De håbede lige til det sidste. Familie, kolleger og internationale presseorganisationer var med ved retten i Istanbul, da Füsün Erdogans sag skulle genbehandles.
Men efter 15 timers retsmøde faldt afgørelsen: Den tyrkiske journalist er blevet idømt livsvarigt fængsel. Seks andre er også blevet idømt hårde domme, imens én er blevet løsladt, oplyser Füsun Erdogans niece. Sagen blev afgjort klokken 1 i nat tyrkisk tid.
"Dommen er en skændsel for tyrkisk retsvæsen og udtryk for magtfuldkommenhed i regeringen," udtaler Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård, i en mail til Journalisten her til morgen. Blicher Bjerregård er også formand for det europæiske forbund EFJ.
"Regimet tåler ikke kritik"
Füsun Erdogan er blevet dømt for at opildne til en socialistisk opstand mod den tyrkiske regering. Men ifølge Dansk Journalistforbund er det eneste, hun har gjort, dog at passe sit arbejde som journalist. Hun har siddet fængslet i syv år, inden hendes sag altså i år er blevet genoptaget. Og nu afgjort.
"Regimet tåler ikke kritik, og Füsun Erdogan er en sten i skoen. Men jeg tror, at retsvæsenet – som er under stærk politisk indflydelse – gør regning uden vært. Det internationale pres vil nå nye højder efter denne skandaløse afgørelse. Solidaritetstilkendegivelserne strømmer ind fra det internationale journalistsamfund. Men også udgivere, medieejere, menneskeretsorganisationer og mange andre vil nu øge deres støtte til de tyrkiske journalister. Det kan godt være, at premierminister Erdogan ikke officielt lader sig presse. Men jeg tror alligevel, at de kommende ugers pres vil gøre indtryk," mener Mogens Blicher Bjerregård.
Hvad vil DJ gøre nu?
"I de kommende dage vil vi sammen med vore tyrkiske kolleger drøfte, hvordan vi kan fortsætte kampen for retfærdighed."
Får det her konsekvenser for DJ's syn på tyrkisk pressefrihed og evt. anbefalinger til danske journalister, der arbejder i landet?
"Nej, det er utænkeligt, at dommen får konsekvenser for udenlandske journalister. De behandles anderledes blidt."
DJ har "adopteret" Füsün Erdogan
DJ har det seneste halve år fulgt sagen meget tæt. I den forbindelse valgte forbundet i juni at "adoptere" Füsün Erdogan. "Adoptionen" betyder, at DJ følger sagen og vil hjælpe hende økonomisk, hvis det bliver nødvendigt.
I september i år troede DJ, at Füsün Erdogan kunne ende med at blive løsladt. Journalisten skrev i den forbindelse til den tyrkiske ambassade i København og bad om en kommentar. Ambassaden svarede en måned efter, at de ikke kan kommentere på Füsün Erdogans sag, da de ikke "kan kommentere sager, der er under behandling ved retten". Ambassaden understregede dog, at Tyrkiet arbejder for at udvide ytringsfriheden:
"Tyrkiet er fast besluttet på at udvide omfanget af ytringsfriheden. Man vil i højere grad samstemme den nationale lovgivning med internationale standarder og principper, især inklusive dem, der er opstillet af den europæiske menneskeretsdomstol og EU's politiske københavner-kriterier."
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
http://europe.ifj.org/en/pages/efj-campaigns-stand-up-for-journalism
Jeg mangler, at Journalisten beskæftiger sig med Stand Up for Journalism-dag - som er i dag.
DJ kunne ved lejlighed måske oprette en Wikipedia-artikel om den adopterede journalist?
Ind til videre er hun kun en blandt mange: "70 journalists in Turkey are currently being prosecuted and kept in jail all over the country" - og de er ikke socialister alle sammen.
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_arrested_journalists_in_Turkey