DJ trækker EU ind i kampen mod Apple

Sagen om Apples censur af Peter Øvigs Hippie-bøger får nu DJ til at kræve indsats fra EU

EU og de europæiske medlemslande skal presse Apple til at droppe censur. Det vil DJ kræve i et forslag, der bliver behandlet på HB-mødet på mandag.

Forslaget er en reaktion på sagen om journalist og forfatter Peter Øvig Knudsens Hippie-bøger.

I første omgang nægtede Apple at udgive bøgerne som ebøger via iBooks. Årsagen var, at bøgerne indeholdt billeder af nøgne hippier.

Peter Øvig svarede igen ved at skjule hippiernes kønsdele med indredigerede æbler. Det stillede i første omgang Apple tilfreds. Senere blev bøgerne igen stoppet.

Nu stiller DJ forslag om, at der skal lægges fælles europæisk pres på Apple for at forhindre denne form for censur. Forslaget stilles til European Federation of Journalists, EFJ, og fremlægges på EFJ's årsmøde til maj.

»Vi skal simpelthen lægge mest muligt pres på,« siger DJ's formand, Mogens Blicher Bjerregård.

»Der har været en tilsvarende sag i Tyskland, hvor de tyske organisationer har opgivet at forfølge sagen. Derfor er det rigtig vigtigt, at vi bliver ved med at presse på. Jeg er overbevist om, at det er oplagt, at sådan et forslag går igennem.«

Men man kan hurtigt høre svaret fra Apple. De er et privat firma. Skal de ikke have lov til at drive deres forretning i fred?

»Jo, det er rigtigt. Men her skal man huske på, at de er i en monopollignende situation. Og det er man nødt til at kunne håndtere, at kunne stille dem over for.«

De er for store?

»Det kan man ikke bare acceptere, den måde, de gør det på. Det er vigtigt, at der bliver lagt maksimalt politisk pres på dem.«

Det er simpelthen for at stå i samlet flok mod Apple?

»Ja! Samlet flok, også over for de europæiske myndigheder. Det er dem, der har kompetencen til at komme med direktivforslag, arbejde med lovgivningen osv.«

Du lægger op til, at der skal være lovgivning på EU-plan?

»Det ved jeg ikke. Det ved de mennesker, der er på EU-plan. Om det er et direktiv, om det er … At der fra EU-side bliver lagt et pres, og selvfølgelig også, at der fra medlemslandene lægges pres.«

»Det her viser jo, at den slags udfordringer bliver mere og mere globale. Derfor skal de også løses globalt.«

Har Apple svaret?

»Nej. Apple har jo svaret Peter Øvig på den måde, de har gjort. Man får ingenting. Det er simpelthen et bevis for, at vi er nødt til at gå internationalt for at løse den slags udfordringer.«

»Selvfølgelig ligger der et skisma. Men de er ude i et marked, hvor de bevæger sig inden for et felt, der handler om ytringsfrihed, der handler om pressefrihed, der handler om censur, ikke-censur. Det er de nødt til at anerkende.«

Det, du siger, er, at vi har at gøre med et privat firma, der er blevet så stort, så de reelt kan udøve censur?

»Ja. Det er det, de reelt har gjort.«

5 Kommentarer

Niels Riis Ebbesen
12. APRIL 2013
@ Peter Øvig Knudsen

@ Peter Øvig Knudsen

Sagen er da såre simpel, Apple har nogle enkle betingelser, som app-udviklere skal overholde, hvis de ønsker at deres app's skal kunne sælges i Apples appstore, og dem har du ikke ville rette ind efter.

Og li'som det er dit frie valg, at du ikke har villet rette ind efter Apples betingelser, så er det Apple's frie valg, at de kan nægte at sælge din vare i deres butik.

Det står også dig helt frit for, at konvertere din app, så den kan bruges på Android platformen, der vil du dels få adgang til mange flere potentielle kunder, og du kan selv distribuere app'en.

Og det er kæmpe stor løgn, at Apple's regler har nogen betydning for udgivelsen af e-bøger, alle og enhver kan publicere og sælge e-bøger, og de kan indeholde alt fra rå porno til nazistisk propaganda.

Jeg kan da se, at dine hippie bøger kan købes Saxo.com, og nogle af dine andre udgivelser kan da også købes på Amazon.com, så din jammer er da helt ubegrundet.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Peter Øvig Knudsen
12. APRIL 2013
Kære Per Rønne og Niels Riis
Kære Per Rønne og Niels Riis Ebbesen
Jeg har jo hørt jeres indvendinger mange gange før, men I har ikke forstået sagen: Det er rigtigt, at min almindelige ebogsudgave kan købes i andre ebogshandler. Men: Jeg har (for meget dyre penge) lavet en App-udgave af Hippie-bøgerne og den kan IKKE hverken købes, sælges eller distribueres andre steder end i AppStore. Og den kan heller ikke uden tilsvarende store omkostninger omformateres til salg andre steder. Læs mere på http://hippienu.dk/node/358
Desuden overser I det principielle problem: Når Apple nægter at handle med kontroversielle bøger, begynder kunstnere og forfattere at censurere sig selv for at sikre sig en bred distribution. Det sker desværre allerede.
Så tak til forbundet for støtten!
Med gode hilsner
Peter Øvig Knudsen
Niels Riis Ebbesen
8. APRIL 2013
Det er bare Peter Øvig
Det er bare Peter Øvig Knudsen som har opdaget, at han kan lokke medierne til at skrive om hans bøger, når han fortæller dem, at Apple har censureret ham, da de ikke vil sælge hans hippi-bøger, på grund af nøgne mennesker.

Peter Øvig Knudsen kan som alle andre forfattere gå til de andre on-line bogbutikker, eller han kan selv lave en hjemmeside og sælge bøgerne derfra, men nej, han mener at Apple har pligt til at sælge hans bøger.

Men Apples bookstore er ikke et monopol, og set i forhold til Amazon og andre on-line bog butikker, der er de faktisk ikke ret store, der er under alle omstændigheder masser af alternativer, hvor Peter Øvig Knudsen kan sætte sine hippi-bøger til salg.

Den danske on-line boghandel - www.saxo.com - har netop et specielt tilbud til de forfattere, som selv vil udgive deres e-bøger via deres web-shop.

Og se her - www.ulnits.dk/boeger.htm - denne forfatter udgiver og sælger selv hans e-bøger, han har dog også bøgerne liggende på Apples bookstore, og hos flere andre web-shops, men han tjener jo mest, når han selv sælger bøgerne.

Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Per Rønne
8. APRIL 2013
Apple er i denne sammenhæng
Apple er i denne sammenhæng en boghandel, og endda mindre end konkurrenten Amazon.

Apple kan ikke på nogen måde forhindre i at e-bøger sælges ad andre kanaler, på andre sites. Og så længe de overholder ePub-standarden kan de uden problemer lægges ind i Apples eget boglæserprogram, på Apples egne iPads.

Så hvad er egentlig problemet?
Pete F Jensen
5. APRIL 2013
Hvornår forstår DJ, at Apple
Hvornår forstår DJ, at Apple er en privat virksomhed som indenfor rimelighedens grænser kan gøre hvad den vil? Det kan selvfølgelig være svært at forstå for en organisation, hvis medlemmers løn i det store hele er finansieret af skatteyderne.

Flere