DJØF: Aktindsigt er ledelsens ansvar

Besparelser har presset det offentlige i bund og kan være med til at forsinke aktindsigt, siger Lars Qvistgaard fra DJØF til Journalisten.dk. Foreningen så gerne, at offentlige dokumenter blev tilgængelige på nettet.

Besparelser har presset det offentlige i bund og kan være med til at forsinke aktindsigt, siger Lars Qvistgaard fra DJØF til Journalisten.dk. Foreningen så gerne, at offentlige dokumenter blev tilgængelige på nettet.

I sidste uge skrev Journalisten.dk, at journalist på Ekstra Bladet Bo Elkjær nu har ventet i et år på aktindsigt fra Forsvarsministeriet. Det er et brud på loven, lød det fra mediejurist Oluf Jørgensen, der mener, at der er gået rutine i at forhale aktindsigt i det offentliges dokumenter til journalister.

»Det er en meget grov beskyldning,« lyder det fra Lars Qvistgaard, der er chef for offentligt ansatte i foreningen DJØF.

Lars Qvistgaard vil ikke kommentere på den konkrete sag, men mener, at de omfattende besparelser i centraladministrationen kan være med til at forlænge behandlingen af aktindsigt.

»Billedet, jeg ser, er af en administration, der er meget presset. Besparelserne kan være grund til en stigende ventetid på aktindsigt. Men jeg har ikke nogen forudsætning for at kommentere, om der bliver begået systematisk lovbrud,« siger Lars Qvistgaard til Journalisten.dk.

Det endelige ansvar for, at fristen for aktindsigt bliver overholdt, ligger hos den politiske og administrative ledelse, mener Lars Qvistgaard. Det er deres ansvar, at der bliver afsat de rigtige ressourcer til at klare opgaven.

»Generelt set er aktindsigt en sagsbehandlingsopgave på linje med alle andre. Men sagerne kommer jo ind fra siden, og man kan ikke planlægge hvornår de kommer. Den slags opgaver kan godt virke mere irriterende end andre,« siger han til Journalisten.dk.

Ventetiden på aktindsigt kunne lettes gevaldigt, hvis man udnyttede internettet bedre, lyder det fra DJØF.

»Vi har allerede luftet nogle tanker om, at man på sigt kunne udnytte digitaliseringen på en anden måde og gøre sagsakter tilgængelige. Dermed kunne interessenterne selv stå for arbejdet med at hente de relevante dokumenter. Det ville lette sagsbehandlingen, hvis det blev nemmere at få adgang til det offentliges dokumenter,« siger Lars Qvistgaard.

0 Kommentarer