DJ på vej mod underskud

”2018 bliver det første år i nyere tid, hvor indtægterne i forbundet over et år ikke kan dække udgifterne.” Hvorfor er det gået sådan, og hvordan kan udviklingen vendes, spørger Øjvind Hesselager
14.09.2018 · 11:16
Øjvind Hesselagers billede
Øjvind Hesselager
Ansvarshavende redaktør
Journalisten

”Det her er den mest ædruelige fremskrivning af, hvordan det ser ud. Vi er på en isflage, der lige så langsomt smelter. Der er masser af plads på isflagen, men den smelter.” 

Ovenstående handler ikke om den varme sommer, og ordene kommer ikke fra en klimaforsker. Det er derimod din formand, Lars Werge, der taler om DJ’s økonomi.

Og bevæger man sig gennem dørene fra formandskontoret ind til direktør Linda Garlov, lyder det:

”Nu skal vi tænke os godt om.”

Baggrunden er, at 2018 bliver det første år i nyere tid, hvor indtægterne i forbundet over et år ikke kan dække udgifterne. Der skal spises af overskuddet, der er stort og kan holde i mange år.

I år forventer DJ et underskud på 4 millioner kroner. Og i 2019 forventes et underskud på 4,5 millioner kroner. Alt andet lige.

Hvorfor er det gået sådan?

Indtægterne først: DJ havde indtil for få år siden en kalkule om, at medlemstallet ville vokse 3 procent om året. Det tal er blevet skruet ned, og væksten ligger nu på omkring 1 procent.

Væksten kommer hovedsageligt fra studerende, der kun betaler 77 kroner om måneden i kontingent. Samtidig har DJ åbnet for, at flere medlemmer med lav indtægt, efter ansøgning, også kan nøjes med dette reducerede kontingent.

Samlet: Kun to tredjedele af medlemmerne betaler fuldt kontingent.

Samtidig bløder DJ som næsten alle organisationer også medlemmer. Rigtig mange af de nye medlemmer ”bruges” derfor til at kompensere for dem, der forlader DJ. Man kan også skrive det således: DJ får reelt mere end 1 procent nye medlemmer om året – men mister andre.

Og blandt dem, der melder sig ud, er en del, der betaler fuldt kontingent. Så det regnestykke er skævt.

Hvad så med udgifterne?

DJ er ramt af ekstraudgifter i forbindelse med den chikane-sag, der ramte forbundet i 2017. Noget er engangsudgifter i form af ekstra vikarer, fratrædelse og advokatundersøgelse - men der er også blevet omstruktureret og opnormeret på personalesiden med en håndfuld nye afdelingschefer.

Dermed er den samlede lønpulje i DJ steget. Og da lønnen stiger hvert år – modsat kontingentet, der ikke er løftet i 16 år – bliver den udgift ikke mindre de kommende år.

Hvis DJ’s udgifter skal i balance med indtægterne, skal der kort sagt ske en forandring. Det kan blive den helt store politiske diskussion i efteråret og frem mod delegeretmødet 2019. Det bliver spændende at følge vejen mod en løsning.

Skal DJ forsøge at bremse frafaldet? Det kræver en nærmere undersøgelse af, hvorfor folk forlader DJ.

Skal lønudviklingen i organisationen til debat? Det er ikke en nem øvelse for en faglig organisation.

Skal kontingentet sættes op? Det kan svække DJ i den stigende konkurrence.

Personligt ville jeg bruge mange kræfter på frafaldet. Værdien af medlemsvæksten – som ikke er gratis, men båret af målrettet arbejde – udfordres af, at folk falder fra.

Hvad tænker du: Hvordan bliver DJ bedre til at fastholde dig?

Øjvind Hesselager

Ansv. redaktør.

Kommentar

14/09/2018 - 14:46

Rasmus Mark Pedersen

Dette er en rigtig god nyhed, som Øjvind vinkler negativt. Det er godt, at vi nu endelig er begyndt at bruge af DJs bugnende formue.

Med til historien hører nemlig, at DJ i de foregående 10 år har haft overskud på i alt 50 millioner kroner. Altså i gennemsnit 5 millioner kroner årligt.

Og ved siden af har vi så en sikringfond i tilfælde af strejker og lockout. Og vi kan så rigeligt klare langt længere konflikter end hvad delegeretmødet har besluttet, vi skal kunne klare: en måned på det største konfliktområde.

Så når der nu bliver 4 og 4,5 millioner kroner i underskud i to år, så har vi stadig 8 år, før der er behov for fx at sætte kontingentet op.

Det mange misforstår om DJ er nemlig, at vi ikke er en virksomhed. Vi skal ikke levere overskud til nogle ejere. Vi skal sørge for at bruge medlemmernes penge på medlemmerne. Indtil nu er overskuddet blevet proppet ind i madrassen.

