DJH-ELEVER LAVER UNGE MORGEN-NYHEDER

Solointerview med kurderlederen Öcelans forsvarer. Planer om at lægge uredigerede interview ud på Internettet. Det er de foreløbige resultater af 25 journalistelevers forsøg med at lave unge radionyheder for studerende i Århus.
Solointerview med kurderlederen Öcelans forsvarer. Planer om at lægge uredigerede interview ud på Internettet. Det er de foreløbige resultater af 25 journalistelevers forsøg med at lave unge radionyheder for studerende i Århus.

 


Den massive grå beton møder de tunge, mørke gardiner i en symbiose, der tapper energi ud af alt levende – på nær støvmider.
Rigtig gættet: Beskrivelsen er fra Danmarks Journalisthøjskole, der gennem alle betonkatedral-årene har haft ry for at producere elever, der især bemærkede sig ved altid at overskride mødetider, og som kun havde hovedrysten til overs for en frivillig indsats. Især hvis den gik ud over den planlagte hjemrejse til København.
Fordomme måske. Men det har overrasket lærerkollegiet, at 25 elever for nylig meldte sig til frivilligt at levere daglige morgennyheder til den århusianske Studenterradio.
Klokken er 16.00. Fem elever er mødt i et af beton-klasseværelserne for at forberede morgendagens udsendelse. På redaktionens white-board står allerede fire ideer til indslag, som gerne skulle interessere målgruppen af studerende i Århus mellem 18 og 30 år:
»Udenlandske uddannelser duer ikke i Danmark«
»Olivenolie hæver kolesteroltallet«
»Julefrokostmenu set med en ernæringseksperts øjne«
»Kombineret musikbegivenhed og gudstjeneste«
Cecilie Monggaard er på sin første vagt som jourhavende – nogensinde. Hun går på 2. semester og rynker øjenbrynene nervøst, mens hun fortæller om det ærefulde hverv at skulle prioritere nyhedsstrømmen.
»Vi tager os selv som udgangspunkt, når vi prioriterer, fordi vi allesammen tilhører målgruppen. I dag har vi for eksempel to historier om ernæring, fordi jeg vil mene, det interesserer en stor del af vores målgruppe,« siger den 23-årige jourhavende, der skal have radio på 3. semester.
De to daglige nyhedsudsendelser af hver fem minutters varighed sendes 7.30 og 8.30, men allerede dagen før begynder fem-mandsredaktionerne deres arbejde. De bruger tre-fire timer på at få minimum to indslag i kassen samt skrive et passende antal telegrammer, inden de går hjem. Næste morgen møder de klokken seks for at gøre arbejdet færdigt.

Mødt med skepsis
Via redaktionens røde i-mac, som rektor har sponsoreret, sendes nyhederne fra DJH til Studenterradio over nettet fem minutter før de skal på.
Ideen til samarbejdet med Studenterradio fik 3. semesters radiolærer Thorkild Ellerbæk.
»Nyhedsredaktionen er et tilbud til de studerende på radioforløbet, der har lyst til mere, end vi kan tilbyde i undervisningen,« siger Thorkild Ellerbæk og nævner som eksempel, at kilderne stiller op til interview, når eleverne præsenterer sig som reportere fra Studenterradio. I skolens undervisningsforløb er de blot »elever fra DJH«, og så lyder der ofte et dybt suk og en masse undskyldninger om ringe tid til interview fra kilderne.
Blandt lærerene på DJH var der udpræget lad-os-nu-se-skepsis, da Thorkild Ellerbæk præsenterede ideen om, at elever skulle lave nyhedsudsendelser frivilligt.
»Der gik fire-fem dage, så var der 25 navne på listen, og der er aldrig problemer med, at de kommer for sent eller bliver væk. Hvis nogen har travlt med en opgave på skolen, finder de selv ud af at bytte plads på vagtskemaet,« siger Thorkild Ellerbæk, der gradvist har overladt redaktionsansvaret til de studerende, efter at redaktionen har kørt i en måned.
Mange af de studerende har meldt sig til staben for at samle erfaringer, inden de skal i radio-praktik. Bo Hasseriis skal på Radioavisen, og han føler sig bedre rustet, end hvis han »bare« havde været almindelig DJH-elev.
Der findes ikke undersøgelser af, hvor mange lyttere Studenterradio har, men der findes 40.000 i målgruppen, og hvis de stiller ind på frekvensen, vil de høre nyheder, der ikke ligner det, lokalradioerne i Århus ellers sender ud.
»Vi vil gerne lægge afstand til de nyheder, som den kommercielle radiostation, Voice, sender ud. For os er det ikke en god historie, at tre mand sidder i en bil i håb om, at den tålmodigste kan vinde den. Vi mener lige såvel, at en god, ung nyhed kan være et folketingsvalg eller ændringer i regeringen,« siger Bo Hasseriis.

Scoop
Studenterradioen vil også gerne have udenrigsnyheder, og det største scoop, redaktionen lavede på den front, var et interview med en af forsvarerne for den dødsdømte kurderleder Öcelan.
Ingen anden radiostation herhjemme havde interesseret sig for den vinkel på verdensbegivenheden, men for Studenterradio er nyheder om menneskerettigheder højt prioriterede, og derfor er der stolthed på redaktionen over, at det kunne lykkes at få hevet det interview i land.
Studerende i andre byer end Århus kan også høre nyhederne, hvis de har adgang til Internettet. Foreløbig er det muligt at høre den daglige 8.30-udsendelse ved at klikke sig ind på redaktionens hjemmeside (www.djh.dk/nyhederne), men efter jul skal tilbuddene på nettet udvides, så man for eksempel kan gå ind og lytte til flere indslag om det samme emne.
Hvis lytterne vil genopfriske Dandy-sagen, som Studenterradio har dækket intensivt, kan lytteren finde alle indslag om emnet på hjemmesiden.
»Vi tygger i øjeblikket også på, om vi skal lægge vores uredigerede interview ud på nettet, hvilket vil svare til, at skrivende journalister lægger al deres research ud. Foreløbig er det noget, vi overvejer, for der er naturligvis en masse uafklarede etiske spørgsmål i det,« siger Thorkild Ellerbæk.
Selv om journalisteleverne er med på de nyeste eksperimenter, erkender de dog også deres begrænsninger.
»Vi ringer ikke til kilderne om natten – det er vi ikke rå nok til at gøre – endnu,« siger Bo Hasseriis.

0 Kommentarer