DJ og international fond i åben strid

Dansk Journalistforbund indefryser støtten til den internationale fond for udsatte journalister, fordi DJ-ledelsen frygter, at pengene bliver brugt forkert. Den internationale fond afviser blankt kritikken og kalder DJ unfair.

Dansk Journalistforbund indefryser støtten til den internationale fond for udsatte journalister, fordi DJ-ledelsen frygter, at pengene bliver brugt forkert. Den internationale fond afviser blankt kritikken og kalder DJ unfair.

MILLIONSTRID. På det ene faglige stormøde efter det andet har formænd for DJ's kredse og specialgrupper stolt proklameret store beløb, som deres medlemmer donerede til forfulgte journalister verden over. Pengene er havnet i Safety-fonden, der styres af det internationale journalistforbund (IFJ).

Men på delegeretmødet i april vil DJ's ledelse anbefale at stoppe pengestrømmen. I skrivende stund ligger der over 10 millioner kroner i fondens pengekasse i Bruxelles.
»For det første er der blevet brugt alt for få penge fra fonden. For det andet er jeg utryg ved, hvordan den politiske ledelse vil være i fremtiden. Jeg vil være fuldstændig sikker på, at de penge udelukkende gives til journalister, der er forfulgte,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

IFJ fik ny ledelse i 2010, og dens nye takter bekymrer den danske formand. Blandt andet blev der på kongressen i 2010 stillet forslag om at lave fonden om til en bredere velgørende fond, der også ville kunne tjene penge på andet end donationer, for eksempel merchandise.

Forslaget blev ikke vedtaget, men Mogens Blicher Bjerregård vil alligevel have en garanti fra IFJ's ledelse for, at fonden fortsætter som en kollega til kollega-fond til forfulgte journalister.
»Det har været vanskeligt overhovedet at få den politiske ledelse i tale, så vi kan ikke vide, hvordan de har tænkt sig at definere den fond i fremtiden,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Derfor har DJ's hovedbestyrelse besluttet at indefryse de 750.000 kroner, der blev indsamlet på Fagligt Forum i 2010. Det samme foreslår DJ på delegeretmødet skal ske med de penge, der vil blive indsamlet for 2011.
I stedet ønsker DJ at lave en aftale med den dansk-baserede organisation International Media Support (IMS) om at få pengene ud til forfulgte journalister, der har brug for dem.

I hovedkvarteret i Bruxelles afviser IFJ's mangeårige generalsekretær, Aidan White, der har det øverste administrative ansvar for fonden, at der bliver udbetalt for få penge.
»Det er en unfair kritik. Vi udbetaler penge til alle ansøgere, der lever op til reglerne, og vi sidder ikke og vogter over pengene. Men vi skal være sikre på, at ansøgningerne er i orden, og det kræver nogle ressourcer at undersøge,« siger Aidan White.

Også DJ's kritik af den politiske ledelse bliver blankt afvist. IFJ's formand, Jim Boumelha, mener, at IFJ tværtimod har gjort alt, hvad de kunne for at imødekomme kritikken, blandt andet ved at gøre det muligt at uddele større enkeltbeløb.

Kan du garantere, at fondsmidlerne kun vil blive udbetalt til forfulgte journalister i fremtiden?
»Der er ingen, der kan give garantier om, hvad der sker de næste 10 år. Folk kan skifte mening, og jeg respekterer det, vores medlemmer måtte beslutte. Det, jeg kan love, er, at jeg vil overholde vores regler,« siger Jim Boumelha.

Danmark plejer sammen med Norge at stå for omkring 90 procent af alle indbetalinger til Safety-fonden. Også nordmændene har indefrosset midler fra 2010. Jim Boumelha kalder DJ's beslutning "trist".

»Jeg håber, at vore danske kolleger skifter mening og i stedet beslutter at hjælpe os med at overbevise flere lande om at hjælpe,« siger Jim Boumelha, der er helt uforstående over for, at Mogens Blicher Bjerregård har haft svært ved at få ledelsen i tale. Han erkender, at ledelsen har afvist at mødes med danskerne, men det skyldtes, at de sammen med en gruppe andre lande ville have et møde om IFJ's overordnede politiske linje, heriblandt Safety-fonden.

»Det har IFJ's ledelse afvist, fordi vi ikke ønsker at give en bestemt gruppe lande en privilegeret position. Det ville være opskriften på kaos. Hvis de gerne vil diskutere IFJ's politik, så kan de eksempelvis tage det op på et bestyrelsesmøde,« siger Jim Boumelha.

Det argument afviser Mogens Blicher Bjerregård.
»Jeg forstår simpelthen ikke, hvorfor det er en privilegeret position, at nogle medlemmer gerne vil mødes. Jeg kan ikke selv huske, hvornår jeg har sagt nej, hvis nogle af DJ's medlemmer gerne ville mødes med mig. Jeg er rystet over, at det skal være så svært.«

Læs også: "Fra kollega til kollega" af Mogens Blicher Bjerregård ved at klikke her.

0 Kommentarer