Med PETs mistanke om mordplaner på en af Muhammed-tegnerne er de 12 tegnere igen så truede, at det vil være klogt at holde lav profil i den offentlige debat, mener Dansk Journalistforbund.
Politiet har tidligt tirsdag morgen anholdt fem personer med muslimsk baggrund, som mistænkes for konkrete planer om at ville myrde den danske bladtegner Kurt Westergaard, Morgenavisen Jyllands-Posten.
»Det er skrækkeligt. Tænk at vi er så langt ude, at der ifølge PET er konkrete mordtrusler mod et af vores medlemmer«, siger næstformand i DJ, Fred Jacobsen.
Kurt Westergaard er en af de 12 tegnere, som den 30. september 2005 offentliggjorde en tegning af den muslimske profet Muhammed. I de seneste måneder har Kurt Westergaard stået under PETs intensive beskyttelse, skriver Jyllands-Posten.
»Pressen kan ikke bøje af og lade være med at skrive og tegne. Næsten tværtimod vil jeg sige. Men når debatten nu kommer efterfølgende, så vil vi opfordre de tolv tegnere til at holde lav profil i den offentlige debat og blot passe deres arbejde, så skal vi nok udtale os«, siger Fred Jacobsen.
Næstformanden i Dansk Journalistforbund understreger, at han ikke pålægger bladtegnerne at holde mund. Det er et tilbud om, at de kan holde lav profil og lade Dansk Journalistforbund udtale sig om sagen, mens de passer deres arbejde.
»Jeg troede efterhånden, at truslerne var ved at løje af nu to år efter. Jeg frygter, at vi er slået tilbage til år nul«, siger Fred Jacobsen.
Se også redaktør for DR-programmet 'Mennesker og Medier, Lasse Jensen, der i DR Update siger, at medierne og journalisterne nu selv er blevet en del af krigen mod terroren.
DR Update: 12.02.2008 – 09:30 (varighed: 01:16)
4 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
http://www.rights.no/publisher/publisher.asp?id=52&tekstid=1487
Den 20. april 2002 skrev Jyllands-Posten under overskriften "Jødehad" ikke alene, at "Angreb på jøderne er et angreb på os alle", men også "Det er på tide, vi svarer igen".
Hvad kan det ikke blive til i en retssag?
I morges i TV2 udtalte statsminister Anders Fogh Rasmussen i en cirka syv minutter lang tale, at ild i København intet har at gøre med tegninger af KW fra Jyllands-Posten. Statsministeren, der er gammel nok til at huske 1968, afviste "samfundets" ansvar. Vi borgere må altså som med invasionen af Irak vente 50-100 år med en nærmere analyse af situationen, sådan som man ventede længe på forklaringen på 1789-oprør i Paris, Berlin, Moskva, 1. og 2. verdenskrig, o.s.v., for den slags arbejde tager åbenbart tid.
Mens vi venter på historiens dom kan vi kigge lidt i arkiverne.
Den første sag rejst mod journalister for en international domstol, siden chefredaktør Streichel blev hængt i 1946, kom efter myrderierne i Rwanda. Tre journalister stod i 2001 anklaget for forbrydelser mod menneskeheden. Sagen var rejst af ”det internationale samfund” (alias FN), skrev en journalist i Journalisten.
http://www.journalisten.dk/journalistisk-generationsskifte-i-rwanda.
De tre ”chefredaktører” blev idømt mellem 35 år og livsvarigt fængsel for at have ytret sig for frit. Generalsekretæren for Reporters Without Borders, Robert Ménard, gav udtryk for et håb om, at de hårde straffe var en advarsel til journalister, om ikke at fremkalde had gennem deres skrivearbejde.
http://www.afrol.com/articles/10654
For tre måneder siden nedsattes straffene fra livstid til 35 års fængsel og fra 35 år til 32 års fængsel. Her med et billede af de dømte.
http://news.bbc.co.uk/2/hi/africa/7116937.stmJyllands-Posten har tidligere nævnt nazibladet "Der Stürmer" på lederplads. Det skete den 20. april 2002 - hvilket forresten var Adolf Hitlers 113 års fødselsdag. I lederen hed det, at "et angreb på jøderne er et angreb på os alle". Fem måneder senere blev det i øvrigt offentliggjort, at Jyllands-Posten og Politikens Hus fusionerede, hvilket blev en kendsgerning pr. 1. januar 2003.
http://216.239.59.104/search?q=cache:mMP8rifO3DIJ:www.nuerdetnok.dk/artikler/JyllandsPosten%2520-%2520J%25F8dehad.htm+St%C3%BCrmer+Jyllands-Posten+20.+april+2002&hl=da&ct=clnk&cd=1&gl=dk
Jyllands-Posten er af uvidenhed og af vanvare havnet i denne situation, som avisen ikke kan slippe ud af. Jyllands-Postens ledelse er tvunget til at forsvare avisens ret til at bringe den slags karikaturtegninger, akkurat som pressens minister, Anders Fogh Rasmussen, og Journalistforbundets formand, Mogens Blicher Bjerregård er tvunget til at understrege avisens RET hertil.
Det var måske en ide om den øvrige presse, ikke mindst tv-apparatet, lod være med igen og igen at publicere de famøse tegninger. Måske er det også dét som Journalistforbundet mener med udtalelsen, at tegnerne "bør holde en lav profil i den offentlige debat"?
Sagen minder vel lidt om de anti-semitiske karikaturtegninger i Der Stürmer, en tabloidavis i Hitler-Tyskland, hvor det endte med, at chefredaktøren blev hængt i 1946, selv om han ikke havde myrdet nogen eller givet ordre dertil, mens den hovedansvarlige tegner slap med nogle års fængsel. Mit synspunkt på dette ømtålelige (racistiske) område er, at den afsagte dødsdom var at gå over gevind, og jeg kunne faktisk godt lide at vide om det synspunkt er forbudt i dagens Tyskland.
http://www.calvin.edu/academic/cas/gpa/sturmer.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Der_St%C3%BCrmer
://en.wikipedia.org/wiki/Julius_Streicher