Undersøgelsen er for politisk, mente Journalistforbundet, da JP bad forbundet medvirke i undersøgelsen om selvcensur blandt journalister. Godt eksempel på selvcensur i forbundet, mener JP.
I marts måned forsøgte Jyllands-Postens nyhedschef Pierre Collignon at få Journalistforbundet til at medvirke til den undersøgelse om selvcensur blandt journalister, som netop er offentliggjort. Collignon ville have DJ til at hjælpe med at distribuere spørgeskemaet til medlemmerne.
Sagen var så kontroversiel, at forbundsledelsen valgte at tage det op på hovedbestyrelsesmødet, og her valgte man at afvise JP's forespørgsel.
Grunden var, at man frygtede at blev en del af en politisk dagsorden.
»Vi får mange forespørgsler om, om vi vil indgå i undersøgelser, der involverer opmærksomhed fra vores medlemmer. I dette tilfælde valgte en enig hovedbestyrelse i DJ, at vi ikke skulle lægge medlemsdata til undersøgelsen fordi den efter vores opfattelse har en dagsorden med politisk slagside,« siger DJ's formand Mogens Blicher Bjerregård.
Men Pierre Collignon afviser, at JP skulle have en politisk dagsorden, og han undrer sig såre over DJ's afvisning.
»Vi spurgte, om DJ ville hjælpe til at undersøge selvcensur og fik nej. Så tilbød jeg, at JP kunne trække sig ud af undersøgelsen, hvis det var vores navn, der var problemet, så det kun var Foreningen for Undersøgende Journalistik, der stod bag, men det hjalp ikke noget,« fortæller Collignon.
Han betragter DJ's afvisning af undersøgelsen som et eksempel på den selvcensur, undersøgelsen handler om.
»De er bange for at blive del i en Muhammed-debat. Så det er angsten for at gå ind i debat, som man synes er ubehagelig,« siger han.
Det afviser Mogens Blicher Bjerregård.
»Selvfølgelig tør vi og skal vi kunne diskutere censur og selvcensur, og det oplever jeg også der bliver gjort på redaktionerne og ved forskellige lejligheder i DJ,« siger han.
Ideen til undersøgelsen opstod i Foreningen for Undersøgende Journalistik, og her forsøgte man i første omgang at få fagbladet Journalisten til at være samarbejdspartner. Journalisten takkede dog nej af redaktionelle årsager.
»Vi var glade for at få tilbuddet, men vi kunne ikke se timingen i historien og var usikre på, om der ville komme en stærk historie ud af rundspørgen. Når jeg ser rapporten, så har jeg ingen problemer med beslutningen,« siger redaktør Jakob Elkjær, som var på orlov, da beslutningen blev taget.
I stedet henvendte FUJ sig til Jyllands-Posten, som altså gik med ind i arbejdet og betalte halvdelen af udgifterne til firmaet Kaas & Mulvad, der foretog undersøgelsen.
Formanden for FUJ Jakob Mollerup føler ikke, at hans forening efterfølgende er blevet spændt foran en JP-kampagne.
»Nej, det synes jeg ikke. Jeg skal ikke blande mig i, hvordan JP skriver deres artikler og vinkler deres rubrikker. Udgangspunktet for FUJ var, at vi gerne ville bidrage til at kvalificere debatten ved at få lavet en rundspørge. Vi har en tradition for at samarbejde med alle medier, der deler vores interesse. Senest har vi samarbejdet med Politiken og DR,« fortæller Jakob Mollerup.
Han hæfter sig selv ved, at undersøgelsen viser, at der reelt er meget få historier, der bliver stoppet af angst for vold, og at dette problem således ikke er særlig stort. Han mener dog, det er bekymrende, at mere end 40 procent på et mere generelt niveau føler at ytringsfriheden er presset.
FUJ holder i forbindelse med deres generelforsamling torsdag d. 15. april et debatmøde om temaet 'selvcensur blandt journalister'. Det er i Politikens Foredragssal kl. 17.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Ja, især Dansk Forfatterforening orkestrerede meget dygtigt en opinion, så det reelt så ud, som om der var en udbredt modstand blandt forfatterne. Stort set alle kritiske røster blev dog fremført af personer, der enten har tillidsposter eller job i forfatterforeningen.
