DJ: KS blokerer ikke overenskomster mere end andre

HK Privat mener, at KS - som DJ overvejer at fusionere med - blokerer overenskomster. Men den kritik afviser DJ. »Så blokerer vi jo alle, der hvor vi er i konkurrence,« siger formand Mogens Blicher Bjerregård

Dansk Journalistforbund og Kommunikation og Sprog overvejer en fusion. I denne uge har de indledt konkrete forhandlinger.

Men i forgårs gik HK Privat – der organiserer over 140.000 medlemmer – ind i debatten her på journalisten.dk med det, HK Privat-formand Simon Tøgern kalder »et kollegialt ”kig dig nu for”«. Han vil være sikker på, at DJ’s medlemmer ved, at KS i nogle situationer opfører sig som de ”gule” fagforeninger.

Nu tager Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård, til genmæle. Han forsvarer KS, og »umiddelbart undrer det«, at HK overhovedet er gået ind i debatten om en mulig fusion.

»Jeg er uforstående over for kritikken,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Han henviser til KS-formand Per Lindegaard Hjorths svar på kritikken, som Journalisten bragte i går. Hjorth kalder blandt andet sammenligningen med ”gule” fagforeninger »uhørt«.

Mogens Blicher Bjerregård er enig.

»Det er skudt helt ved siden af. KS er en fuldt ud respekteret faglig organisation, som er medlem af en hovedorganisation. Den kritik kan jeg slet ikke følge,« siger han.

Så blokerer vi jo alle

Kort sagt handler kritikken om, at HK Privat gerne vil have overenskomster på arbejdspladser, hvor de mener, KS blokerer. Årsagen er den såkaldte 50 procents-regel, som HK har i overenskomster med organisationer under Dansk Arbejdsgiverforening. Reglen betyder, at HK’s overenskomst kun gælder på en arbejdsplads, hvis halvdelen af de ansatte – inden for HK’s område – er medlemmer af HK.

»Der er flere steder, hvor medlemmer af KS blokerer for vores overenskomst, fordi de står fast på at være med i KS i stedet for HK,« forklarede HK Privat-formand Simon Tøgern til Journalisten i går.

Men Mogens Blicher Bjerregård anerkender ikke det argument.

HK Privat peger på, at KS blokerer overenskomster, fordi HK ikke kan leve op til 50 procents-reglen flere steder, hvor KS organiserer medlemmer på samme område. Hvad mener du om det argument?

»Så blokerer vi jo alle, der hvor vi er i konkurrence. DJ er også i konkurrence med andre organisationer, vi er sågar i konkurrence med KS. Vi respekterer, at hvor vi er i konkurrence, kan det enkelte medlem selv finde ud af, hvor det er bedst at være medlem. Hvis flere organisationer har et fælles organisationsområde, så er det bare sådan, det er,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Ville være mærkeligt

Han nævner DR som eksempel.

»I DR har vi også medlemmer, som er på en AC-overenskomst. Det er der fuld respekt om fra alle parter.«

Simon Tøgern fortæller, at han selv har sagt til HK-medlemmer, der skiftede job, at de burde skifte HK ud med en anden fagforening – fordi det var andre end HK, der organiserede det område.

Kan du forestille dig, at DJ for eksempel siger til medlemmer, at de bør skifte til HK?

»Kun hvis det er et område, hvor vi ikke har nogen organisering og ingen interesser. Hvis du for eksempel bliver folkeskolelærer, så synes jeg, du skal melde dig ind i Lærerforeningen. Men på vores egne områder ville det da være mærkeligt, at jeg sagde til et medlem, at vi ikke vil organisere dem. Selvfølgelig vil vi det,« siger Mogens Blicher Bjerregård.