De håbede lige til det sidste. Familie, kolleger og internationale presseorganisationer var med ved retten i Istanbul, da Füsun Erdogans sag skulle genbehandles. Men efter 15 timers retsmøde faldt afgørelsen: Den tyrkiske journalist blev idømt livsvarigt fængsel.
Seks andre blev også idømt hårde domme, mens én blev løsladt, oplyste Füsun Erdogans niece.
”Dommen er en skændsel for tyrkisk retsvæsen og udtryk for magtfuldkommenhed i regeringen,” skrev Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård, i en mail til Journalisten umiddelbart efter. Blicher Bjerregård er også formand for det europæiske forbund EFJ.
Füsun Erdogan blev dømt for at opildne til en socialistisk opstand mod den tyrkiske regering. Men ifølge Dansk Journalistforbund er det eneste, hun har gjort, dog at passe sit arbejde som journalist. Hun har siddet fængslet i syv år, inden hendes sag altså i år blev genoptaget. Og nu afgjort.
”Regimet tåler ikke kritik, og Füsun Erdogan er en sten i skoen. Men jeg tror, at retsvæsenet – som er under stærk politisk indflydelse – gør regning uden vært. Det internationale pres vil nå nye højder efter denne skandaløse afgørelse. Solidaritetstilkendegivelserne strømmer ind fra det internationale journalistsamfund. Men også udgivere, medieejere, menneskeretsorganisationer og mange andre vil nu øge deres støtte til de tyrkiske journalister. Det kan godt være, at premierminister Erdogan ikke officielt lader sig presse. Men jeg tror alligevel, at de kommende ugers pres vil gøre indtryk,” skrev Mogens Blicher Bjerregård efter domsafgørelsen.
Füsun Erdogan fra kvindefængslet Gebze med sønnen Aktas og søsteren Sengül (som også er billedets fotograf med selvudløser). Füsun Erdogan har seks søstre, en bror og masser af nevøer og niecer. Alle er stærkt engagerede i hendes sag og har specielle opgaver; en er hendes advokat, en anden varetager formidling, en tredje oversætter og så videre. Füsun Erdogans mand er også journalist, men er flygtet.
DJ har det seneste halve år fulgt sagen meget tæt. I den forbindelse valgte forbundet i juni at ”adoptere” den hollandsk-tyrkiske journalist Füsun Erdogan. Adoptionen betyder, at DJ følger sagen og vil hjælpe hende økonomisk, hvis det bliver nødvendigt.
I september i år troede DJ, at Füsun Erdogan kunne ende med at blive løsladt. Journalisten skrev i den forbindelse til den tyrkiske ambassade i København og bad om en kommentar. Ambassaden svarede en måned efter, at de ikke kan kommentere på Füsun Erdogans sag, da de ikke ”kan kommentere sager, der er under behandling ved retten”. Ambassaden understregede dog, at Tyrkiet arbejder for at udvide ytringsfriheden:
”Tyrkiet er fast besluttet på at udvide omfanget af ytringsfriheden. Man vil i højere grad samstemme den nationale lovgivning med internationale standarder og principper, især inklusive dem, der er opstillet af den europæiske menneskeretsdomstol og EU’s politiske københavner-kriterier,” lød det fra den tyrkiske ambassade.
I forsøget på at skabe europæisk opmærksomhed om de tyrkiske journalister, der er blevet livstidsfængslet på grund af deres politiske tilhørsforhold, gik Mogens Blicher Bjerregård i egenskab af formand for European Federation of Journalists (EFJ) torsdag den 7. november på talerstolen ved en konference i Beograd og talte som den eneste om sagen med de tyrkiske journalister.
En vred tyrkisk vicekulturminister kom dernæst til talerstolen og forsikrede sine europæiske kolleger om, at Tyrkiet bestemt ikke knægter hverken presse- eller ytringsfrihed, og at de journalister, der netop er blevet idømt fængsel på livstid, er at sidestille med terrorister. Det på trods af, at der i 2012 sad mere end 100 mediearbejdere fængslet i Tyrkiet for at ”formidle informationer, der fremmer terrorisme.”
»For mig var det vigtigt at få gjort fuldstændigt klart, hvad det er, der foregår i Tyrkiet, og der var faktisk mange, der ikke var klar over, hvor alvorligt det er. Men jeg fik ret mange henvendelser om min tale bagefter, og jeg oplever, at det er noget, der nu bliver taget seriøst,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
Füsun Erdogan siger farvel til en familiedelegation i januar 2012. – foto: privatfoto
Konferencen i Beograd blev afholdt af Europarådet for alle medlemslandes ministre for presse og information, og temaet var netop ytrings- og informationsfrihed. Tyrkiets repræsentant var landets vicekulturminister, og vedkommende havde været på talerstolen en gang, men måtte altså vende tilbage efter Blicher Bjerregårds kritiske indlæg, som han blankt afviste.
For Dansk Journalistforbund var talen i Beograd led i en strategi, der går ud på at skabe så meget larm og opmærksomhed som muligt om behandlingen af de tyrkiske journalister.
»Europarådet er et vigtigt forum, fordi Tyrkiet selv er medlem, og de ønsker ikke at tabe anseelse. Derfor er det vigtigt for EFJ, at det her budskab nu er blevet hørt af repræsentanter for kulturministerier i hele Europa,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
En anden front, EFJ arbejder på, er i forhold til EU. Omtrent samtidig med Blicher Bjerregårds tale i Beograd sendte organisationen et brev til Stefan Füle, som er EU’s kommissær for udvidelse af unionen. Formålet er at gøre sagen om de tyrkiske journalister til et tema i diskussionen om Tyrkiets mulige indlemmelse i EU.
»Vi er nødt til at bruge alle de kanaler, vi kan. Det, jeg hører, er, at det handler om at blive ved med at presse på,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
DJ håber også, at den danske regering vil bidrage med pres på Tyrkiet.
Kvindefængslet i Gebze – et par timers kørsel fra Istanbul – er blandt de bedre, efter tyrkiske forhold. Füsun Erdogan har været fængslet her siden den 8. september 2006. – foto: privat
Fem gode råd – få gennemslagskraft
Esben Ørberg, kommunikationskonsulent i dj, har været Dansk Journalistforbunds ”aktivist” og har arbejdet for at sikre retssagen mod Füsun Erdogan medieomtale. Her er hans fem bedste råd:
Kommuniker. Formidling er formålet. Brug Facebook, Twitter, debatindlæg og redaktionel omtale. Mange NGO-sites vil også være interesserede. Naturligvis uden honorar. Du er aktivist, ikke journalist.
Hold fokus. Du udsættes for en enorm mængde indtryk og overtalelsesforsøg. Træk vejret dybt og gentag, hvad formålet med din aktion er. Sorter og sorter fra.
Brug dig selv. Vær ikke bange for at iscenesætte dig selv og din oplevelse. Måske skal din rapport skrives som en reportage med dig selv i centrum. Brug mennesker til at forklare din sag. Skriv, så det fænger.
Skab alliancer. Sørg forinden for, at enhver organisation, politiker og andre aktivister med (potentiel) interesse for din sag holdes orienteret via mail/link. Find også nye alliancepartnere.
Dyrk dit personlige bagland. Sørg for, at dine nærmeste kolleger, venner og bekendte kender til din aktion og kan give dig rygstød, når du er alene, og alt virker håbløst. Den rigtige sms kan gøre underværker.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.