DJ til Mette Frederiksen: Lyt til Folketingets nye flertal

Den sidste sparerunde i DR skal sløjfes, og offentlighedsloven skal revideres, lyder budskabet fra DJ-formand Lars Werge. ”Vi ønsker, at offentlighedsloven bliver en del af forhandlingerne om det parlamentariske grundlag” (Præciseret klokken 14.58)

Efter folketingsvalget i går tegner der sig et nyt flertal på det mediepolitiske område. Både når det gælder den igangværende sparerunde i DR og muligheden for at revidere offentlighedsloven.

For eksempel bebudede De Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet før valget, at partierne ønskede at sløjfe den sidste del af sparerunden i DR på 420 millioner kroner.

Til det sagde Socialdemokratiets medieordfører, Mogens Jensen, at man ikke bare kan rulle besparelserne tilbage.

”Men vi vil gøre, hvad vi kan for at styrke public service-medierne skridt for skridt, hvis vi måtte blive overladt regeringsmagten,” sagde Mogens Jensen før valget til Mediawatch.

Kulturminister Mette Bock sagde før valget, at det ville være uklogt at omgøre medieforliget efter valget:

”Jeg tror ikke, man kommer til at rulle de store brede ting tilbage.”

 Lyt til det parlamentariske grundlag

Her dagen efter valget har formand i Dansk Journalistforbund Lars Werge dette budskab til Danmarks sandsynligvis kommende statsminister.

”Hvis jeg skal give et godt råd til Mette Frederiksen, så er det at lytte til hendes parlamentariske grundlag,” siger han.

”Vi er i DJ enig i, at det ikke giver mening at fortsætte med at rulle besparelser ud. Sparerunden er dårlig for DR, sammenhængskraften, og den koster nogle af vores medlemmer deres arbejde,” siger han.

 Flertal for ny offentlighedslov

Valget i går betød også fremgang til partier, der støtter en revision af offentlighedsloven.

”Det er et fint valgresultat, når vi ser på kravet om at lave offentlighedsloven om,” siger Lars Werge.

Socialdemokraterne og Venstre er de to partier, der har strittet mest imod en ændring, siger Lars Werge.

”Vi ønsker, at offentlighedsloven bliver en del af forhandlingerne om det parlamentariske grundlag, men der er ingen tvivl om, at Socialdemokratiet skal presses, men det er bare at gå i gang,” forklarer han.

Præcisering klokken 14.58: Det har i en tidligere version fremgået, at der tegner sig et politisk flertal for at revidere offentlighedsloven. Ønsket om en revision af loven kommer fra tre af de partier, der har haft størst mandatfremgang: SF, Radikale og De Konservative. En revision er dog kun mulig, hvis Socialdemokratiet tilslutter sig dette ønske.

3 Kommentarer

Mathias Bay Lynggaard
7. JUNI 2019
Hej Lars
Tak for svaret. Og held og lykke med arbejdet for en ny offentlighedslov.
Venlig hilsen Mathias
Lars Werge
6. JUNI 2019
Kære Mathias,
Nej, det er korrekt. Min analyse mangler den mellemregning (og det er min forseelse) at ikke meget ser ud til at forene S og V. Dermed bliver det næppe en del af et fælles regeringsgrundlag.
Jeg beklager, at mine udtalelser blev hastet afsted på vej til et møde i et helt andet regi.
Mvh Lars
Mathias Bay Lynggaard
6. JUNI 2019
Hvordan hænger det sammen, at det er et fint resultat for offentlighedsloven, når S og V tilsammen kan trække 91 mandater? Det tyder vel netop på, at den ikke bliver revideret. Eller har jeg overset noget?

Læs også

Kulturminister, Mette Bock.

Sted: DR Byen.

Photo: Jonas Pryner Andersen

”Det var fuldstændigt kikset. Det er en af mine største fejltagelser”

03. JUNI 2019
Oluf Jørgensen: Hold Justitsministeriet langt væk fra ny offentlighedslov

Oluf Jørgensen: Hold Justitsministeriet langt væk fra ny offentlighedslov

16. MAJ 2019