Dansk Journalistforbund har sammen med IFJ forberedt et protest-armbånd til journalister i lang tid og er netop nu i dialog med IOC. Men nogle journalister tøver ved udsigten til at skulle komme med politiske markeringer.
Et armbånd med teksten ’Play the game for media freedom’ båret af samtlige journalister ved OL i Beijing.
Det er den måde, Dansk Journalistforbund sammen med International Federation of Journalists (IFJ) ønsker, at udsendte OL-journalister skal bruge deres platform til at slå et slag for bedre vilkår for ytrings- og pressefriheden i Kina.
»Sådan en markering skal være meget enkel. Og sådan et armbånd er en god og enkel måde at sætte fokus på, hvor meget mediefriheden betyder,« siger Journalistforbundets formand, Mogens Blicher Bjerregård.
Han fortæller, at DJ allerede sidste år tog initiativ til en form for markering i IFJ-regi, og at IFJ netop nu er i dialog med IOC om at få lov til at uddele armbåndet som en del af det materiale, der udleveres til alle akkrediterede journalister.
»Det bliver meget afgørende, om vi får lov at distribuere armbåndene gennem det officielle materiale. Hvis det skal virke, er det vigtigt, at det bliver udbredt blandt alle journalister,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
Ekstra Bladets redaktør, Poul Madsen, opfordrer til, at danske journalister finder fælles fodslag omkring en protest mod menneskerettighedsovergreb i Kina, og Bjerregård hilser et sådant samarbejde velkommen.
Men flere danske journalister tøver, da Journalisten.dk forelægger dem muligheden for at bruge OL til at komme med politiske manifestationer.
»Set i lyset af, at jeg er i Kina på vegne af min arbejdsplads og de danske seere, har jeg svært ved at forestille mig, at jeg ville udnytte det til en politisk manifestation,« siger John Jäger, der bliver redaktør for TV 2s OL-hold.
Han understreger dog, at han ville overveje det grundigt, hvis muligheden blev aktuel.
»Det er en utroligt interessant problemstilling. Som journalister beskæftiger vi os jo selv med, om politikerne kan tillade sig ikke at tage stilling til Kina. Derfor er det interessant at tage diskussionen selv,« siger Jäger.
Berlingske Tidendes sportsredaktør, Jesper Caruso, mener også, at man som journalist først og fremmest må huske, hvem man repræsenterer.
»Uanset hvor indlysende god en sådan markering måtte være, ville jeg mene, at det er en ledelsesbeslutning, om Berlingskes sportsjournalister skal gå rundt med et armbånd ved OL,« siger han.
Mogens Blicher Bjerregård mener dog ikke, at det armbånd, DJ og IFJ har i støbeskeen, er kontroversielt.
»For mig at se er det helt legitimt at sætte fokus på pressefriheden,« siger han.
Bjerregård rejser lørdag til Kina som en del af en IFJ-delegation og skal her blandt andet diskutere med lokale journalister og organisationer, hvordan man kan opretholde fokus på spørgsmålet også efter OL.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.