DJ SKIFTER KURS I ODENSE

Dansk Journalistforbund har ændret holdning i spørgsmålet om 12 eller 18 måneders praktik i Odense. Først ville DJ støtte udvidelsen. Nu vil forbundet hverken sige fra eller til. »Vi må ikke gøre forskel på uddannelserne,« lyder meldingen.
Dansk Journalistforbund har ændret holdning i spørgsmålet om 12 eller 18 måneders praktik i Odense. Først ville DJ støtte udvidelsen. Nu vil forbundet hverken sige fra eller til. »Vi må ikke gøre forskel på uddannelserne,« lyder meldingen.

 

 

Der blev pustet flittigt til den varme praktik-kartoffel, da hovedbestyrelsen skulle tage stilling for eller imod Syddansk Universitets ansøgning om at udvide praktiktiden fra 12 til 18 måneder. Men lige lidt hjalp det: Kartoflen forblev dampende varm, så hovedbestyrelsen besluttede sig for at lade den ligge. Selv om det måske kan lyde absurd, var det rent faktisk udtryk for et holdningsskift i hovedbestyrelsen. Forbundets hidtidige indstilling har nemlig været et trodsigt ja til udvidelsen – med branchens klare meldinger om at den foretrækker 18-måneders praktikanter som begrundelse. Men det argument blev skudt i sænk på hovedbestyrelsesmødet: »Man skal ikke give efter for presset. Arbejdsgiverne vil bare have billig arbejdskraft i de sidste seks måneder. Uddannelsen i Odense må profilere sig på andet end billig arbejdskraft,« sagde Carsten Lorenzen, Nordjyllands Radio, og satte dermed den nye kurs i forbundet. Afvisningen af branchens krav førte dog ikke til en anbefaling af et nej til udvidelsen. »Det er et umuligt valg. Hvis der udvides til 18 måneder i Odense er der ikke praktikpladser nok til alle. Hvis der ikke udvides, kan odenseanerne få svært ved at få nogen pladser, fordi branchen hellere vil have 18-måneders praktikanter fra Journalisthøjskolen,« sagde Carsten Lorenzen. Der var tydelig utilfredshed med overhovedet at blive sat over for valget. »Der er ingen saglige argumenter, for ikke at lade studieordningerne køre igennem blot en enkelt gang og se, hvad der rent faktisk sker,« sagde Johannes Krarup. Kate Bluhme, Ekstra Bladet: »Før man laver om på uddannelserne, må man først se, om de kan bruges til noget. Alt andet er hamrende useriøst.« Den endelige beslutning ligger i Undervisningsministeriet, som for øjeblikket venter på høringssvar fra DR, TV 2 og Danske Dagblades Forening. Men det betyder ikke at Dansk Journalistforbunds udtalelse er sagen uvedkommende, og det var hovedbestyrelsen udmærket klar over. »Vi kan ikke gøre forskel på uddannelserne. Derfor skal vi ikke vælge. Vi må sætte os uden for indflydelse,« sagde Thomas Szlavik, Ekstra Bladet. Og det blev konklusionen: DJ afviste at tage stilling til Odenses ansøgning.

700 negle

Til foråret kommer de første odenseanere med i praktikræset. »Vi er lus mellem 700 negle. Jeg har ikke nerverne til at vente på, at branchen gør alvor af truslen om, at de kun vil have 18-måneders praktikanter,« sagde Gry Mathiesen, formand for KaJO, elevkredsen i Odense. Den anden nye journalistuddannelse, i Roskilde, har allerede haft to hold 12-måneders praktikanter igennem ansættelsessystemet. Som man kan læse andetsteds på denne side, er det sket med blandede erfaringer. »Vi bliver klemt ud i en krog. Vi kommer til at være de eneste med 12 måneder, hvis Odense får et ja,« sagde Kristoffer Gravgaard fra elevkredsen på RUC. Han pegede dermed på, at det for RUC ikke drejer sig om 12 eller 18 måneder, men om lige vilkår for de tre uddannelser.

0 Kommentarer