Ny international billeddelingstjeneste kan krænke danske fotografers ophavsret, uden at de ved det.
Pinterest blev i august af Time Magazine kåret til "the 50 Best Websites of 2011". Sitet har i dag 12 millioner brugere, der 'pinner' billeder af deres familie, hjem og husdyr – men også fotos, som fotografer har ophavsret til.
Ifølge jurist i DJ Anders Sevel Johnsen kommer brugerne nemt til at overtræde ophavsretten, fordi det er så nemt at pinne. Brugerne finder billeder rundt om på nettet, og de er ofte ikke opmærksomme på, hvem der eventuelt har ophavsretten til billederne. Den problematik har allerede ført til enkelte sager, dog endnu ikke hos DJ
For mediefolk, der bruger billeder fra Pinterest, er tommelfingerreglen: Du har ikke lov til at bruge billeder, du ikke har ophavsret til, medmindre ophavsmanden har givet dig lov. Sørg derfor altid for at undersøge dette, og indhent tilladelse, hvis du er i tvivl.
Jurist Anders Sevel Johnsen forklarer, at når brugerne pinner billedet, så foretager de en digital kopiering af billedet. Samtidig tilgængeliggør du billedet for almenheden.
Begge handlinger må du kun foretage med fotografens samtykke.
Anders Sevel Johnsen bemærker, at krænkelse af ophavsretten kan koste mange penge for alle parter. For fotograferne betyder det tabt fortjeneste i form af ophavsretspenge, og som bruger kan du omvendt blive mødt med økonomiske krav for misbrug af billeder med ophavsret. Krav, der hurtigt kan løbe op i mange tusinde kroner.
Der skal fotografer sætte sig grundigt ind i Pinterests forretningsbetingelser, før de pinner deres egne billeder.
Wall Street Journal har i en artikel spurgt, om Pinterest er det nye Napster, men henvisning til musikdelingstjenesten Napster, der blev lukket, fordi brugerne krænkede musikernes ophavsret.
Se hvad Pinterest selv skriver om copyright
6 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg vil give Niels Riis Ebbesen, at det vil være en god ide at tilføje copyrigth til de billeder man ikke ønsker at andre deler, pinner etc. De kunne fx. tilføje vandmærke til deres billeder, på den kan alle se, hvem ophavsrettighedshaveren er.
Jakob Horn skrev: "For ikke alene ville fotografen ikke få betaling for sit arbejde i dette tilfælde, hans eller hendes arbejde og evner ville også forblive (mere) ukendt for offentligheden, og han eller hun ville risikere at miste opgaver som andre, mere eksponerede fotografer, i stedet ville løbe med."
Hej Jakob, jeg har hver måned ca. 300.000 sidevisninger på mit www.photo-gallery.dk og da jeg har mit eget "udstillingsvindue", så har jeg altså ikke behov for, at der er andre som udstiller mine billeder. Og jeg kan altså ikke se, at Pinterest giver mig noget reklame, jeg kan derimod se, at der er en stribe brugere på Pinterest, som profilerer sig selv ved at misbruge mine billeder - http://www.pinterest.com/source/photo-gallery.dk
Jeg har heller ikke haft noget salg af de billeder, som der p.t. bliver misbrugt på Pinterest, så jeg kan altså ikke se, at der skulle være en forretningsmæssig fidus i, at brugerne på Pinterest laver kopier af mine billeder.
Men jeg kan da sagtens respektere, at der er nogle unge fotografer, som føler sig beærret og stolte over, at brugerne på Pinterest vil kopiere deres billeder, eller de tror måske, at de kan tjene penge på, at deres billeder bliver kopieret og spredt til højre og venstre på Internettet, de har så den mulighed, at de kan mærke deres billeder med creative commons, så er der jo frit slag i bolledejen.
Omvendt vil jeg så også mene, at alle skal respektere de fotografer, som skriver ved deres billeder, at de har copyrigth til deres billeder, og at de ikke ønsker, at der bliver lavet kopier af deres billeder.
På den måde kunne begge holdninger sameksistere på Internettet, og så kan vi jo en gang om 10-15 år se, hvem der har fået mest ud af den politik som de har ført.
Med venlig hilsen
Niels Riis Ebbesen
Det ville helt sikkert være fantastisk hvis Danmarks Journalistforbund gik foran og udnyttede alle de nye muligheder... også i forhold til Pinterest. Eller i det mindste udtænkte strategier for, hvordan vi skal agere. Men jeg har endnu ikke rigtigt set nogen eksempler på at man tænker i de baner. Desværre.
For Guds skyld, lad dem endelig surmule. Så opdager de ikke, at vi andre stille og roligt tager deres marked og magt.
Man får næsten helt ondt af dem. Næsten.
"Virkeligheden er jo nok, at så ville han slet ikke fildele, pinne eller poste materialet på Facebook eller andre steder på nettet. Bundlinjen bliver derfor, at fotografen heller ikke i dette tilfælde får betaling for sit arbejde."
Dette er helt sandt, men man kan i mine øjne drive den endnu længere.
For ikke alene ville fotografen ikke få betaling for sit arbejde i dette tilfælde, hans eller hendes arbejde og evner ville også forblive (mere) ukendt for offentligheden, og han eller hun ville risikere at miste opgaver som andre, mere eksponerede fotografer, i stedet ville løbe med.
Jeg anerkender, at det er svært at affinde sig med, men de dage, hvor man som medieproducent kan ernære sig ved at kontrollere og begrænse udbuddet af det, man producerer er forbi. Endegyldigt forbi.
Journalistforbundet burde i stedet gå forrest i at finde og udvikle nye forretningsmodeller til deres medlemmer. Mulighederne for at publicere og tjene penge på det er med internettet blevet bedre end nogensinde tidligere, men det nytter ikke noget at blive ved med at sidde og surmule over, at mulighederne ikke er de samme som for ti eller tyve år siden.
Flere