En enstemmig hovedbestyrelse i Dansk Journalistforbund (DJ) godkendte i sidste uge planen om at flytte forbundets hovedsæde væk fra Gammel Strand til et større og dyrere hus centralt i København.
Men Rasmus Mark Pedersen fra hovedbestyrelsen er alligevel kritisk over for måden, som beslutningen er blevet truffet på, selv om han også selv stemte for.
”Vi har taget en historisk beslutning uden nogen som helst form for medlemsdebat. Det er usundt. Det undrer mig, at man på intet tidspunkt vælger at lægge det her ud til en offentlig debat blandt medlemmerne eller i det mindste åbner punktet på de hovedbestyrelsesmøder, hvor det er blevet drøftet,” siger Rasmus Mark Pedersen til Journalisten.
Efter planen skal DJ flytte ind i et bofællesskab med forbundet Kommunikation og Sprog (KS) samt den fælles a-kasse AJKS i løbet af 2018. Det betyder et farvel til det nuværende forbundshus ’Journalisternes Hus’ på Gammel Strand, der har været DJ’s hovedsæde, lige siden forbundet blev stiftet i 1961. De afsluttende forhandlinger om et nyt konkret lejemål i Københavns indre by pågår netop nu.
Endte alligevel med at stemme for
Men hvilken forskel ville det have gjort med en debat blandt medlemmerne. Både du og resten af hovedbestyrelsen stemte ja til flytteplanerne?
”Jeg stemte for, fordi vi grundlæggende har behov for nogle nye rammer for de ansatte i forbundet. Men undervejs i processen kunne man have taget andre valg og inddraget medlemmerne mere. Eksempelvis i forhold til beliggenhed. I stedet har man valgt ikke at få medlemmernes holdning, før beslutningen er truffet. Og det undrer mig,” siger Rasmus Mark Pedersen.
Hvorfor stemte du så ikke imod?
”Det er ikke hver dag, at jeg træffer beslutninger om ejendomsforhandlinger i millionklassen. Så jeg må støtte mig til den rådgivning, som vi i hovedbestyrelsen har fået fra administrationens side. Der har ikke været otte forskellige lejemål i spil. Der er blevet taget nogle beslutninger i administrationen for os politikere, og så har vi i sidste ende skullet nikke ja eller nej til det. Og vi har kun haft administrationens rådgivning at støtte os til,” siger Rasmus Mark Pedersen.
Werge afviser kritikken
DJ-formand Lars Werge afviser kritikken af den manglende medlemsinddragelse.
”Det har på ingen måde været ukendt, at vi har haft planer om at finde et andet sted at bo. Jeg nævnte det første gang på Fagligt Forum for halvandet år siden, og hovedbestyrelsen har diskuteret det her løbende, og i efteråret 2015 gav vores næstformand, Tine Johansen, også interview om det til Journalisten,” siger Lars Werge og fortsætter:
”Så kan man sige medlemsinddragelse. Men nu har hovedbestyrelsen påtaget sig ansvaret for, at vi skal finde et andet sted at bo. Og så vil medlemsinddragelsen ske fra nu af gennem kredse og grupper …”
Men beslutningen er jo allerede truffet?
”Det er jo den magt, som en hovedbestyrelse har. Det er netop beslutninger af denne karakter, som vores delegeretmøde vælger en hovedbestyrelse til at træffe,” siger Lars Werge.
Rasmus Mark Pedersen mener, at det ville have været meget relevant at høre medlemmernes holdning til beliggenheden af det nye forbundshus.
Hvorfor mener du, at den debat ikke skulle tages offentligt?
”Det ved jeg ikke, om jeg mener, at den ikke skulle. Men der står i vores vedtægter, at forbundshuset skal ligge i Københavns Kommune,” siger Lars Werge.
Men Københavns Kommune er jo mange ting?
”Skulle vi så lægge det ud til medlemmerne, om forbundshuset skal ligge på Store Kongensgade, Rentemestervej eller et tredje sted. Jeg ved ikke helt, hvordan man forestiller sig sådan en debat. Hovedbestyrelsen er valgt til at tage beslutninger af denne karakter, og der har ikke været syv-otte forskellige muligheder for placering. Vi har prioriteret, at det skal ligge centralt og tæt på offentlig transport,” siger Lars Werge.
Hvorfor har det været nødvendigt at lukke dette punkt på hovedbestyrelsens møder?
”Det er to store knaster, som ligger til grund for det. Den ene er, at ved de projekter, vi konkret diskuterer, der vil det låse vores forhandlingsposition, hvis der var en åben og offentlig debat om det. Så vil den eller de udlejere, vi taler med, have alt for gode kort på hånden. Den anden udfordring er, at vi skal blive enige med KS om en samarbejdsaftale om brugen og driften af huset, hvor diskussionen heller ikke kan foregå i fuld offentlighed,” siger Lars Werge.
”Væsentlige debatter at tage med medlemmerne”
Rasmus Mark Pedersen er dog uenig med DJ-formanden i, at der er tale om en ren politisk og administrativ beslutning.
”Der er mange følelser i det her, og så er det en afvejning af, hvor meget vi vil betale i husleje for at bo meget centralt. Det, synes jeg, er meget væsentlige debatter at tage med medlemmerne. Og hvis man frygter debat og demokrati, så bør man nok engagere sig i en anden fagforening end den, der går kraftigt ind for ytringsfrihed,” siger Rasmus Mark Pedersen.
Kan du uddybe, hvorfor det slet ikke var et alternativ for dig, at DJ skulle blive boende i de nuværende lokaler på Gammel Strand?
