Dansk Journalistforbunds hovedbestyrelse har godkendt overenskomsten mellem DJ og Danske Mediers Arbejdsgiverforening (DMA). Det ringe resultat forklares med krise blandt medier og i samfundet.
På trods af, at den indgående overenskomst giver meget lille lønstigning til DJs medlemmer, har hovedbestyrelsen netop besluttet at godkende aftalen.
Overenskomsten – der dækker perioden 1. marts 2012 – 28. februar 2014 – skal nu til urafstemning blandt de 2.000 berørte medlemmer.
Journalisten.dk kan ikke referere fra debatten, der er et lukket punkt.
Overenskomsten giver 216 kroner mere om måneden, hvilket sandsynligvis er for lidt til at gardere reallønnen mod prisstigninger. Det har fået DJs næstformand Lars Werge – der har gennemført forhandlingerne for DJ – til over for Journalisten.dk at kalde stigningen »det mindste, der er aftalt i nyere tid.«
Lars Werge har videre forklaret, at der nu venter en udfordring for de tillidsfolk, der den kommende måned skal forhandle overenskomsten lokalt. Og netop på den baggrund mødte overenskomsten hård kritik fra provinsen før dagens møde i hovedbestyrelsen.
Medlem af hovedbestyrelsen Allan Boye Thulstrup, der arbejder på Herning Folkeblad, har over for Journalisten.dk tilkendegivet, at resultatet ikke er tilfredsstillende. Han mener, at DJ skulle have sikret højere lønstigning centralt, i stedet for knytte store forhåbninger til de lokale forhandlinger.
Ifølge Allan Boye Thulstrup er medlemmerne i provinsen de seneste to år blevet spist af med nulløsninger ved de lokale lønforhandlinger. Frederik M. Juel, tillidsrepræsentant på Berlingske, der selv var med til OK-forhandlingerne, har anbefalet at ja – men forstår godt Allan Boye Thulstrups kritik.
»Hvis man ikke får noget lokalt, er det jo et meget smalt forlig,« har han udtalt til Journalisten.dk.
DJs medlemmer har to år i træk oplevet faldende realløn. Både DJ og DMA mener lønudviklingen afspejler de dårlige konjunkturer i både samfundet og i mediebranchen.
Arbejdsgivernes forhandler Thomas Rønnow har over for Mediawatch.dk kaldt forliget for »økonomisk ansvarligt«.
»Vi er i en branche, der er ramt af strukturel krise, så det er et økonomisk ansvarligt forlig, der er indgået for begge parter,« siger han og tilføjer:
»Det har været et konstruktivt forløb, og begge parter kan være stolte af det resultat, vi er nået frem til.«
Praktikanterne får med overenskomsten 344 kroner mere om måneden. Til gengæld har praktikanterne ikke mulighed for at få mere lokalt.
Der var forventninger til at freelancerne skulle have forbedringer med overenskomsten. De blev ikke en del af aftalen. FreelanceGruppen havde derfor besluttet at stemme blankt til overenskomsten.
Overenskomsten blev vedtaget med 10 stemmer for, 1 imod og 3, der undlod at stemme.
Parterne begyndte forhandlingerne 4. januar og afsluttede dem 25. februar 2012.
Resultatet omfatter
Fællesoverenskomsten
Berlingske
Ekstra Bladet og Politiken
Morgenavisen Jyllands-Posten
Kristeligt Dagblad
24 Timer
Dagbladenes Bureau
Ritzaus Bureau
Uddannelsesaftalen
6