Onsdag i sidste uge startede forhandlingerne mellem Dansk Journalistforbund (DJ) og Kommunernes Landsforening (KL).
Den 6. marts forhandler DJ og KL videre om fornyelse af overenskomsten for journalister og kommunikationsmedarbejdere, der er ansat i kommunerne.
KL ønsker ikke at udtale sig om de igangværende forhandlinger.
”Vi har jo det grundprincip, at vi forhandler ved bordet og ikke igennem pressen,” oplyser de i en mail til journalisten.dk.
Det vil DJ til gengæld.
Faglig konsulent i DJ Per Sørensen forklarer her om fire centrale krav, som DJ spillede ud med på mødet onsdag i sidste uge.
Samme økonomiske rammer som andre kommunalt ansatte
DJ vil have lige så mange flere penge til de kommunalt ansatte medlemmer, som de øvrige faggrupper nu har forhandlet sig frem til.
»Aftalen siger, at der for toårsperioden er lavet et resultat, der hedder 2,16 % økonomisk fremgang. Det vil betyde, at den enkeltes lønning stiger med 1,91 % over de næste to år, og de resterende 0,25 % anvendes ved forhandlingerne direkte med DJ. De kunne for eksempel bruges til at forhøje pensionen eller lignende generelle ting,« siger Per Sørensen fra DJ til journalisten.dk.
Flere trin på løntrappen
Når du følger DJ-overenskomsten, får du automatisk ekstra i lønningsposen alt efter, hvor mange års anciennitet du har. DJ vil have en mere glidende overgang mellem løntrinnene.
»Som det ser ud nu, når du andet løntrin med fire års anciennitet og tredje trin efter 8 år. Vi vil gerne have, at det for eksempel kunne blive hvert andet år,« siger Per Sørensen.
DJ-løn til DJ-medlemmer
Som journalisten.dk tidligere har beskrevet, kan teknikaliteter betyde, at medlemmer eksempelvis risikerer at starte på løntrin som bachelor, selv om man har taget en kandidatgrad. DJ vil sikre, at flere medlemmer får løn efter DJ-overenskomst til ordentlig markedsværdi.
»Når nu du er færdig som cand. comm. og får arbejde i en statsvirksomhed, så bliver du tvunget til at arbejde under en AC-overenskomst. Hvis vi får vores krav igennem, så kan DJ-medlemmer blive undtaget for det fremover. Det er et udestående, som endnu ikke er afklaret,« siger Per Sørensen.
Garanti for fem-dages arbejdsuge
Fleksibilitet i arbejdstiden kan være en fordel for både arbejdsgiver- og arbejdstager, men KL skal garantere, at det ikke er noget, der koster de ansatte fridage, mener DJ.
»Vi oplever i stigende grad, at folk pålægges arbejde mere end fem dage om ugen. Det har DJ og medlemmerne ikke noget imod, vi skal bare være sikre på, at der så også gives fri på et andet tidspunkt, så man i gennemsnit har to fridage om ugen,« siger Per Sørensen.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.