DJ: Stop forlængelse af praktik

Hvis der ikke havde været 22 studerende, der fik praktikken forlænget inden sidste Panikdag, havde der været praktikpladser til alle, mener DJ. »Det ødelægger vores praktiksystem,« siger DJ-udvalgsformand Per Roholt.

Hvis der ikke havde været 22 studerende, der fik praktikken forlænget inden sidste Panikdag, havde der været praktikpladser til alle, mener DJ. »Det ødelægger vores praktiksystem,« siger DJ-udvalgsformand Per Roholt.

Det skal være slut med, at journaliststuderende forlænger deres praktiktid med seks måneder. Det melder Dansk Journalistforbund nu ud på deres hjemmeside.

Forud for den seneste Panikdag var der 22 forlængelser af praktiktiden. Hvis ingen studerende havde indgået aftaler om at forlænge, så havde der ifølge Danmarks Medie- og Journalisthøjskole ikke været nogen problemer med praktikpladser til alle, skriver DJ.

»Vi finder det dybt problematisk med disse forlængelser. Vi vil gøre tillidsfolk og arbejdsgivere opmærksom på, at det ødelægger vores praktiksystem. Det er urimeligt over for de studerende – og usolidarisk over for deres medstuderende,« siger Per Roholt, der er formand for DJs Beskæftigelses- og Uddannelsesudvalg.

DJ understreger, at en studerende må vælge enten at være i praktik i 12 måneder eller 18 måneder.

»Hvis systemet med 'verdens bedste praktik' ,som vi har kæmpet for i årevis, skal overholdes, kræver det at både arbejdsgiverne og de studerende overholder spillereglerne,« lyder det fra Roholt.

Til efterårets Panikdag var der 50 praktikpladser for lidt, og flere studerende fik ikke praktik. Det er værd at nævne, at der faktisk var praktikpladser tilbage, som blev valgt fra og ikke fik en eller flere praktikanter.

5 Kommentarer

Henrik Lind Jørgensen
14. DECEMBER 2010
Re: DJ: Stop forlængelse af praktik

Naturligvis har de fleste en grund til at satse på Århus og København, men med mindre der er gået yngelpleje i de kommende journalister, er det nok ikke graviditeten der trykker for de fleste. Hvad det så er må praktikanterne vide.

Hvis det er trygheden ved at være tæt på mor og far, må vi håbe, de giver så meget rygstød, at praktikanterne kan klare sig uden for reden mellem otte og fire.

Jeg har egentlig lidt ondt af dem, der vælger provinsen fra. Den er bedre end sit rygte, og så giver den en mulighed for at arbejde med sit fag. På den anden side skal vi, der er faldet godt til i Jylland glæde os over, at der næppe kommer nogle og truer os på vores levebrød.

I øvrigt kan man sagtens forsørge et barn ved at køre taxa i København.

Med andre ord: Søg de praktiksteder I vil, tag så meget orlov I vil, men regn ikke med pokkers stor forståelse fra Gammelnok her.

Søren Geisler
14. DECEMBER 2010
Re: DJ: Stop forlængelse af praktik

Det er et kæmpe skridt, at forbundet nu endelig åbent tager afstand fra disse brud på uddannelsesaftalerne. Brud der foregår helt systematisk og med accept fra praktikpladsernes tillidsmænd.

Praktikanterne har selvsagt mere end svært ved at takke nej, når deres måske kommende arbejdsgiver tilbyder dem en forlængelse. En forlængelse der ofte blot er billig arbejdskraft for praktikpladserne og dermed også en trussel for de uddannede journalister.

Morten Strægaard: Du skal huske på, at praktikanter kan have helt særlige grunde til at insistere på en given beliggenhed, når de vælger deres praktikplads. Gravide kærester, hensyn til familiemedlemmer mv. Naturligvis vil der være nogle der er kræsne, men jeg vælger at tro, at de fleste har en grund. 

Søren Geisler
Generalsekretær i DJStud

Morten Strægaard
14. DECEMBER 2010
Re: DJ: Stop forlængelse af praktik

Kære Anne Burlund

Selvfølgeligt kan de ledige praktikpladser i provinsen ikke alene hjælpe de 25 studerende med at få en praktikplads, hvorfor jeg også skrev, at jeg ikke var uenig i Per Roholts kritik af forlængelserne. For selvfølgelig er det da et problem, som man bør kigge på.

Men det er vel stadig påfaldende, at diskutere mangel på praktikpladser når halvdelen af de tilbagværende studerende uden praktikplads ville kunne få én, såfremt de var klar til at flytte efter det. Kunne 10 af de 25 lokkes væk fra Københavns fortovscaféer og til de i øvrigt glimrende praktikpladser i provinsen ville problemet med de overskydende journalistspire, der er kommet i klemme fordi flere har fået forlænget praktikken, jo være halveret.

Mvh. Morten Strægaard

Anne Burlund
13. DECEMBER 2010
Re: DJ: Stop forlængelse af praktik

For lige at få fakta helt på plads, så var status på Praktikudvalgets sidste møde den 1. december, at:

- 25 studerende mangler stadig en plads
- Der er 10 ledige praktikpladser (primært i provinsen)
- 22 praktikpladser er blevet forlænget (heraf har fem forlænget fra 12 til 18 måneder)

Derfor er virkeligheden, at der stadig er mangel på praktikpladser, selvom alle de ledige pladser i provinsen blev besat - hvilket kunne undgås, hvis branchen tog ansvar og fik stoppet praktikforlængelserne. Det er altså ikke (udelukkende), som Morten Strægaard skriver, et udtryk for, at de studerende er kræsne, men at uddannelsesaftalerne ikke overholdes.

Bedste hilsner,
Anne Burlund - JR og medlem af Praktikudvalget

Morten Strægaard
10. DECEMBER 2010
Re: DJ: Stop forlængelse af praktik

Ikke at jeg er uenig i Per Roholts udmelding, men diskussionen er vel stadig lidt underlig, når der endnu er praktikpladser i overskud. Måske burde underrubrikken ændres, så der i stedet stod:

"Hvis der ikke havde været 22 studerende, der fik praktikken forlænget inden sidste Panikdag, havde der været praktikpladser i København og Århus til alle."

For de stakkels journaliststuderende, der ikke kan komme i praktik fordi deres medstuderende har stjålet pladserne, kan jo stadig komme i praktik, hvis bare de er klar til at søge mindre attraktive steder i fx vest- og sønderjylland.

Flere