Vi kontrollerer de ledige som aldrig før, fastslår DJ's direktør, Linda Garlov, som kommentar til en undersøgelse, der viser generelt større afslappethed over for snyd med dagpenge.
Hver anden synes, det er ok at tage en pause fra arbejdslivet, mens man går på dagpenge. Det viser en undersøgelse om danskernes lovmoral, udgivet af Rockwool Fondens Forskningsenhed.
I DJ har man som på stort set alle andre fagområder oplevet stigende ledighed og tilsvarende antal dagpengemodtagere. Men DJ's direktør, Linda Garlov, afviser, at der er problemer med arbejdsmoralen blandt medlemmerne.
»Jeg oplever ikke, at der er sket et skred i forhold til medlemmernes arbejdsmoral. Derimod ser vi en virkelig stor frustration hos de medlemmer, der ikke kan komme i arbejde,« siger hun.
Samtidig er muligheden for at modtage dagpenge uden at være til rådighed i dag stærkt begrænset på grund af de lovpligtige kontrolforanstaltninger, som AJKS og de øvrige a-kasser er blevet pålagt.
»Vi har aldrig haft strengere kontroller. For det første skal vi i langt højere grad kontrollere, hvorfor folk melder sig ledige, og om de så reelt er ledige og står til rådighed for arbejdsmarkedet. Og så skal vi mindst hver tredje måned hive dem ind til samtaler.«
Linda Garlov mener, undersøgelsen i virkeligheden siger mere om en stigende utilfredshed med de stramninger, der er sket på dagpenge- og aktiveringsområdet.
»Jeg tolker undersøgelsens resultater på den måde, at folk er ved at være oprigtigt trætte af et system, hvor man jagter de ledige i stedet for at hjælpe dem i arbejde, og af de mange historier om hovedløs aktivering. Jeg tror selv på, at man hjælper folk bedre ved at give dem selvtillid, i stedet for at slå dem oven i hovedet,« siger hun.
Med den fortolkning ligger hun på linje med Jørgen Goul Andersen, professor ved Aarhus Universitet, der står bag undersøgelsen. Han er overrasket over, at det store fokus, der under den borgerlige regering har været på pligt, moral og kontrol, ikke er smittet tilsvarende af på befolkningens holdning.
»En forklaring kan være, at man har strammet skruen for meget og har fået en modreaktion,« siger Jørgen Goul Andersen til Dr.dk.
Blandt øvrige resultater fra undersøgelsen er, at tre ud af fire synes, at det er okay at sige nej til et anvist job, man ikke ønsker, og at tre ud af ti synes, at det er okay at få dagpenge, selv om man ikke står til rådighed for arbejdsmarkedet.
1 Kommentar
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Undersøgelsen” Borgerne og Lovene 2010” er af lavet af professor Jørgen Goul Andersen, Institut for Statskundskab, Aarhus Universitet. Det er umiddelbart ikke muligt at se af ovenstående artikel, om det er professoren eller en journalist, der taler om ”snyd med dagpenge”, en udtalelse, der er en grov fornærmelse mod os lovlydige borgere, der er naturligt arbejdssky.
Jeg har gået ledig i langt det meste af tiden i snart 22 år og har skam ikke snydt, men tværtimod været meget omhyggelig med at holde mig inden for lovens grænser. Jeg kan bekræfte, at reglerne er strammet meget op i forhold til de glade dage, da Nyrup og Jelved var ved magten, og vi er mange arbejdssky elementer, der ser frem til, at Socialdemokraterne igen kommer til roret sammen med de radikale samt SF og Enhedslisten. I forgårs var jeg til den nu obligatoriske A-kasse-samtale, der holdes hver tredje måned, og vi ledige snakker jo sammen, blandt andet om der i dag mon ikke er flere beskæftigede med at holde styr på os ledige, end der sammenlagt er arbejdsløse.
Jeg stod første gang på gaden som arbejdsløs den 1. april 1989, idet der var det sket det helt utrolige, at min arbejdsplads, den LO-finansierede socialdemokratiske tv-station i Århus, var gået i fallit. Alle mand blev sparket ud, og jeg fik i erstatning tre måneders løn fra Lønmodtagernes Garantifond, som jeg straks gjorde indhug i til en måneds ferie i en stor lejlighed på Costa del Sol.
Senere besluttede jeg mig for at blive fuldtidsarbejdsløs, og pr. 1. april 2000 meldte jeg mig ud af journalistforbundet og ind i en billig A-kasse. Så vidt jeg kan se koster det i dag 1438 kroner pr. måned at være freelancer og indbetaler til efterlønsordningen, hvis man bor med udsigt til Vildsund-broen. I øjeblikket betaler jeg 433 kroner til min A-kasse, og jeg sparer altså 1005 kroner hver måned, hvilket er blevet til over 120.000 kroner i besparelse på 10 år. Pengene er især gået til at bringe studiegælden ned på nul, så jeg nåede det, inden jeg blev folkepensionist. Og jeg får 766 kroner udbetalt pr. dag uanset, hvilken A-kasse, jeg er med i.
Tidligere arbejdede jeg så meget, at jeg slap for aktivering. Den slags rigtigt arbejde er jeg holdt op med, så nu har jeg i jobtilbud prøvet at lave klematis på en planteskole, og i øjeblikket er jeg på et maskinværksted.
Gad vide, hvad der sker, når en hær af ledige vælter ud på markedet i juli 2012? Gad vide, hvad der sker, hvis staten går fallit?
Vi kontrollerer de ledige som aldrig før, siger DJ’s direktør Linda Garlov. For en snes år siden, da jeg begyndte at komme til møder i journalisternes kasser, dukkede i øvrigt en ny frisk stud. jur. op ved navn Linda Garlov. Jeg siger ikke, at hun var kommunist, men jeg er ret sikker på, at hun var fra Thisted, og . . .nå, ja, for resten… I kender jo DJ-systemet. Det er som i Danmarks Radio, hvor der ved døren var kontrollører, der sikrede, om vedkommende nu var kommunist, socialist og socialdemokrat.
Men det er jo ikke sikkert, at journalister og djøffer bliver ved med at være venstreorienterede. Det er ofte set, at socialister bliver kapitalister, og dem, de førhen kaldte ”udstødte”, vil de måske en dag beskylde for at være snydere.
Man tør slet ikke tænke på, hvad de unge nyuddannede, der reelt ønsker sig et arbejde, så vil sige.