DJ taber sag om fyret journalist

En journalist på Midtjyske Medier blev i august 2012 fyret. Dagen efter sagde en kollega op. DJ mener, at den fyrede journalist skulle tilbydes jobbet, men det har en voldsgiftsret nu afvist

I august 2012 blev en kvinde på Dagbladet Ringkøbing-Skjern fyret. Dagen efter sagde en kollega på Dagbladet Holstebro, der også hører under Midtjyske Medier, op. Men i stedet for at tilbyde den fyrede journalist jobbet, slog redaktionen i Holstebro den tomme journaliststilling op og ansatte en anden.

Den fyrede journalist burde være tilbudt den åbne stilling, mener journalisten og DJ, der krævede "et ikke ubetydeligt beløb" som godtgørelse for urimelig afskedigelse. Det skriver Mediawatch.

Midtjyske Medier og Danske Mediers Arbejdsgiverforening argumenterede omvendt, at afskedigelsen var rimelig og fulgte reglerne, da den fandt sted. Det har de nu fået rettens ord for. 

Afgørelsen får DJ til at komme med en konkret anbefaling til tillidsmænd og journalister i sparerunder.

»Vi var uenige i kendelsen. Kendelsen har fokuseret på, om opsigelsen var sagligt begrundet, nærmest på minuttet for opsigelsestidspunkt, og vurderet, at det var den.  Det må vi tage til efterretning,« siger Claus Iwersen, forhandlingschef i DJ, til MediaWatch.

Sædvanligvis har medarbejdere og ledelse på journalistiske arbejdspladser to uger til at forhandle om at finde alternative sparemuligheder og undgå fyringer. Ofte gennemføres afskedigelserne inden denne periodes udløb – fordi både ledelse og medarbejdere gerne vil have afklaring. Forventningen er så, at skulle der dukke uventede opsigelser op i perioden, vil det komme medarbejderne til gode "med tilbagevirkende kraft," siger Claus Iwersen.

”Ofte laver man køreplaner sammen med  ledelsen, når der kommer en sparerunde. Efter denne kendelse, vil mit råd vil fremover være, at man skal insistere på, at opsigelser først afgives den allersidste dag kl. 23.59. Fordi man ikke kan regne med, at det kommer en til gode, hvis der i dagene eller timerne op til månedsskiftet skulle ske noget uventet. Det er ubehageligt, men tiden er en faktor, der kan komme alle til gode,” siger Claus Iwersen til MediaWatch.

Danske Mediers Arbejdsgiverforenings direktør, Thomas Rønnow, siger, at sagen er faldet ud som forventet:

»Der er ikke noget specielt ved sagen fra vores side af bordet. Der har ikke været noget problem med opsigelsen, og opmanden slår fast, at det er forholdene på opsigelsestidspunktet, der er gældende. Det ændrer ikke noget, at der efterfølgende kommer en åbning,« siger han til MediaWatch.

 

0 Kommentarer