DJ om Esben Lunde-udtalelse: Helt uden for skiven

DJ-formand Lars Werge kritiserer udtalelse fra miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen om, at aktindsigt er ”en sygdom i samfundet”. Nu beklager ministeren udtalelsen

”Jeg mener, det er en sygdom i vores samfund, at der bliver søgt om aktindsigt i alt mellem himmel og jord.”

Sådan sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) ifølge en skjult optagelse, da han i november 2016 mødtes med medarbejdere i Miljøstyrelsen.

Det skriver Politiken.

På et spørgsmål fra en medarbejder om Esben Lunde Larsens syn på offentlighedsloven sagde ministeren, at han selv vil bestemme, hvad offentligheden skal have at vide, når det gælder sager, som forhandles politisk.

”Jeg skal nok som minister offentliggøre det, der skal offentliggøres i forhold til vores politiske processer," sagde han på det lukkede møde med medarbejderne i Miljøstyrelsen.

Formand i Dansk Journalistforbund Lars Werge siger:

”Jeg bliver helt ked af det, når jeg hører det. Det er helt uden for skiven. Som minister må man have respekt for det demokrati, som man skal være tjener i. Hvis det her er hans inderste overbevisning, håber jeg, at han står alene med den i Folketinget,” forklarer han.

Lars Werge siger, at anmodninger om aktindsigt kan være tidskrævende for myndighederne.

”Men det er bare en omkostning ved et demokrati. Det er den måde, vi måler den demokratiske styrke på."

Fremlagt optagelsen siger Esben Lunde Larsen til Politiken, at han forløb sig.

"Jeg forløb mig. Det er naturligvis offentlighedsloven og miljøoplysningsloven, der afgør, hvad der offentliggøres og hvornår."

På mødet forklarede Esben Lunde Larsen også, at lækager gjorde ham arrig.

Hør hele lydklippet med Esben Lunde Larsen på Politikens hjemmeside.