De presseetiske regler skal laves om, og kommunikatørerne skal have deres egne regler for etik. DJ's formandsskab tager på danmarksturné for at lytte til medlemmernes forslag (rettet)
Aarhus, Odense og Brønderslev er tre af de seks steder, Dansk Journalistforbunds formand og næstformand besøger i løbet af efteråret for at diskutere presseetik med medlemmerne.
Baggrunden er, at Dansk Journalistforbund sammen med Danske Medier skal lave nye presseetiske regler.
Der skal også formuleres en etik for kommunikatører i DJ, og derfor tager næstformand Lars Werge og formand Mogens Blicher Bjerregård på roadshow.
»Jeg tror, det er vigtigt, at medlemmerne ikke får fornemmelsen af, at vi sidder i elfenbenstårnet og laver nye presseetiske regler uden at lytte til dem. Derfor tager vi rundt i landet, og vi lader i vidt omfang medlemmerne bestemme, hvad vi skal tale om,« siger Lars Werge til journalisten.dk.
Han peger på, at der er sket en kolossal udvikling i mediebilledet, siden de presseetiske regler blev lavet i 1991. For eksempel er der kommet netaviser. Men må man publicere noget på nettet uden at høre begge parter? I de nuværende presseetiske regler står, at "angreb og svar bør, hvor det er rimeligt, bringes i sammenhæng og på samme måde".
»Når du sidder på nettet og laver nyheder, er der flere halvfærdige produkter sammenlignet med den måde, man lavede tv-indslag og avisartikler på tidligere. I den første version hører man for eksempel kun den ene part, og modparten kommer først til orde senere. Det er der ikke taget højde for i de presseetiske regler,« siger Lars Werge.
Siden 1991 er der kommet sociale medier, børn optræder oftere som kilder, ligesom brugen af skjult kamera fortsat bliver diskuteret. Brugen af skjult kamera er ikke en del af de presseetiske regler.
En sammenligning viser, at de nuværende regler for god presseskik fylder cirka to sider, DR's programetik er på 46 sider, mens Politikens etiske regelsæt er på fire sider.
Blogger på journalisten.dk Ernst Poulsen har netop foreslået, at der i Danmark indføres regler for afindeksering af netartikler.
På formandsskabets etikturné skal der også diskuteres kommunikationsetik. Det har blandt andet været fremme, at der skal oprettes et nævn ligesom Pressenævnet, der kan behandle klager over kommunikatørers arbejde.
K-gruppens udspil til en kommunikationsetik blev diskuteret på generalforsamlingen i foråret.
Det er Lars Werges indtryk, at etik optager medlemmerne.
»Når jeg linker til artikler på min Facebook-profil, er det tit til artikler om medieetik, og på journalisten.dk er det tit etikken, der er til debat. Derfor mener jeg, det er fint at få pudset dagsformen af på presseetikken.«
Både presseetikken og kommunikationsetikken er programsat til at blive besluttet på DJ's delegeretmøde i april næste år.
Møderne foregår efter denne plan:
Kreds FYN: Fyens Stiftstidende, mandag den 8. oktober kl. 17.
Kreds 1: København, onsdag 24. oktober.
Kreds 4: Aarhus, Danmarks Radio, d. 25. oktober 2012 kl. 18.
Kreds 5: Den 1. november.
Kreds 6: Brønderslev Kommune, tirsdag 20. november kl. 17.30.
Rettelse: Et arrangement i Roskilde, Kreds 2, torsdag den 27. september er aflyst.
0 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.