Er en delegeret en særlig dygtig journalist, er mentorordningen en særlig loge for seniorer, og shopper de for mine penge i forbrugsforeningen? Journalisten har jagtet indforståede forkortelser, delegeretmøde-lingo og overenskomst-jargon til denne lille DJ-parlør. (Rettet 16/4 2009)
HB:
Her holder magtens kvinder og mænd til. Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse (HB) har 15 medlemmer, som du har været med til at vælge, hvis du er valgt som delegeret. Men hvad er så en delegeret?
Delegeret:
Hvis I er mindst fem DJ-medlemmer på din arbejdsplads, kan I vælge en delegeret til at repræsentere jer på delegeretmøderne, som afholdes hvert andet år, og som vælger de 15 medlemmer til HB i DJ. Så er I med til at vedtage eller forkaste forslag på delegeretmødet og vælge hovedbestyrelsen.
Tilføjelse af 16/4 2009: Også medarbejdere på mindre arbejdspladser, freelancere og arbejdsløse har muligheder for at vælge delegerede. Det kan du læse mere om i forbundslovene under punkt 5.
Mentorordningen:
Det kan være svært at være grøn på jobbet. Heldigvis vil nogle erfarne kolleger gerne være mentor for dig og øse ud af deres erfaringer, så du kan få lidt mere gang i karrieren. Indtil videre er det dog kun i kreds 1, 2, 3 og Kreds Fyn, at de ældre holder de grønne i hånden.
Gruppeordningen 2009:
Selv om du måske sjældent rejser dig fra dit skrivebord, kan du blive ramt i hovedet af en sten, hvis chefen sender dig til Nørrebro. Ryger din arbejdsevne ud sammen med dine tænder, betaler gruppeordningen dig en erstatning.
Ophavsretsfonden:
Når du engang vil efteruddanne dig, ud at se verden med faglige øjne eller bare have orlov til at skrive din første bog, kan du søge om penge hos Ophavsretsfonden. Så kan du få brød på bordet nogle måneder uden at skulle adlyde chefen. Lyder det tillokkende?
Efteruddannelsespuljen:
Det koster rigtig mange penge, hvis du vil efteruddanne dig. Vil din chef ikke punge ud, eller er din friværdi skrumpet ind, foreslår et flertal i hovedbestyrelsen, at du fra næste år kan søge om at få del i 500.000 kroner, som Dansk Journalistforbund hvert år vil smide i en efteruddannelsespulje.
FU:
Hvis du en dag bliver valgt ind i DJ's hovedbestyrelse, placerer hovedbestyrelsen dig måske i forretningsudvalget (FU), hvor de tager økonomiske beslutninger for hele fagforeningen. Her har hovedbestyrelsens formand og næstformand altid fast plads sammen med to medlemmer udpeget af hovedbestyrelsen.
Fagligt udvalg:
Du skal have en overenskomst for at kunne sove trygt om natten, få en ordentlig løn og sikre dig en betalt frokostpause. Inden de ting kan falde helt på plads, skal det faglige udvalg lige se nærmere på aftalen og vende tommelfingeren op. Hvis du allerede har en overenskomst, men bliver uenig med chefen om din ferie eller din ret til at skrive en bog, og jeres konflikt går i hårdknude, ser det faglige udvalg også gerne på sagen for dig. Men først skal din tillidsmand eller en faglig konsulent i DJ forsøge at løse striden.
Specialforeninger:
Langtfra alle journalister har fast skrivebord eller free seating på et dagblad. Hvis du i stedet skriver hjemmefra som freelancer eller er ansat på et distriktsblad, i en organisation, på en tv-station, på et forlag eller som tekster af tv eller film – eller måske fotograferer, tegner, designer websites eller grafik – kan du melde dig ind i en specialgruppe under DJ. Du skal være medlem af en specialforening, hvis der ikke er en medarbejderforening på din arbejdsplads.
Visuelt Forum:
Journalistik er mere end ord. Faktisk bliver det alt sammen lidt kedeligt uden tegninger, illustrationer, grafik, layout og webdesign – altså medmindre du hører radio. Medlemmerne af Visuelt Forum arbejder med alt det visuelle. Visuelt Forum er et eksempel på en af de mange specialforeninger i DJ.
Forbrugsforeningen:
Hvis du kan lide at shoppe lidt billigere, er det dejligt, at Forbrugsforeningen arbejder for at skaffe dig rabatter på alskens varer og købe ferieboliger, som du kan leje med gode rabatter. Hurra for pressekortet!
Åben model:
Nej, DJ råder ikke over en håndfuld åbne sportsvogne. Her er en åben model derimod en forhandling om overenskomsten, hvor man ikke aftaler de fremtidige lønstigninger ned i mindste detalje. Situationen for medierne ændrer sig jo konstant, og om to år er det ikke sikkert, at der er råd til klækkelige lønstigninger til dig. Kun til din chef.
B&U:
DR's legestue for barnlige voksne, B&U, er ikke flyttet ind hos DJ. Her er B&U i stedet et beskæftigelses- og uddannelsesudvalg. De to funktioner er lagt sammen i et udvalg, fordi dit uddannelsesniveau betyder en del for din fremtidige beskæftigelsessituation.
Åben ende:
Du behøver ikke rødme. En åben ende er nemlig bare en overenskomstforhandling, hvor de stridende parter på hver side af bordet ikke på forhånd aftaler, hvornår mødet skal slutte. Står et konfliktvarsel og lurer lige om hjørnet, kan parterne "sætte uret i stå", så klokken bliver ved at være fem minutter i deadline, så længe det er nødvendigt for at blive enige om dine arbejdsvilkår og din løn.
Rettelse af 16/4 2009: Vi løb desværre selv sur i begreberne og fik blandet specialgrupper og specialforeninger sammen. Der findes af historiske årsager kun to specialforeninger, Pressefotografforbundet og Danske Bladtegnere. Specialgrupper derimod er for medlemmer af DJ som enten er ansat på så små arbejdspladser, at der ikke findes en medarbejderforening – eller for freelancere. Specialgrupper dækker specifikke interesseområder som eksempelvis Distriktsbladsgruppen, Kommunikationsgruppen eller en specifik ansættelsesform som FreelanceGruppen. Vi fik i den sammenhæng kaldt Visuelt Forum for en specialforening, hvor det rettelig er en specialgruppe. Vi beklager.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Nu har vi også specialforeningen "DJ i AC"