”Forbundets ansatte og rådgivere er efterhånden fordelt på flere og flere adresser ud over Gammel Strand, og vores mødefaciliteter er utidssvarende både i forhold til størrelse og udstyr, og det kan man ikke lave om på, når bygningerne er fredede. Desuden sidder medarbejderne meget trangt på kontorerne, og det bør vi kunne gøre bedre. Jeg er helt enig i, at vi skal flytte, jeg er bare i tvivl om, hvorvidt vi gør det på den rigtige måde,” siger Rasmus Mark Pedersen.
Stor men endnu ukendt huslejestigning
Lars Werge lagde i går ikke skjul på, at flytningen kommer til at betyde en huslejestigning, ”som er til at tage og føle på”.
Hos den formentlig kommende bofælle, forbundet KS, har man besluttet, at huslejen ikke må blive mere end 25 procent højere end den husleje, som KS betaler i dag for deres lokaler på Hauser Plads. KS tager endeligt stilling til projektet på et ekstraordinært hovedbestyrelsesmøde til september.
KS vil højst betale 25 procent mere i husleje. Hvad har været din smertegrænse?
”Jeg anerkender, at KS har en smertegrænse, det betyder vel også bare, at de får det mindre af lejemålet, det må de om. Jeg kan ikke sige noget om konkrete tal, fordi det har været et lukket punkt på dagsordenen i hovedbestyrelsen, og jeg ønsker ikke at træde nogen over tæerne,” siger Rasmus Mark Pedersen og fortsætter:
”Men jeg har i den grad opfordret til, at man fandt matrikler rundt omkring i København, som var i nærheden af den nye Metrocityring, og dermed meget nemt at komme til, hvis man ankommer fra Jylland eller lufthavnen. Det kunne eksempelvis være Nuuks Plads eller Vibenshus Runddel, hvor kradratmeterpriserne trods alt er noget lavere end i indre by.”
Men din smertegrænse har åbenbart ikke været overskredet, når du har stemt ja?
”I forhold til selv at have en smertegrænse, så er det vigtigt for mig, at vi får nogle gode forhold. Men jeg er kommet med mange forslag til, hvordan man eventuelt ville kunne have gjort det billigere. Men jeg har ikke stor erfaring med ejendomskontrakter, så når jeg får at vide, at noget er billigt, så er jeg nødt til at støtte mig til det,” siger Rasmus Mark Pedersen.
8 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Lars
Jeg fralægger mig ikke ansvaret for den beslutning, der er truffet. Men processen frem mod den, har vi i hovedbestyrelsen ikke haft megen indflydelse på. Hvis du mener, det er fejlagtigt, må du jo fremvise alle de muligheder, vi i hovedbestyrelsen er blevet præsenteret for.
Da planerne begyndte fik vi at vide, at det måske også kunne spare nogle penge. Undervejs har vi også fået informationer om, at man har fravalgt muligheden for at købe et nyt hus, men det er ikke en beslutning, vi har stemt om.
For ikke at bryde referatforbuddet, så kan jeg desværre blot skrive, at det nu virker til at blive dyrere. Og med det samme for øje, så kan jeg ikke være mere konkret end, at vi er blevet præsenteret for et stærkt begrænset antal muligheder at vælge mellem.
Jeg må jo stole på den rådgivning, der er fra administrationen om, at det er det bedste og billigste. Men at sige at jeg har været med til at tage de valg, der fører op til den endelige beslutning - det må du simpelthen føre bevis for.
Jeg har personligt foreslået, at man undersøger en række billigere lokationer. Jeg har endda foreslået en lokation, hvor jeg kan se, der stadig er 5000 kvadratmeter domicil ledig. Om det er blevet overvejet, ved jeg ikke. For det er ikke noget, vi i hovedbestyrelsen er blevet informeret om.
Bedste hilsner,
Rasmus MP
Ps. Til Michael - jeg forholder mig til virkeligheden, og den er, at jeg ikke synes processen har været god, men at jeg kan leve med resultatet. Jeg er ked af, at du ikke vil have den slags nuancer fra en politiker, men det er, hvad du får, hvis du stemmer på mig.
Kære Rasmus,
Jeg må på det kraftigste afvise, at beslutninger i DJ bliver truffet i det administrative lag. Det passer ikke - beslutninger om, hvad DJ skal gøre, og hvor DJ skal hen, træffes selvfølgelig af hovedbestyrelsen.
Du kan ikke fralægge dig ansvaret for dette ved fejlagtigt at henvise, som du gør, til "det administrative lag".
MVH Lars W.
Rasmus MP - Det er jo kun ét spørgsmål, derfor også kun ét svar: Du skal forholde dig til virkeligheden, som er, at der er tale om en pakkeløsning, ikke et tagselvbord. Om du så vil forholde dig til den virkelighed (pakkeløsningen) på den ene eller anden måde må du saftsuseme selv finde ud af, startende med at du indser hvad virkeligheden er (en pakkeløsning).
Michael - I så fald må du lige besvare to spørgsmål yderligere:
Hvad bør man i dine øjne som politiker stemme, hvis der er dele af et forslag, man ikke kan lide, men samlet set mener, det er en forbedring?
Hvordan skal man i dine øjne agere som politiker, hvis man mener, at processen er forkert, men man ikke kan samle et flertal til at ændre den?
Rasmus MP - Ja, det var dig, rigtigt gættet. Jeg kan se på resten af dit indlæg at jeg ikke behøver uddybe. Du afvejer det du selv nævner og ender med at stemme for hele pakken. Så må du anstændigvis stå på mål for hele pakken - som jo var det du stemte for. Men det gør du så ikke
Flere