
Danmarks udenrigsminister, Lars Løkke Rasmussen (M), bør arbejde internationalt på at sikre pressens vilkår i Gaza, lyder det fra Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation og Danske Medier. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lars Løkke Rasmussen (M) skal som udenrigsminister lave internationalt lobbyarbejde, så den frie og uafhængige presse kan få adgang til Gaza. Samtidig skal ministeren arbejde for, at Israel tager ansvar for at sikre journalisters arbejde i Gaza.
Det skriver Mads Brandstrup, adm. direktør i Danske Medier, og Tine Johansen, formand for Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation, i en fælles udtalelse.
”Uden adgang og sikkerhed for en fri og objektiv presse er vi afhængige af de sociale mediers videoer, billeder og beskrivelser. Vi har ingen chance for at afgøre, om det er ægte materiale, ligesom vi ikke kender konteksten,” skriver Johansen og Brandstrup.
De mener, at vi i krigen mellem Israel og Hamas ”famler i blinde”, hvis der ikke bliver bedrevet uafhængig og objektiv journalistik fra Gaza.
”Det er stærkt bekymrende i en krig, der har både store menneskelige og politiske konsekvenser, og hvor misinformation bruges aktivt til at skabe splittelse i de vestlige samfund herunder også i Danmark. Derfor beder vi dig som Danmarks udenrigsminister om at skride til handling,” lyder det i den fælles udtalelse.
Blodigt år for journalister
7. oktober angreb Hamas områder i Israel, hvor Hamas-krigerne blandt andet bortførte flere hundrede mennesker. Siden har Israel slået hårdt igen med omfattende bombardementer af Gaza.
”Israels angreb på Gaza i respons til den massakre, som Hamas udførte, vil gå over i historien som en af de mest grusomme episoder for journalister, såvel som civile,” har Christophe Deloire, generalsekretær i RSF, udtalt.
Per 9. november har mindst 39 journalister mistet livet i konflikten, hvilket gør krigen til den mest blodige for journalister, siden Committee to Protect Journalists begyndte at monitorere journalistdrab i 1992.
”Der er et stort antal, som er døde, fordi de simpelthen er en del af den civile befolkning i Gaza. De her vilkårlige bombardementer rammer hvem som helst, uanset hvor du bor henne, og Israel har også bombet i Sydgaza, som de ellers har bedt folk om at evakuere til,” sagde Johan Wogensen Bach, projektleder for Mellemøsten hos International Media Support (IMS), til Journalisten i begyndelsen af november.
Netop Israels bombardementer peger også Tine Johansen og Mads Brandstrup på.
”Bomber kan ikke skelne journalister fra andre mål, og det er ikke dokumenteret, at Israel skulle gå bevidst efter pressefolk. Men Israel har selv deklareret, at de ikke kan tage ansvar for pressen i angrebet på Gaza. Dette er uacceptabelt og i direkte modstrid mod Geneve-konventionens artikel 79, som giver arbejdende journalister samme status som civile – og dermed krav på samme beskyttelse,” lyder det videre fra Mads Brandstrup og Tine Johansen.
Opfordring til at tage stilling
Tirsdag meldte Tine Johansen ud, at Dansk Journalistforbund – Medier & Kommunikation løbende modtager opfordringer til at tage stilling i konflikten.
”Krigen vækker mange stærke følelser, og jeg kan godt forstå, at mange gerne vil have klare og markante markeringer også fra DJ som en faglig organisation for pressefolk. Men ligesom vores medlemmer så ønsker vi kun at kommunikere på et så oplyst og troværdigt grundlag som overhovedet muligt,” sagde DJ-formanden i den anledning.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.