DJ uenig med KS om ophavsret

DJ-formand Lars Werge er enig med mediejurist i, at Kommunikation og Sprog bryder ophavsretsloven, når forbundet deler billeder på Facebook. »Netop som faglige organisationer er det vigtigt, at vi fremstår som et godt eksempel,« mener han (opdateret 10.49: DJ vil kontakte KS)

»Kommunikation og Sprog kunne med fordel læse de gode råd, vi har på vores hjemmeside om, hvordan man forholder sig til ophavsret på sociale medier. Det synes jeg er ret nemt at læse og forstå.«

Sådan lyder opfordringen fra Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, til forbundet Kommunikation og Sprog (KS).

De to forbund samarbejder tæt på en række områder og deler blandt andet a-kassen AJKS.

Men de er tilsyneladende uenige, når det kommer til ophavsret på Facebook.

DJ: Det er ulovligt

KS deler ofte sjove billeder på deres Facebook-side, som er downloadet fra sociale medier og hjemmesider. Billederne deles uden tilladelse fra rettighedshaveren og uden kildeangivelse. Det er ifølge mediejurist Peter Lind Nielsen ulovligt. Det vurderede han over for Journalisten i går.

Susanne Møller Pedersen, kommunikationschef i KS, svarede:

»Der er rigtig meget, som for eksempel popper op i en medarbejders Facebook-strøm. Det er billeder, som er delt mange gange på sociale medier. Når du finder noget på Facebook, så har du ikke en kinamands chance for at finde ophavsmanden, og så må du stole på, at det er okay at bruge.«

Lars Werge er enig med mediejuristen i, at det ikke er lovligt, hvad KS foretager sig.

»Jeg er enig med ham. Men jeg anerkender da, at det kan være vanskeligt. Jeg er i tvivl om, hvor meget det her er en fast praksis, og hvor meget det er uheld. Nogle gange går tingene hurtigt,« siger han.

Bør være et godt eksempel

Lars Werge er overrasket over, at KS ikke indhenter tilladelser, før de bruger billeder fra nettet.

Overrasker det dig?

»Ja, og det ville overraske mig, uanset om det var KS eller en anden faglig organisation. Netop som faglige organisationer er det vigtigt, at vi fremstår som et godt eksempel. Det her er et naturligt pejlemærke, hvor vi kan fastholde, at aftaler er gode, og at man skal leve op til dem.«

Men hvad skal man gøre, hvis det ikke er muligt at finde ophavsmanden bag et billede, som dukker op på Facebook eller Pinterest?

»Så er der sikkert nogle andre billeder, man kan bruge i stedet.«

Problem for en fagforening

Peter Lind Nielsen forklarede i går, at det er en udbredt praksis at downloade andres billeder på nettet og bruge dem selv.

»Mange – især unge mennesker – er vant til at finde billeder rundt omkring på nettet og bruge dem uden tilladelse. Problemet opstår, når det sker på et medie eller i en fagforening. Så bliver det alvorligt, for man risikerer at få en sag på halsen,« sagde han.

Det er Lars Werge enig i.

»Han har jo ret i, at især unge mennesker er vant til at finde billeder på nettet og bruge dem. Men det er et problem for en fagforening.«

KS: Loven er forældet

Susanne Møller Pedersen mener, at den danske ophavsretslov er forældet i en moderne virkelighed.

»Hvis vi hele tiden skulle angive kilden på alt, hvad vi deler, så kunne Facebook hverken fungere for os eller resten af verden. Vi har en okay ophavsretslov, men den er dybt forældet. Hvis loven ikke giver mening, er den jo ikke ret god,« sagde hun i går til Journalisten.

Men det er Lars Werge uenig i.

»Jeg mener ikke, loven er forældet. Og det tror jeg heller ikke er KS’ officielle politik, selv om det måske er hendes private holdning.«

Må selv stå til ansvar

DJ samarbejder tæt med KS. Vil du tage kontakt til KS for at ændre den praksis, de har på Facebook i forhold til ophavsret?

»Jeg er sikker på, at denne artikel er en måde at hjælpe dem til at få fokus på det her igen. Det er klart, at hvis der kommer et forurettet medlem og henvender sig til os, så tager vi kontakt til KS. Men ellers er jeg ikke opsøgende på den måde.«

Kan DJ og KS fortsat samarbejde tæt, hvis KS vil fastholde denne praksis?

»Vores medlemmer har på delegeretmøde sagt, at vi på konkrete områder skal samarbejde med KS. Det har vi i hovedbestyrelsen udmøntet til nogle konkrete retningslinjer. Men ligesom KS ikke skal bestemme vores mediepolitik eller vores overenskomststrategi, så skal vi heller ikke bestemme over deres daglige drift. Hvad de gør i deres egen butik, er noget, de må stå til ansvar for over for deres medlemmer,« siger Lars Werge.

Efter denne artikel først blev publiceret, har Lars Werge dog besluttet alligevel at kontakte KS om sagen. Det oplyser han i en mail torsdag formiddag. Kontakten sker på opfordring fra hovedbestyrelsesmedlem Lars Lindskov, forklarer Lars Werge i en mail.

Har overvejet fusion

Dansk Journalistforbund og KS har tidligere overvejet at fusionere. Fusionen er i dag aflyst, i stedet er de to forbund enige om at øge samarbejdet.

Du kan læse Journalistens tema-artikler om fusionsplanerne her.

Opdateret klokken 10.49: Af artiklen fremgik, at Lars Werge ikke ville tage kontakt til KS på baggrund af sagen. Lars Werge har dog efter publicering – torsdag formiddag – oplyst, at han alligevel vil tage kontakt til KS om sagen. Det sker på opfordring fra hovedbestyrelsesmedlem Lars Lindskov, forklarer Lars Werge i en mail.

0 Kommentarer