Regeringens nye dagpengeaftale vækker skuffelse i DJ. »Det bliver værre, end vi havde forudset i forhold til redegørelsen,« siger formand Lars Werge. Han ærgrer sig over indførelsen af tre karensdage og en markant lavere dimmitendsats. Tre dage om året uden dagpenge og en stor nedsættelse af dimmitendsatsen. Det er resultatet af den nye dagpengeaftale, som regeringen har indgået sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.
Forringelserne vækker stor ærgrelse i Dansk Journalistforbund. For de ledige er aftalen nemlig dårligere end dagpengekommissionens anbefalinger.
»Det mest problematiske er, at det bliver værre, end vi havde forudset i forhold til redegørelsen. Jeg synes, det er virkelig ærgerligt, at regeringen straffer de ledige yderligere,« siger Lars Werge, formand i Dansk Journalistforbund og formand for A-kassen for journalistik, kommunikation og sprog (AJKS).
Helt konkret betyder den nye dagpengeaftale, at dagpengemodtagere årligt har tre såkaldte karensdage – dage, hvor de ikke modtager penge. Samtidig bliver dimmitendsatsen sænket fra 82 til 71,5 procent af de maksimale dagpenge.
»Det er jo en forringelse, som vi har været nervøse for. Både i forhold til indførelsen af karensdage og nedsættelsen af dimmitendsatsen. Det hænger ikke sammen med den anbefaling på 78 procent, som var anbefalet i dagpengekommissionens rapport. Det er meget at sluge med den store nedsættelse,« siger Lars Werge.
Gør det sværere for de ledige
I DJ's optik er dagpengeaftalen udtryk for, at de ledige skal skræmmes til at arbejde mere.
»De tre karensdage er efter min mening indført for at understrege, at det ikke skal være en fest at være ledig. Men man skal være meget langt fra virkeligheden for at tro, at man er ledig af egen fri vilje. Der er elementer, som understreger, at politikerne tror, at pisken er mere effektiv end gulerødderne,« siger Lars Werge.
Han mener, at tiltagene vil gøre det sværere for ledige at få arbejde.
»Med det kendskab jeg har til vores medlemmer, så er der ingen, der er ledige med vilje. De har et meget stort ønske om at komme i arbejde. Det hjælper dem ikke, at de bliver mistænkeliggjort med den nye aftale og ikke får det ligeværd, de burde have som ledige. Det er skuffende,« siger han.
Frygt for syltekrukke forstærket
Inden den nye dagpengeaftale faldt på plads, udtrykte Lars Werge bekymring for, om der ville blive taget højde for den stigende gruppe af såkaldt ’atypisk ansatte’ i DJ, der både arbejder med journalistik og kommunikation som freelancere.
Med dagpengeaftalen står det klart, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe, som vil kigge nærmere på netop den gruppe. Det bekymrer formanden.
»Vi er meget spændte på, hvad der sker i forhold til den arbejdsgruppe, som skal kigge på såkaldt atypisk ansatte. Der er ikke sat nogen dato for, hvornår den arbejdsgruppe skal være færdig. Det kan godt pege i retning af, at vores frygt for, at det bliver en syltekrukke, er berettiget,« siger han.
5 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Kære Finn Arne
Per 1. januar vil du i dit eksempel miste 1/8 af din ret til supplerende dagpenge, hvis du har 2 dages arbejde. I dag mister du 1/30 i det forslag, der ligger fra kommissionen.
Venlig hilsen
Kirstine
Hele kredsen af AC-formænd, store dele af LO-formændene og FTF som organisation var torsdag ude med lammende kritik af aftalen.
MVH Lars W
Så enkelt er det ikke. De 30 uger skal være hele uger i dag. Hvis du har to gode dagslønninger og vælger ikke at modtage dagpenge de tre næste dage for at udskyde din falddato, har du brugt en uge og mistet dagpenge tre dage. Det ny system er mere fleksibelt på det punkt, for eksempel.
Og nej, jeg har ikke pløjet mig gennem hele lovkomplekset og er taknemmelig for, at vi har ansatte til det. Men når LO, AC og flere andre er rimeligt tilfredse, virker artiklen lidt som sortmaleri. I øvrigt underligt, at ingen medier skriver, at det hele først skal gælde fra 1. januar 2017...
Kære Finn Arne
Hvis du nærlæser alle dokumenterne - herunder den model for supplerende dagpenge og genoptjening af ret til supplerende dagpenge, vil du opdage, at hvor man i dag som ledig har 30 "klip" - 30 muligheder for at påtage sig korte jobs i håb om, at det fører til beskæftigelse - så lægges der op til, at man fremover kun vil have 8 "månedsklip". Og man genoptjener kun ny ret til supplerende dagpenge ved at have minimum 146 timers arbejde i en kalendermåned. Så de "korte job", dagpengekommissionen henviser til - og som forligspartierne henviser til - er i vores optik slet ikke korte og fleksible nok. Så det er ikke tom retorik eller politisk plat - det er et alvorligt tilbageslag i forhold til at skabe et dagpengesystem, der gør det så attraktivt som muligt at påtage sig enhver opgave, hvor kortvarig den end måtte være. Analysen fra dagpengekommissionen er, at næsten dobbelt så mange som følge af ændringen vil blive berørt af reglerne for supplerende dagpenge, og næsten tre gange så mange vil ramme loftet og dermed enten skulle helt ud af dagpengesystemet eller holde sig til at søge fuldtidsstillinger. Vi mener - og det understøttes af analyserne - at enhver tilknytning til arbejdsmarkedet øger chancerne for at komme i fuld beskæftigelse.
Det virker hverken gennemtænkt eller særligt fremtidssikret i et arbejdsmarked med stadig større udbud af helt korte jobs/opgaver.
Lars Werge som mørkemand, det ligner ham ikke. Jeg sidder netop nu og læser aftalen, og der er masser af forbedringer. Og det er da bedre at få nedsat antallet af karensdage for folk, der har været på arbejdsmarkedet i mange år og er blevet ledige fra max. otte til max. tre end at få nedsat satsen for nyudannede, der endnu ikke har leveret én dags arbejde på arbejdsmarkedet, endsige betalt andet end studenterbidrag til a-kassen, med måske en tusse. Det er selvfølgelig surt, men langt de fleste er jo i arbejde efter et halvt til et helt år, især hvis de er villige til at flytte efter jobbet. Og karensdagene kommer kun, hvis man ikke har haft 20 dages beskæftigelse indenfor 4 måneder. Da de nye regler gør det meget attraktivt at tage småjob - man kan få forlænget med et år mere ved at tage en række småjob - vil de karensdage næppe ramme ret mange. Og det skal jo afvejes mod forbedringerne. Og at staten (os alle) kører med stort hul i kassen for tiden. Jeg håber, Journalisten.dk kommer med en masse gode afbalancerede artikler med eksempler om det her.
Flere