DJ kæmper hånd i hånd med DJ

FAGLIGT I. >>Vi har alle mere brug for, at "DJ kæmper hånd i hånd med DJ", end for "DJ versus DJ".<<

FAGLIGT I. >>Vi har alle mere brug for, at "DJ kæmper hånd i hånd med DJ", end for "DJ versus DJ".<<

"DJ versus DJ" lyder rubrikken i Journalisten 12/2009. Kommunikationskonsulent Maia Lindstrøm Sejersen, Dansk Supermarked, og Marie Hjortdal, Politiken, er i hver sit ringhjørne som modparter, fordi kommunikationskonsulenten ringede til DJ's jurister og fik et råd om journalistens artikel. Hvem skal DJ støtte?

DJ har for længst valgt at være fagforening for begge parter og er faktisk, især i de senere år, blevet dygtig til at administrere og organisere begge grupper og behandle dem fair. Det går over min forstand, hvis Dansk Supermarked ikke har egne juridiske rådgivere. Mon ikke også de har overtaget den verserende sag? Hvorfor så blæse den op?

Selvfølgelig kan en jurist i DJ altid svare et medlem – kommunikatør eller mediejournalist – på indlysende spørgsmål om love, regler og retspraksis. Men kommunikationsmedarbejderen repræsenterer en organisation og skriver måske ikke engang artikler i eget navn, så når fortolkningerne bliver mindre indlysende, må organisationen tage advokatregningen på sig.

Mediejournalister er personligt juridisk ansvarlige og kan selv gøres til genstand for retsforfølgelse, så de har større behov for juridisk bistand fra DJ. Den skal de have. Lad os være solidariske og ikke grave unødvendige grøfter mellem forbundets forskellige faggrupper.

Et tilfældigt eksempel fra de sidste par ugers nyhedsstrøm: Århus Kommune bad forældre, der smører madpakker til deres børn, skrive under på, at de ikke udtaler sig til pressen. Sjov fejl på en tragisk baggrund, at forældrene fik samme kontrakt som andre leverandører, for kravet er da ren Kafka.

Som redaktør og kommunikationsrådgiver i en organisation, der får offentlig støtte til socialt arbejde og har driftsoverenskomster med en del kommuner, har jeg og mediejournalisterne lige meget brug for, at DJ (gerne i samarbejde med andre fagforbund) kæmper mod sådanne kontrakter. Jeg har oplevet, at kolleger på sociale væresteder og institutioner har ønsket at få artikler godkendt i kommuner. Det svækker ytringsfriheden, min organisations muligheder for at advokere for samfundets svage – og mine muligheder for at bruge medierne aktivt og strategisk som kommunikatør.

Vi har alle mere brug for, at "DJ kæmper hånd i hånd med DJ", end for "DJ versus DJ".

– Poul Struve Nielsen
redaktør, Kirkens Korshær, og bestyrelsesmedlem i Kommunikationsgruppen, Dansk Journalistforbund

0 Kommentarer