Men Øjvind peger alligevel på to områder, hvor der er behov for at sætte ind: Frafaldet af medlemmer og lønudviklingen i organisationen

Vi har været præget af vækst og dermed ikke ordentligt fået defineret, hvem vil vi gerne være noget for, og har vi noget på hylderne til dem alle? Det er ikke en debat, der er taget seriøst i hovedbestyrelsen.

Samtidigt ser vi, at lønudviklingen internt i forbundshuset er fortsat som om det stadig var de gyldne dage i mediebranchen. Der er simpelthen brug for et opgør. Misforstå mig ikke: Medarbejderne i forbundshuset skal have gode vilkår. Men de skal ligne medlemmernes.

De to ting gik jeg til valg på og blev stemt ind med bravuer, men siden i hovedbestyrelsen stemt ned med et brag. Så hvis medlemmerne vil gøre noget ved udviklingen, skal de vælge nogle nye politikere.

Bedste hilsner,
Rasmus MP

20/09/2018 - 15:49

Ulrik Gutt-Nielsen

Jeg kunne ikke så godt lide den mærkværdige dækning af et af mine programmer engang, men i virkeligheden er det nok den bedagede indstilling til den nye medieverden, der har fået mig til at melde mig ud. Måske vender jeg tilbage engang, for det gav tryghed og livsglæde at være med. Men det gav også besvær og åndenød, når man mødte det stivnede forbund, eller de gamle fastansatte i forskellige bladhuse.DJ må hverken blive for skruebrækkere eller robotter, men skal tilpasse sig nu. Med til det hører også et blad, der ikke tager ordentlig kritisk fat om de etiske udfordringer og dovenskaben i branchen, men bliver ved med at lave livsstilsindhold. Det er kedeligt. Jeg begynder snart hos instruktørerne. Da jeg sidst skulle bruge juridisk assistance i DJ sendte medarbejderen et link til instruktørernes forbunds hjemmeside. Så måske er det god timing.
Tak for denne gang, for første gang i 2000.

Ulrik E

20/09/2018 - 16:54

Øjvind Hesselager

Kære Ulrik

Du skriver din kommentar om, at Journalisten bliver ved med at lave livsstilindhold, under en artikel, hvor vi gennemgår økonomien?

Du efterlyser, at vi tager fat i de etiske udfordringer og dovenskaben i branchen.

Hvilke etiske udfordringer savner du, at Journalsten dækker? Og: Hvilken dovenskab tænker du specifikt på?

Mvh

CAPTCHA
Dette er en test for at sikre at du ikke er en robot der blot spammer kommentarsporet.

Seneste nyheder

Seneste jobopslag

CRM konsulent i Børnecancerfonden - bliv en styrke for børnene

Børnecancerfonden
Ansøgningsfrist: 08.05

SoMe-redaktør til Vi Unge

Aller Media
Ansøgningsfrist: 25.04

Udviklingsorienteret redaktør til Mandag Morgen

Mandag Morgen
Ansøgningsfrist: 10.05

Nyhedsjournalist til DR Fyn

DR
Ansøgningsfrist: 22.04

DR Østjylland søger reporter

DR
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp til kommunikation

Grundejerforeningssekretariatet Ørestad
Ansøgningsfrist: 25.04

KVINFO søger presse- og kommunikationsansvarlig

Kvinfo
Ansøgningsfrist: 23.04

Nyhedsvært til DR Nordjylland

DR
Ansøgningsfrist: 25.04

Chef til B&U

DR
Ansøgningsfrist: 29.04

Chefkonsulent og teamleder for seks kommunikationsrådgivere

Region Syddanmark
Ansøgningsfrist: 05.05

Kommunikatør i Greenpeace

Greenpeace Norden
Ansøgningsfrist: 25.04

Er du en skarp kommunikator med bundlinjefokus?

Mødrehjælpen
Ansøgningsfrist: 23.04

Pressekonsulent til Rigshospitalet

Region Hovedstaden
Ansøgningsfrist: 23.04

Udlandsreporter til Kristeligt Dagblad

Kristeligt Dagblad
Ansøgningsfrist: 23.04

Studentermedhjælp med flair for kommunikation

Ankestyrelsen
Ansøgningsfrist: 22.04

JOURNALIST TIL UGEAVISEN MIDTSYD

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 06.05

Forlagschef til Informations Forlag

Information A/S
Ansøgningsfrist: 22.04

Redaktionschef Printcentralen

Jysk Fynske Medier
Ansøgningsfrist: 22.04

Vil du svømme med på nyt succesmedie om vand?

Ingeniøren
Ansøgningsfrist: 23.04