DJ: Ingen problemer med arbejdsmoralen her

Vi kontrollerer de ledige som aldrig før, fastslår DJ's direktør, Linda Garlov, som kommentar til en undersøgelse, der viser generelt større afslappethed over for snyd med dagpenge.

Vi kontrollerer de ledige som aldrig før, fastslår DJ's direktør, Linda Garlov, som kommentar til en undersøgelse, der viser generelt større afslappethed over for snyd med dagpenge.

Hver anden synes, det er ok at tage en pause fra arbejdslivet, mens man går på dagpenge. Det viser en undersøgelse om danskernes lovmoral, udgivet af Rockwool Fondens Forskningsenhed.
I DJ har man som på stort set alle andre fagområder oplevet stigende ledighed og tilsvarende antal dagpengemodtagere. Men DJ's direktør, Linda Garlov, afviser, at der er problemer med arbejdsmoralen blandt medlemmerne.

»Jeg oplever ikke, at der er sket et skred i forhold til medlemmernes arbejdsmoral. Derimod ser vi en virkelig stor frustration hos de medlemmer, der ikke kan komme i arbejde,« siger hun.

Samtidig er muligheden for at modtage dagpenge uden at være til rådighed i dag stærkt begrænset på grund af de lovpligtige kontrolforanstaltninger, som AJKS og de øvrige a-kasser er blevet pålagt.

»Vi har aldrig haft strengere kontroller. For det første skal vi i langt højere grad kontrollere, hvorfor folk melder sig ledige, og om de så reelt er ledige og står til rådighed for arbejdsmarkedet. Og så skal vi mindst hver tredje måned hive dem ind til samtaler.«

Linda Garlov mener, undersøgelsen i virkeligheden siger mere om en stigende utilfredshed med de stramninger, der er sket på dagpenge- og aktiveringsområdet.

»Jeg tolker undersøgelsens resultater på den måde, at folk er ved at være oprigtigt trætte af et system, hvor man jagter de ledige i stedet for at hjælpe dem i arbejde, og af de mange historier om hovedløs aktivering. Jeg tror selv på, at man hjælper folk bedre ved at give dem selvtillid, i stedet for at slå dem oven i hovedet,« siger hun.

Med den fortolkning ligger hun på linje med Jørgen Goul Andersen, professor ved Aarhus Universitet, der står bag undersøgelsen. Han er overrasket over, at det store fokus, der under den borgerlige regering har været på pligt, moral og kontrol, ikke er smittet tilsvarende af på befolkningens holdning.

»En forklaring kan være, at man har strammet skruen for meget og har fået en modreaktion,« siger Jørgen Goul Andersen til Dr.dk.

Blandt øvrige resultater fra undersøgelsen er, at tre ud af fire synes, at det er okay at sige nej til et anvist job, man ikke ønsker, og at tre ud af ti synes, at det er okay at få dagpenge, selv om man ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.