DJ skeptisk over for journalistløfte

Forslaget om et etisk journalistløfte for nyuddannede journalister blev mødt med stor skepsis i DJs hovedbestyrelse i dag.

Forslaget om et etisk journalistløfte for nyuddannede journalister blev mødt med stor skepsis i DJs hovedbestyrelse i dag.

Er det en god ide, at journalister afgiver et højtideligt løfte om at lave ambitiøs og etisk journalistik ved endt uddannelse? Det mener de på Syddansk Universitet (SDU).

Men den ide mødte stærk skepsis fra et stort flertal på Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelsesmøde, da de drøftede emnet i dag.

De fleste røster i hovedbestyrelsen talte for en generel debat om journalistisk etik, men imod ideen om et fælles journalistløfte i stil med de løfter, man kender fra advokater og læger.

»Kvalitet kan ikke måles op i et løfte. Forslaget virker både populistisk og selvoptaget,« sagde hovedbestyrelsesmedlem Lars Lindskov.

Til mødet blev der også stillet spørgsmålstegn ved, hvad man kan gøre, hvis folk ikke overholder løftet.

»Det her er ikke andet end grinagtig selvglæde. Der er ingen mulighed for sanktioner over for dem, der overtræder sådan et løfte. Det er spild af tid,« sagde et andet medlem af hovedbestyrelsen, René Simmel.

På mødet blev det besluttet, at DJ vil tage officiel stilling til det journalistløfte, som SDU offentliggør til april i forbindelse med deres journalistlinjes 10 års jubilæum.

Roskilde Universitetscenter støtter ideen om et journalistløfte, mens Danmarks Medie- og Journalisthøjskoles rektor er afvisende over for ideen.

25 Kommentarer

Elías Christian Lundström
4. AUGUST 2008
Re: @ Lene Rimestad

-Michael Bjørnbak Martensen

Nu er jeg kommende journalist studerende på RUC, og har derfor ikke så meget at sige om sagen endnu, udover at den minder mig en del om det løfte vi giver, når vi bliver konfirmeret. Jeg har været så heldig at blive konfirmeret i en alternativ kirke, kaldet Kristensamfundet, som har specielt én grundlæggende forskel fra Folkekirken.

I folkekirken siger konfirmanden "Ja, jeg tror på Gud", mens vedkommende i Kristensamfundet siger: "Ja, jeg vil søge Gud".

Altså, forskellen er, at selvom vi ikke tror på Gud, så vil vi tilstræbe os at søge ham. På den måde lover vi ikke noget vi ikke kan holde, og jeg kan personligt kun tilføje jeg heller ikke havde en holdning til Gud på daværende tidspunkt.

På samme måde synes jeg at dette løfte burde udformes. Etikken er vel noget vi søger, i hvert projekt og i hver situation? Jeg spørger om vi nogen sinde vil være i stand til at udtale os: "Ja, sådan er den endegyldige etik, og den skal altid overholdes". Det må efter min mening være op til den enkelte journalist at "finde" sin sti- jeg vil i hvert fald være tilfreds med at sige efter endt uddannelse: "Ja, jeg vil søge den etiske journalistik". Men jeg skriver ikke under på noget, eller sælger min mor i løftet om at overholde et regelsæt, skrevet af helt andre personer, med deres personlige holdning til journalistik.

 Udover det, så var det jeg oprindeligt gerne ville, at kommentere det Michael siger om "de unge nu til dags". Jeg er tilfældigvis en af de her unge, der har hvad jeg har brug for, ikke i overflod, men nok til at rejse. Ikke verden rundt, men jeg har da boet i Madrid i et år i skrivende stund, og ser det bestemt ikke som spild af tid. Jeg ser det som en stor gave, som jeg er dybt taknemmelig for at have fået, og synes det er mere spild at lade muligheden passere forbi. Man lærer meget om både sig selv og andre (fremmede) mennesker, ved at møde andre kulturer, og jeg synes at du selv skal prøve at lave din egen rejse ind i de unges verden, og se om der måske alligevel ikke er nogle ting til fælles :-)

Angående McDonalds, så skulle du prøve at læse "Fastfood Nationen" af Eric Schlosser. Det er glimrende læsning, men kræver en hård mave (altså ikke noget med at spise på McD inden), og afslører en del om, at McDonalds generelt er usundt for både samfundet og kroppen.
Jeg er ked af at vi har skuffet dig, men jeg tror ikke på at gode og dygtige journalister udelukkende er børn vokset op med problemer til op over halsen. Jeg tror faktisk mange af os er blevet begavet med et overskud, vi nu kan give videre.

Ok, nu bliver det spændende at se om løftet og alle os kommende journalister er blevet til noget om 5 år. 

Jeg giver gerne mit løfte på at jeg gør mit bedste :-) 

Michael Bjørnbak Martensen
8. FEBRUAR 2008
@ Rasmus Mark Pedersen

Det var såmænd svar til Jeppe, der gerne vil til København, fordi der her er sus, dus og gode lønninger.

Tak for en spændende snak - jeg har fået et godt indtryk af aktørerne omkring det kommende løfte.

Alt muligt held og lykke med initiativet!

Rasmus Mark Pedersen
8. FEBRUAR 2008
Et opklarende spørgsmål

Hej Michael

Kan du kort forklare mig, hvad "hvad-vi-bliver-enige-om-i-staden med stærk inspiration fra nattelivet og cafeerne" og journalistløftet har med hinanden at gøre?

mvh
Rasmus Mark Pedersen

Michael Bjørnbak Martensen
8. FEBRUAR 2008
@ Jeppe Nielsen

Kære Jeppe, uden at kende dig, udtrykker du egentligt meget godt det, jeg er noget nervøs for.

Hvis journalistik alene bliver sådan noget hvad-vi-bliver-enige-om-i-staden med stærk inspiration fra nattelivet og cafeerne, ja, så går der noget meget tabt for den forpligtelse journalstikken skal tilbyde.

Jeppe Nielsen
8. FEBRUAR 2008
"Dumme unge mennesker"

Godt Michael, vel talt.

 Du lyder jo ikke som en gnaven gammel mand. Er det ikke i virkeligheden der din modstand kommer fra?

 Er du lidt misundelig på de unge, som tilsyneladende kan få job på et prestigefyldt medie i hovedstaden? Du ved der, hvor man aldrig vil se din byline.

 Hold op, hvor er dit seneste indlæg er selvudleverende.

 Hilsen
Jeppe

Flere