DJ’s “adopterede” kollega løslades fra tyrkisk fængsel

Den fængslede tyrkiske journalist Füsun Erdogan bliver løsladt i dag. »Vi er lykkelige på Füsuns og hendes families vegne,« skriver DJ’s kommunikationskonsulent Esben Ørberg, der flere gange har været i Tyrkiet for at tale hendes sag

Der er for en gangs skyld gode nyheder om pressefriheden i Tyrkiet. Senere i dag løslades den kvindelige tyrkiske journalist Füsun Erdogan, som i otte år har siddet fængslet på grund af falske anklager – ifølge både Esben Ørberg fra DJ og det tyrkiske journalistforbund:

»Vi er meget glade, fordi vi ved, at hun har været offer for falske anklager. Hun er blevet beskyldt for at være del af en illegal organisation, men i virkeligheden har de været fængslet på grund af deres journalistik,« siger Ercan Ipekci i en telefon fra Tyrkiet.
Han er tidligere formand for det tyrkiske journalistforbund og frontkæmper for de nu løsladte tyrkiske journalister.

Füsun Erdogan bliver ifølge den tyrkiske hjemmeside Hurriyet Daily News løsladt sammen med to andre tyrkiske journalister, fordi deres varetægtsfængsling har varet længere tid end den fængselsstraf, de er blevet idømt. En straf, som er blevet appelleret. 

I foråret sidste år valgte DJ at ”adoptere” Füsun Erdogan og kæmpe hendes sag. Kommunikationskonsulent i DJ Esben Ørberg har flere gange været i Tyrkiet for at tale hendes sag. Han er meget glad for løsladelsen.

”Det er med en enorm lettelse, at vi har modtaget beskeden om Füsun Erdogans løsladelse. Det årelange pres på de tyrkiske myndigheder har langt om længe båret frugt. Mange hundrede kolleger har kæmpet for hendes frigivelse i utallige sammenhænge. Der er dannet et stort internationalt netværk for at få de 44 tilbageværende journalister løsladt, og netværkets evne til at skabe synlighed om de fængslede har helt sikkert virket. Vi er lykkelige på Füsuns og hendes families vegne,” skriver Esben Ørberg i en mail til Journalisten.

Füsun har været fængslet siden 2006, fordi hun ifølge de tyrkiske myndigheder har forsøgt at omstyrte det tyrkiske samfund. Det er en anklage, Esben Ørberg tidligere har afvist som grundløs over for Journalisten.

»De hævder, at hun opfordrer til voldelig marxistisk omstyrtelse af samfundet. Det eneste, der er rigtigt i den sag, er, at hun er erklæret socialist og har skrevet en bog om Rosa Luxemburg (polsk revolutionær, læs wiki her, red.). Det er åbenbart nok til at fængsle hende.«

Ercan Ipekci mener, at Füsun Erdogans løsladelse blandt andet skal tilskrives det internationale pres. Han håber, presset vil fortsætte, så de resterende fængslede journalister i Tyrkiet også kommer ud:

»Der er stadigvæk mere end 30 journalister i fængsel, og det er vigtigt, at kampen fortsætter,« siger Ercan Ipekci.

1 Kommentar

Kurt Simonsen
8. MAJ 2014
Hvor er det godt at høre! Tak
Hvor er det godt at høre! Tak til DJ - og da især Esben Ørberg for hans store indsats i denne vigtige sag! vh Kurt Simonsen