DJ: KS blokerer ikke overenskomster mere end andre

HK Privat mener, at KS - som DJ overvejer at fusionere med - blokerer overenskomster. Men den kritik afviser DJ. »Så blokerer vi jo alle, der hvor vi er i konkurrence,« siger formand Mogens Blicher Bjerregård

Dansk Journalistforbund og Kommunikation og Sprog overvejer en fusion. I denne uge har de indledt konkrete forhandlinger.

Men i forgårs gik HK Privat – der organiserer over 140.000 medlemmer – ind i debatten her på journalisten.dk med det, HK Privat-formand Simon Tøgern kalder »et kollegialt ”kig dig nu for”«. Han vil være sikker på, at DJ’s medlemmer ved, at KS i nogle situationer opfører sig som de ”gule” fagforeninger.

Nu tager Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård, til genmæle. Han forsvarer KS, og »umiddelbart undrer det«, at HK overhovedet er gået ind i debatten om en mulig fusion.

»Jeg er uforstående over for kritikken,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Han henviser til KS-formand Per Lindegaard Hjorths svar på kritikken, som Journalisten bragte i går. Hjorth kalder blandt andet sammenligningen med ”gule” fagforeninger »uhørt«.

Mogens Blicher Bjerregård er enig.

»Det er skudt helt ved siden af. KS er en fuldt ud respekteret faglig organisation, som er medlem af en hovedorganisation. Den kritik kan jeg slet ikke følge,« siger han.

Så blokerer vi jo alle

Kort sagt handler kritikken om, at HK Privat gerne vil have overenskomster på arbejdspladser, hvor de mener, KS blokerer. Årsagen er den såkaldte 50 procents-regel, som HK har i overenskomster med organisationer under Dansk Arbejdsgiverforening. Reglen betyder, at HK’s overenskomst kun gælder på en arbejdsplads, hvis halvdelen af de ansatte – inden for HK’s område – er medlemmer af HK.

»Der er flere steder, hvor medlemmer af KS blokerer for vores overenskomst, fordi de står fast på at være med i KS i stedet for HK,« forklarede HK Privat-formand Simon Tøgern til Journalisten i går.

Men Mogens Blicher Bjerregård anerkender ikke det argument.

HK Privat peger på, at KS blokerer overenskomster, fordi HK ikke kan leve op til 50 procents-reglen flere steder, hvor KS organiserer medlemmer på samme område. Hvad mener du om det argument?

»Så blokerer vi jo alle, der hvor vi er i konkurrence. DJ er også i konkurrence med andre organisationer, vi er sågar i konkurrence med KS. Vi respekterer, at hvor vi er i konkurrence, kan det enkelte medlem selv finde ud af, hvor det er bedst at være medlem. Hvis flere organisationer har et fælles organisationsområde, så er det bare sådan, det er,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Ville være mærkeligt

Han nævner DR som eksempel.

»I DR har vi også medlemmer, som er på en AC-overenskomst. Det er der fuld respekt om fra alle parter.«

Simon Tøgern fortæller, at han selv har sagt til HK-medlemmer, der skiftede job, at de burde skifte HK ud med en anden fagforening – fordi det var andre end HK, der organiserede det område.

Kan du forestille dig, at DJ for eksempel siger til medlemmer, at de bør skifte til HK?

»Kun hvis det er et område, hvor vi ikke har nogen organisering og ingen interesser. Hvis du for eksempel bliver folkeskolelærer, så synes jeg, du skal melde dig ind i Lærerforeningen. Men på vores egne områder ville det da være mærkeligt, at jeg sagde til et medlem, at vi ikke vil organisere dem. Selvfølgelig vil vi det,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

2 Kommentarer

Mogens Blicher Bjerregård
12. SEPTEMBER 2014
I Akademikerne, som DJ er
I Akademikerne, som DJ er medlem af for så vidt angår akademisk uddannede medlemmer, har vi en såkaldt fritvalgsordning, der betyder, at det enkelte medlem selv vælger sin faglige organisation og dermed både sit faglige og professions fællesskab. Det giver sig udtryk i både DR og på de offentlige arbejdspladser, hvor stadig flere vælger DJ, selv om de er på akademikerorganisationer ikke mindst fordi de har deres naturlige professionsfællesskab i DJ. Vi har så i for eksempel DR aftalt med Magisterforeningen at vi skal arbejde for at få en fælles overenskomst, for jeg er helt enig med Uffe i, at det er godt at være på samme overenskomst. Når det gælder HK har vi også en samarbejdsaftale hvor vi mødes om de problemer, der måtte opstå. Jeg kan godt lide begrebet samarbejdsaftale frem for grænseaftale, fordi vi gennem samarbejde i højere grad tager udgangspunkt i det enkelte medlems krav og ønsker.
Uffe Gardel
12. SEPTEMBER 2014
Spørgsmål til Mogens Blicher
Spørgsmål til Mogens Blicher Bjerregård:

En gylden regel i fagbevægelsen siger, at hvis man arbejder et sted hvor der er en overenskomst, så bør man være med i den organisation som har overenskomsten.

Den regel har vi altid fulgt i DJ. Somme tider kan vi være uenige med andre om, hvorvidt det er deres eller vores overenskomst der gælder. Men når vi har fundet ud af det, så gælder reglen: Gå med i det fagforbund, som forhandler for dig, og hvis tillidsmand kan hjælpe dig.

Den regel har vi altid fulgt i DJ, og jeg vil bare gerne have dig til at bekræfte, at du er enig i reglen.

Bedste hilsner
Uffe Gardel
Tillidsmand på Berlingske