DJ: »Vi skal ikke blande os i, hvor DR placerer sin journalistik«

Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) kritiserer i Politiken DR for at fylde for meget på nettet. »Der er konkurrence på nettet, og det er DR en del af,« siger DJ's formand, der understreger, at DR's vigtigste forpligtelse er over for kvaliteten af journalistikken, og ikke hvor den udkommer

Dansk Journalistforbund vil ikke sætte DR i spændetrøje på nettet. Såden lyder det fra DJ's formand, Lars Werge, efter at finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) over for Politiken kritiserer DR for at fylde alt for meget online.

»Vi skal ikke blande os i, hvor DR placerer sin journalistik. Det vigtigste er, at de laver kvalitetsjournalistik, som står mål med public service i det hele taget. Men om der skal være meget eller lidt på dr.dk, går vi ikke ind i. Vi bestemmer jo heller ikke, om Politiken skal lave en radio-app eller ej,« siger Lars Werge.

Helt anderledes lød tonen fra Claus Hjort Frederiksen, som i Politiken onsdag sagde, at ”vi er nødt til at sikre, at Danmarks Radio ikke fuldstændigt kvæler, hvad der er af medietilbud”.

Lægger pres på DR

Det undrer Lars Werge, at Claus Hjort Frederiksen kommer med den udtalelse nu.

»Han er i sin fulde ret til at mene noget om DR, men han har jo også en helt særlig beskæftigelse, hvor han kan lægge et stort tryk i debatten. Man må gå ud fra, at hans udtalelser er meget velovervejede. Det lægger et pres på DR på et underligt tidspunkt, fordi en ny medieaftale netop er gået i gang, og fordi et arbejdsudvalg skal finde ud af, hvad der skal ske med public service fremover,« siger Lars Werge.

Forslaget fra Claus Hjort bliver blandt andet også støttet af Danske Medier. Hvorfor kan I ikke tage mere konkret stilling til det?

»Danske Medier er brancheorganisation for de private medier, og de er en klar interessent i den her sag. De mener jo, at vejen til paradis er, at DR bliver beskåret, og så vil de private medier gå en ny guldalder i møde,« siger Lars Werge.

Både Politiken og Jyllands-Posten kan se, at brugerne flygter fra dem til dr.dk, når de rammer netmediernes betalingsmure. Er det ikke et klart problem for de private netmedier?

»Vi betaler jo allerede for DR via licensen, så deres hjemmeside er heller ikke gratis. Der er konkurrence på nettet, og det er DR en del af. Men det er de andre udbydere i princippet også. Samtidig er det nedfældet i medieforliget, hvad DR skal gøre, og her er det klart, at DR skal være til stede på nettet.«

Har taget stilling

Lars Werge kan ikke mindes, at en finansminister i de seneste regeringer tidligere har udtalt sig om DR's forpligtelser som public service-kanal. Han tror, at udmeldingen er del af en politisk strategi.

»Der er ingen tvivl om, at der skal være en politisk stillingtagen til DR. Alene arbejdsudvalget, der kigger på public service-forpligtelserne, er anledning til en politisk stillingtagen. Claus Hjort kunne have valgt at give udvalget arbejdsro, men det virker, som om han allerede har taget stilling til emnet,« siger Lars Werge.

DJ-formanden mener, at det er vigtigere, hvordan kulturminister Bertel Haarder forholder sig til emnet. Kulturminsteren har tidligere til Berlingske udtalt, at regeringen vil kigge på, om DR også giver spillerum til private medier.

»Vi kan godt forholde os til, hvad Claus Hjort siger. Men det bliver en debat med en klar politisk farve. Det her er et kulturpolitisk spørgsmål, som medieordførere og kulturministeren skal forholde sig til,« siger Lars Werge.

En anden virkelighed

Lars Werge understreger, at DR som public service-magtfaktor har et stort ansvar for at levere kvalitetsjournalistik.

»DR er på alle måder den største aktør af de danske medier. Deres størrelse betyder, at de har power og tyngde. Og det er et ansvar, som de skal løfte med ydmyghed, og vi skal forvente kvalitet, ordentlighed og redelighed fra dem. Samtidig skal vi også forvente, at de når ud til hele befolkningen,« siger Lars Werge, der påpeger, at DR er nødt til at have en tilstedeværelse online for at nå danskerne:

»De kan ikke gøre som dengang, der kun var én tv-kanal i sort/hvid. Det er en anden virkelighed, de skal indrette sig på. Danskerne skal heller ikke være tvunget til at bruge DR's tilbud, men det skal være tilgængeligt for alle.«

I Tyskland må ZDF ikke dyrke netnyheder, men fokuserer på deres egne programmer på nettet?

»Det er en politisk beslutning, at de begrænser antallet af selvstændige netnyheder. Det kan jo også være, at det ender med at blive sådan i Danmark på et tidspunkt.«

Synes du, DR skal indrettes sådan?

»Jeg synes, det er vigtigt at se tingene i en større sammenhæng. Vi skal løfte låget af hele mediestøtten og se på de forpligtelser, der er i public service. Både for DR, TV 2, regionerne og 24syv. Vi skal se visionært på området og tilgodese både lokale og nationale medieproduktioner. Og det vigtigste er, at det hele har stor kvalitet. Det, håber jeg, kan blive en udløber af den her debat, frem for at det hele lukker sig om DR.«

2 Kommentarer

Mikael Jürgensen
27. AUGUST 2015
Jøregn Schlüter > Der er også
Jøregn Schlüter > Der er også den forskel mellem DR og Politiken at DR producerer tv, radio og har et Koncerthus med mange kor og orkestre.
Jørgen Schlüter
27. AUGUST 2015
Er formanden klar over, at
Er formanden klar over, at Politiken og DR opererer under ganske anderledes vilkår? F.eks. er der den forskel, at Politiken er et privatejet medie, og ligeledes er der den forskel, at Politiken modtager 19,2 millioner i støtte, hvor DR modtager over 3 mia. Du ved, ca. 2980 millioner mere end Politiken.

Selvfølgelig skal DR skæres ned, så de ikke konkurrerer på ulige markedsvilkår. Det er ikke blot unfair, det er også et demokratisk problem.

Afskaf licensen.