at blive medlem. Det lyder jo banalt, men ikke desto mindre har mange fagforbund gennem årene gemt denne kerneopgave væk på fjerne afkroge af deres hjemmesider.

Men her er opfordringen sat, så det er til at få øje på. Dog kunne man overveje, om det virkelig er nødvendigt at pumpe potentielle medlemmer for udmattende blanketudfyldninger.

Få dog medlemmet i hus – og så saml op på alt det andet ved en senere lejlighed.

0 Kommentarer