Men må jeg så ikke også minde om, at professor Poul Erik Mouritzen fra Syddansk Universitet i en Politiken-artikel blåstemplede undersøgelsen og Ugebrevet A4'a konklusioner.Han kritiserede også kritikerne af undersøgelsen:
»Det jeg har set, er fuldstændig hysterisk og ude af proportioner. De kritiserer undersøgelsen som en del af en større konspiration«, siger han og fastslår:
»Der er absolut tendenser i den her undersøgelse, der viser, at det A4 skriver, er rigtigt«.»Undersøgelsen viser efter min mening klart, at der er kunstnere i Danmark, der udøver selvcensur, og at det sker som følge af Muhammedkrisen
http://i.pol.dk/kultur/article878901.ece
Blot for fuldstændighedens skyl ,her udtalelse efter et møde 29. januar i Kulturministeriet, mellem daværende kulturminister Karina Christensen og en lang række organisationer fra kulturområdet, der var indkaldt med baggrund i samme undersøgelse som JP læner sit initiativ op af.
Peter Thornvig. fm. DJ:Fotograferne / HB medlem
Hus forbi!
-Danske kunstnere udøver ikke selvcensur, men frygter censur.
"Vi mener ikke selvcensur er et stort problem, men vi har derimod oplevet forsøg på regulær censur." Det sagde danske kunstnere på et møde med kulturministeren i dag. De ønsker en afdækning af problemets omfang. Kulturministeren støtter ønsket.
Kulturminister Carina Christensen havde i dag et møde med danske kunstnere om ytringsfrihed og selvcensur.
En lang række organisationer, som er medlemmer af Dansk Kunstnerråd, deltog i mødet. Et par organisationer deltog dog ikke, fordi de ikke kunne godkende dagsordenen.
De fremmødte kunstnere fortalte Ministeren, at den undersøgelse, udført af Ugebrevet A4, der havde udløst mødet, var overfladisk, manipulerende og tendentiøs.
Debatten om ytringsfrihed har i det hele taget været præget af uklarhed og sammenblanding af begreberne. Vi ønsker klarhed. Det er påkrævet, at der bliver kastet lys over det aktuelle omfang af censur såvel som selvcensur i Danmark.
Vi oplever eksempler på forsøg på censur, når:
-nogen forsøger at lukke munden på en tidligere chef for Politiets Efterretningstjeneste,
-Forsvarsministeriet forsøger at forhindre udgivelse af en bog
-Dansk Folkeparti ønsker en lærebog forbudt.
Vi har inviteret ministeren til at indgå i et samarbejde med danske kunstnere om en afdækning af forsøg på begrænsning af den grundlovssikrede ytringsfrihed. Ministeren tog imod invitationen og ser frem til et samarbejde til afdækning af problemets omfang.
Som kunstnere har vi ytringsfriheden som naturlig følgesvend i vores daglige arbejde. Vi er kort sagt dem, der forvalter den danske kulturarv. Vi er kunstnere. Vi er ikke politikere. Vi vil ikke spændes for en partipolitisk vogn, men vi vil meget gerne samarbejde med de ansvarlige politikere – herunder ikke mindst Kulturministeren.
Vi glæder os til det kommende samarbejde.
Billedkunstnernes Forbund
Dansk Artist Forbund
Dansk Forfatterforening
Dansk Komponist Forening
Dansk Kunstnerråd
Dansk Musiker Forbund
Danske Jazz-, Beat- og Folkemusikautorer
Danske Populærautorer
Danske Skønlitterære Forfattere
DJ:Fotograferne
Foreningen af Danske Sceneinstruktører
Tegnerne, Tegnerforbundet af 1919
Pressekontakter:
Anders Laursen, Dansk Musiker Forbund, al@dmf.dk, 40151092
Egon Clausen, Dansk Kunstnerråd, ecl@pc.dk, 39680002
Lotte Garbers, Dansk Forfatterforening, lotte@lottegarbers.dk, 29272213