Rettigheder

DJ og filmfolk håber, at udstrakt hånd fra Viasat kan være nøglen til fastlåst konflikt

Fredag mødes rettighedshaverne i Create Denmark med Producentforeningen for at finde ud af, hvordan de kommer videre i konflikten med streamingtjenesterne

Den rettighedsaftale, som skulle sikre film- og tv-folk bedre betaling, når deres arbejde bliver vist på streamingtjenesterne, har udviklet sig til lidt af en katastrofe for branchen.

Både Viaplay, Netflix og TV 2 Play har stoppet produktion af danske film og serier på grund af aftalen, der ifølge streamingtjenesterne gør det for dyrt for dem at producere i Danmark.

På den baggrund havde Create Denmark og Producentforeningen onsdag foretræde for Folketingets Kulturudvalg, og i morgen mødes de to så til en ny dialog om aftalen.

Det fortæller Benjamin Boe Rasmussen, formand for Skuespillerforbundet, der ligesom Dansk Journalistforbund og flere andre organisationer er en del af Create Denmark.

”Vi skal mødes med Jørgen Ramskov og hans folk i Producentforeningen og snakke om, hvad fanden vi gør herfra. Det irriterer mig på en måde, at vi er nødt til at reagere på tjenesternes brutale metoder, men de truer os jo på vores eksistens, så vi er nødt til at reagere,” siger han til Journalisten.

Vil gerne kvittere

Benjamin Boe Rasmussen fortæller dog, at de i Create Denmark gerne vil kvittere med en eller anden form for bevægelse for den udmelding, som Viaplay onsdag kom med.

Her åbnede streamingtjenesten op for at lade afregningen til rettighedshavere ske på baggrund af visninger i stedet for abonnementer. Og det kan måske være en del af løsningen på konflikten med streamingtjenesterne, mener Benjamin Boe Rasmussen.

”Det er i hvert fald et kæmpe skridt, så jeg håber, det kan være nøglen og en åbning fra deres side,” siger han og forklarer, at afregningen lige nu ikke er forbrugsbaseret, men baseret på antallet af abonnenter.

Men det gælder vel kun Viasat og ikke de andre tjenester?

”Ja, vi er nødt til at tage fat i hver enkelt virksomhed for at finde ud af, hvad der skal til, for at de kan se sig selv i aftalen,” siger Benjamin Boe Rasmussen.

DJ håber også på visning-model

Også DJ håber, at Viasats håndsrækning kan være en del af løsningen på den fastlåste konflikt.

”Vi har i flere år argumenteret for en model, der baserede sig på visninger, men da streamingtjenesterne har afvist at dele data om visninger, er vi i stedet landet på en aftale baseret på abonnenter. Nu kan vi forstå, at streamingtjenesterne foretrækker en visning-model. Det er sådan set rigtig godt – og det, vi har ønsket os hele tiden,” skriver formand Tine Johansen i en mail.

Benjamin Boe Rasmussen kalder det ”superulykkeligt, at det er kommet hertil”.

”Det har også overrasket Producentforeningen, at streamingtjenesterne har reageret så brutalt,” siger han.

0 Kommentarer