DJ markerer 10 årsdagen for Muhammed-tegningerne

DJ holder en konference om pressefrihed i anledning af 10 årsdagen for offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne. Der skal kigges frem og ikke tilbage, siger DJ-formand Lars Werge: »Tesen er, at man ikke kan tillade sig de samme ting som for 10 år siden«

Den 30. september i år er det 10 år siden, Jyllands-Posten bragte Muhammed-tegningerne. Det jubilæum vil Dansk Journalistforbund gerne markere.

På årsdagen inviterer DJ derfor til konference om presse- og ytringsfrihed med titlen ’Pressefrihed eller en presset frihed?’

»De sidste 10 år er der sket en række ting, som gør, at vi måske ser på ytringsfriheden og dermed også censur og selvcensur på en anden måde, end vi gjorde for 10 år siden. Det er noget af det, vi gerne vil sætte til debat,« fortæller DJ-formand Lars Werge.

Vil tage temperaturen på ytringsfriheden 

Han mener, det er oplagt, at Dansk Journalistforbund er med til at sætte sit aftryk på den debat, som vil komme i anledning af 10 årsdagen:

»DJ skal altid markere presse- og ytringsfriheden. Det står i vores formålsparagraf, og vi mener, at det er en af de vigtigste opgaver for os overhovedet. 10 årsdagen for tegningerne er en naturlig anledning. Men vi prøver at kigge frem og ikke tilbage,« siger Lars Werge.

Risikerer I ikke, at det skygger for den debat, I gerne vil rejse, at I bruger 10-årsdagen som anledning?

»Jeg tror ikke i sig selv, at det skygger for konferencens budskab, at vi vælger at gøre det i den anledning. Budskabet handler ikke om tegningerne, men om en diskussion om ytringsfriheden. Vi prøver at tage temperaturen på ytringsfriheden i dag,« siger Lars Werge.

En anden eftertanke i dag   

DJ skriver selv om konferencen, at debatten om presse- og ytringsfriheden indimellem er kørt skævt efter offentliggørelsen af Muhammed-tegningerne i 2005.

Hvad er det, der er gået skævt?

»Der er vel gået det skævt, at der på en anden måde end for 10 år siden sidder folk herhjemme og andre steder, som er bange for at bruge deres ytringsfrihed. Tesen er, at man ikke kan tillade sig de samme ting som for 10 år siden. Der er en anden eftertanke i dag, end der var dengang – og det er der, hvor det måske er gået skævt,« siger Lars Werge.

Er det i jeres optik et tegn på, at noget er gået skævt, at der er en anden eftertanke i dag?

»Jamen jeg ved ikke, om det er gået skævt. Men vi er i hvert fald et andet sted, end det var for 10 år siden,« siger han.  

0 Kommentarer