DJ: »Regeringen straffer de ledige yderligere«

Regeringens nye dagpengeaftale vækker skuffelse i DJ. »Det bliver værre, end vi havde forudset i forhold til redegørelsen,« siger formand Lars Werge. Han ærgrer sig over indførelsen af tre karensdage og en markant lavere dimmitendsats

Regeringens nye dagpengeaftale vækker skuffelse i DJ. »Det bliver værre, end vi havde forudset i forhold til redegørelsen,« siger formand Lars Werge. Han ærgrer sig over indførelsen af tre karensdage og en markant lavere dimmitendsats. Tre dage om året uden dagpenge og en stor nedsættelse af dimmitendsatsen. Det er resultatet af den nye dagpengeaftale, som regeringen har indgået sammen med Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti.

Forringelserne vækker stor ærgrelse i Dansk Journalistforbund. For de ledige er aftalen nemlig dårligere end dagpengekommissionens anbefalinger.

»Det mest problematiske er, at det bliver værre, end vi havde forudset i forhold til redegørelsen. Jeg synes, det er virkelig ærgerligt, at regeringen straffer de ledige yderligere,« siger Lars Werge, formand i Dansk Journalistforbund og formand for A-kassen for journalistik, kommunikation og sprog (AJKS).

Helt konkret betyder den nye dagpengeaftale, at dagpengemodtagere årligt har tre såkaldte karensdage – dage, hvor de ikke modtager penge. Samtidig bliver dimmitendsatsen sænket fra 82 til 71,5 procent af de maksimale dagpenge.

»Det er jo en forringelse, som vi har været nervøse for. Både i forhold til indførelsen af karensdage og nedsættelsen af dimmitendsatsen. Det hænger ikke sammen med den anbefaling på 78 procent, som var anbefalet i dagpengekommissionens rapport. Det er meget at sluge med den store nedsættelse,« siger Lars Werge.

Gør det sværere for de ledige

I DJ's optik er dagpengeaftalen udtryk for, at de ledige skal skræmmes til at arbejde mere.

»De tre karensdage er efter min mening indført for at understrege, at det ikke skal være en fest at være ledig. Men man skal være meget langt fra virkeligheden for at tro, at man er ledig af egen fri vilje. Der er elementer, som understreger, at politikerne tror, at pisken er mere effektiv end gulerødderne,« siger Lars Werge.

Han mener, at tiltagene vil gøre det sværere for ledige at få arbejde.

»Med det kendskab jeg har til vores medlemmer, så er der ingen, der er ledige med vilje. De har et meget stort ønske om at komme i arbejde. Det hjælper dem ikke, at de bliver mistænkeliggjort med den nye aftale og ikke får det ligeværd, de burde have som ledige. Det er skuffende,« siger han.

Frygt for syltekrukke forstærket

Inden den nye dagpengeaftale faldt på plads, udtrykte Lars Werge bekymring for, om der ville blive taget højde for den stigende gruppe af såkaldt ’atypisk ansatte’ i DJ, der både arbejder med journalistik og kommunikation som freelancere.

Med dagpengeaftalen står det klart, at der skal nedsættes en arbejdsgruppe, som vil kigge nærmere på netop den gruppe. Det bekymrer formanden.

»Vi er meget spændte på, hvad der sker i forhold til den arbejdsgruppe, som skal kigge på såkaldt atypisk ansatte. Der er ikke sat nogen dato for, hvornår den arbejdsgruppe skal være færdig. Det kan godt pege i retning af, at vores frygt for, at det bliver en syltekrukke, er berettiget,« siger han.