DJ til danske tegnere: Bliv ved trods terror

”Bladtegnerne skal blive ved med at passe deres arbejde,” lyder det fra DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård efter weekendens angreb på et debatmøde om ytringsfrihed med kunstner Lars Vilks

Dansk Journalistforbund har en klar opfordring til danske bladtegnere efter weekendens blodige angreb i København, først på et debatmøde om ytringsfrihed og derefter på synagogen i Krystalgade: Bliv ved med at passe jeres arbejde.

Angrebet kommer i kølvandet på massakren mod det franske satireblad Charlie Hebdo, hvor 12 kolleger på bladet blev dræbt af maskerede terrorister.

Debatmødet i København var arrangeret af Lars Vilks-komitéen og havde kunstneren Lars Vilks blandt talerne. Han har levet med dødstrusler og politibeskyttelse, siden han tegnede profeten Muhammed som en såkaldt ”rundkørselshund”.

Men til trods for attentater skal danske bladtegnere og journalister fortsætte med at gøre deres arbejde, som de plejer, mener DJ.

”Bladtegnerne skal blive ved med at passe deres arbejde. Og så skal de i øvrigt følge de gode råd om ikke mindst deres sikkerhed, de gennem snart mange år har fået fra myndighederne,” siger DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård.

Frontalt angreb mod dansk debatkultur

Han fordømmer terrorangrebet i weekenden.

”Det var et frontalt angreb mod den frie danske debatkultur, vores samfund, som bygger på en fri og åben dialog. Jeg sender også mine tanker til de dræbtes efterladte og til de sårede politifolk. Jeg vil i øvrigt udtrykke min ros til politiets og PET’s arbejde,” udtaler han i en mail til Journalisten.

Bør man som dansk bladtegner undlade at tegne profeten Muhammed?

”Det er altid op til den enkelte bladtegner, hvad, hvordan og hvornår noget skal tegnes, herunder Muhammed. Det er en del af den redaktionelle frihed, som jeg respekterer rigtig meget,” svarer Mogens Blicher Bjerregård.

Gør hvad PET har sagt

Han har ikke nogen særlig opfordring til danske tegnere, der har fået publiceret tegninger af profeten Muhammed.

”Tegnerne skal som hidtil følge de råd, de har fået fra PET,” lyder det.

Gør DJ noget særligt i lyset af attentatforsøget?

”Jeg har været i tæt kontakt med bladtegnernes formand, Lars Refn, og vi vil mandag vurdere, om der er behov for særlige initiativer,” udtaler Mogens Blicher Bjerregård.

Journalistens redaktør i Sverige, Helena Giertta, har skrevet en klumme til journalisten.dk efter attentatet. Den kan du læse her: I dag är vi alla danskar

3 Kommentarer

Christian Vangsø Bentsen
16. FEBRUAR 2015
Mogens, jeg læser, trods alt,
Mogens, jeg læser, trods alt, ganske tydeligt hvad du citeres for. Det forhold at du gengiver hvad du citeres for bidrager jo ikke med noget nyt - Tværtimod.

DU er formand for DJ og dit råd som formand og ikke som privat-person er at du, som formand, lader det være op til den enkelte medarbejder at vurdere hvad de "tør" tegne ligesom de skal følge gode råd fra PET.

SÅDAN skal den skinke skæres!

PET og "mod" skal nu redigere aviser. For DJ har ingen officiel politik!

Det er heldigt du ikke genopstiller som formand. Ikke fordi jeg ikke har al mulig sympati med din holdning. Jeg har aldrig beskæftiget mig med Islam eller muslimer af den simple årsag at jeg holder for meget af livet. Det gør Mogens rimeligvis også.

Men en formand for danske journalisters fagforbund kan ikke lade sin egen frygt have indflydelse på publicistisk integritet. Og at lade frygt og PET være afgørende for en redaktionel linie er et historisk svigt for et vestligt land. Godt der rundt omkring i diverse regimer er mennesker der trodser frygt og sikkerhedstjenester og publicerer de historier hvorom det gælder at det er med livet som indsats!
Mogens Blicher Bjerregård
16. FEBRUAR 2015
Christian, læs nu, hvad jeg
Christian, læs nu, hvad jeg bliver citeret for: "Bladtegnerne skal blive ved med at passe deres arbejde og i øvrigt følge de gode råd om ikke mindst deres sikkerhed." Jeg anbefaler også, at de skal følge de råd, de får fra PET. Jeg respekterer også den redaktionelle frihed, og det betyder, at det er tegnerne selv, der ved og vurderer, hvordan de skal arbejde. Hver eneste historie, hver eneste tegning, hvert eneste indslag bliver til efter vurderinger, hvori indgår overvejelser om etik, væsentlighed og nogle situationer sikkerhed. Det har jeg alt sammen respekt for, og det er også hvad jeg giver udtryk for.
Christian Vangsø Bentsen
16. FEBRUAR 2015
DJ til tegnere: Kæmp videre
DJ til tegnere: Kæmp videre med livet som indsats - som soldater

Journalister og redaktører: Vi er overenskomstansatte arbejdere - ikke soldater https://journalisten.dk/journalist-ikke-soldat)

Diskrepansen er tydelig og dermed uheldig al den stund at der pt. pågår et publicistisk hykleri som på næsten utænkeligt mange måder er beskæmmende...