DJ om Information-aftale: »Aldrig set noget lignende«

Freelanceaftalen på Information er historisk, men de store dagblade kommer næppe til at kopiere den, vurderer DJ-konsulent: »Argumentet er, at freelancere er selvstændigt erhvervsdrivende, og dem indgår man ikke kollektive aftaler for.«

Freelanceaftalen på Information er historisk, men de store dagblade kommer næppe til at kopiere den, vurderer DJ-konsulent: »Argumentet er, at freelancere er selvstændigt erhvervsdrivende, og dem indgår man ikke kollektive aftaler for.«

Informations fastansatte DJ-medlemmer har valgt at give afkald på en lønstigning på 600 kroner hver måned i to år. Alle pengene – samlet lidt over en halv million – skal gå til at give Informations freelancere bedre vilkår.

Beslutningen kommer efter en månedlang debat om freelancernes vilkår på dagbladene. Journalisten kunne blandt andet fortælle, at freelancere på Information gik til en løn på mellem 62 og 155 kroner i timen.

Aftalen på Information er historisk, fastslår konsulent i Dansk Journalistforbund Flemming Reinvard.

»Jeg har ikke set noget lignende. Vi har ikke andre eksempler på, at de fastansatte er gået fra en overenskomst med nul kroner, fordi de har foræret det, der var, til freelancerne. På den måde er det exceptionelt, og det er så oven i købet for to år, hvis de fastansattes lokallønsforhandling næste år ikke fører til lønstigninger,« siger Flemming Reinvard til journalisten.dk.

Men den historiske aftale på Information kan ikke bane vejen for lignende offervilje fra fastansatte til freelancere på andre dagblade som eksempelvis Politiken og Berlingske.

»Nej, det er ikke sandsynligt, for der er jo en arbejdsgivermodpart også. Information er ikke medlem af Danske Mediers Arbejdsgiverforening, så de er helt uideologiske i forhold til den slags aftaler. Men på de aviser, der er medlemmer af DMA, siger de principielt nej.«

Hvorfor er det ikke muligt?

»Argumentet er, at freelancere er selvstændigt erhvervsdrivende, og dem indgår man ikke kollektive aftaler for. Det er jo netop en kollektiv aftale, man på Information har indgået på freelancernes vegne.«

Men Flemming Reinvard understreger, at der er andre måder at sikre bedre vilkår for freelancerne.

Som journalisten.dk har skrevet tidligere, har Berlingske skrevet en særlig freelanceaftale ind i avishusets overenskomst. Der står helt konkret, at en freelancer ikke må lønnes dårligere end den samlede aflønning for en sammenlignelig fastansat.

»Den aftale indgik de på Berlingske i 2004. Siden har vi fået den model eksporteret til MetroXpress og Søndagsavisen. Teoretisk set kan man også godt på andre dagblade lave aftaler som den, der gælder på Berlingske. Men det er nok så tæt, vi kommer på ligestilling mellem freelancere og fastansatte,« siger Reinvard.