
Zetlands fire stiftere, som i dag er mediets fire partnere. Fra venstre Jakob Moll, Silke Bock, Lea Korsgaard og Hakon Mosbech. Rasmus Malmstrøm/Zetland
Det er ikke lovligt for en arbejdsgiver at kræve, at medarbejdere har en åben Facebook-profil. Sådan lyder vurderingen fra Dansk Journalistforbunds juridiske konsulent Anders Sevel Johnsen.
Zetland har ellers i deres udkast til etiske regler et krav om, at alle skribenter har en åben profil på både Facebook og Twitter, hvor de kan gå i dialog med læsere og offentlighed.
»En arbejdsgiver må ikke blande sig i medarbejdernes privatliv på den måde, som Zetland gør her. Det har de ingen hjemmel til,« siger Anders Sevel Johnsen, der er forbundets specialist på sociale medier.
Påvirker muligheden for at ytre sig privat
Zetland understreger, at skribenterne også gerne må have en privat profil. Men Anders Sevel Johnsen mener ikke, det bliver lovligt af, at medarbejderne kun skal bruge profilen professionelt.
»Med det her krav kan jeg ikke foretage mig præcis det samme i min fritid, som jeg kunne uden. Det kan ikke undgå at påvirke min mulighed for at ytre mig privat, og derfor går det ikke,« vurderer Anders Sevel Johnsen.
Zetland har ellers præsenteret to måder, medarbejderne kan leve op til kravet. Enten kan de have to forskellige Facebook-profiler – den ene rent privat, den anden rent professionel. Eller også kan de have én profil, hvor de kan målrette forskellige opslag til udvalgte grupper. Eksempelvis kan børnebillederne forbeholdes familie og nære venner, imens professionelle opslag målrettes alle.
DJ: Kun en profil per person
Men Anders Sevel Johnsen afviser begge modeller.
At have to separate profiler er ifølge Anders Sevel Johnsen i strid med Facebooks brugerbetingelser. I betingelserne for at bruge Facebook står: ”Du må ikke oprette mere end en personlig konto.”
»Ifølge Facebooks brugerbetingelser må man kun have én profil per person. Og som arbejdsgiver kan du ikke pålægge en medarbejder at gøre noget, der misligholder en aftale med et socialt medie som Facebook,« siger han.
Den anden model, hvor man målretter opslag forskelligt på samme profil, mener han heller ikke kan lade sig gøre.
»Her er problemet, at arbejdsgiveren tiltager sig indflydelse på mit privatliv. Jeg kan ikke gøre præcis det samme, som jeg ellers ville kunne. Hvis jeg gerne vil lave et privat opslag, skal jeg tilpasse indstillingerne. Og hvis jeg i privat regi gerne vil lave et offentligt opslag, kan folk komme i tvivl, om det er Zetland-journalisten Anders eller ”private Anders”, der udtaler sig. Det ligger ikke inden for arbejdsgiverens ledelsesret,« siger han.
Helt særlige undtagelser
Anders Sevel Johnsen understreger, at der er helt særlige undtagelser, hvor chefen gerne må blande sig i medarbejdernes privatliv.
»Det kan eksempelvis være sagen med Ditte Okman, som måtte forlade Venstres Pressetjeneste på grund af et upassende Facebook-opslag. Men arbejdsgiveren kan kun gribe ind, hvis din private opførsel er uforenelig med dit arbejde.«
Hvis det ikke er muligt fuldstændigt at adskille det private og professionelle på samme profil, vil det desuden ifølge Anders Sevel Johnsen være problematisk i forhold til reglerne om beskyttelse af personlige oplysninger.
Zetland fastholder
Hos Zetland er ansv. redaktør Lea Korsgaard dog uenig med Anders Sevel Johnsen. Hun fastholder, at begge modeller, som Zetland foreslår, er fuldt ud lovlige.
I forhold til Facebooks brugervilkår hæfter Lea Korsgaard sig ved ordet ”personlig” i sætningen ”du må ikke oprette mere end en personlig konto”.
»Vi beder netop ikke vores medarbejdere om at oprette to ”personlige” profiler. Vi beder dem om at have en profil, de bruger i embeds medfør. Om de vil have en personlig profil ud over det, er op til dem. Det forekommer mig mærkeligt, hvis det er i strid med reglerne, for jeg ved, at flere danske folketingsmedlemmer gør præcis det,« siger hun.
Total ro i maven
Lea Korsgaard afviser også, at den anden model – at bruge én profil, men målrette hvert enkelt opslag – skulle være et problem.
»Vi har haft vores jurist til at se på det, og vi har haft en ekspert i arbejdsret og sociale medier til at se på det. Ingen af dem har hævet et øjenbryn, de har tværtimod sagt, at det er helt efter bogen. Netop fordi det står den enkelte frit for at have to profiler. Så jeg har total ro i maven,« siger Lea Korsgaard.
Hun er overrasket over Anders Sevel Johnsens vurdering.
»Hans læsning af det her felt overrasker mig ret meget. For mig forekommer det åbenbart, at ligesom vores skribenter bruger en telefon, når de arbejder hos os, så skal de selvfølgelig være på sociale medier. Ingen tvinger dem til at lægge private oplysninger frem,« siger hun.
Enige om én ting
Én ting er Lea Korsgaard og Anders Sevel Johnsen dog enige om. En arbejdsgiver kan ikke bede en medarbejder om at bruge sin private Facebook-profil i arbejds medfør.
»Selvfølgelig kan vi ikke kræve, at folk har åbne private profiler. Det kunne vi aldrig drømme om at kræve,« siger Lea Korsgaard.
Hun har fulgt debatten om Zetlands etiske regler, som kom i kølvandet på Journalistens omtale tidligere på ugen. Her ærgrer hun sig over, at nogen har misforstået forslaget.
»Jeg ærgrer mig over, at mange misforstod reglerne og troede, at vi vil åbne medarbejdernes private Facebook-profiler. Det vil vi jo netop ikke,« siger hun.
Opfordrer Zetland til at kontakte Facebook
Tilbage til Anders Sevel Johnsen: Han fastholder, at det er i strid med Facebooks regler at have to profiler.
»Vi har ikke haft en sag, hvor Facebooks brugerbetingelser er blevet fortolket. Men jeg forstår ordlyden sådan, at du kun må have én profil,« siger han.
Men Lea Korsgaard nævner, at flere politikere har to forskellige konti. Har hun ikke en pointe i, at Facebook ikke har grebet ind i de tilfælde?
»Nej. Det er hverken mere eller mindre i strid med betingelserne, fordi andre har gjort det samme. Men jeg vil da opfordre Zetland til at kontakte Facebook, hvis de vil være sikre,« siger Anders Sevel Johnsen.
5