DJ indgår overenskomstaftale med TV 2

Journalisterne på TV 2 skal til at arbejde nytårsaften, men de økonomiske rammer vokser med 2,2 procent over de næste to år. »Det var uhyre svært at få TV 2 til at bevæge sig,« siger DJ's forhandlingsleder (opdateret 10.46)

17 timers forhandling førte natten til fredag til et forlig om en ny overenskomst mellem Dansk Journalistforbund og TV 2.

Det skriver journalistforbundet.dk.

Hvis DJ-medlemmerne på TV 2 stemmer for aftalen betyder det, at de kan se frem til 2,2 procent mere i løn og pension i de næste to år, aftalen løber over.

Alt i alt en meget tilfredsstillende aftale, mener fællestillidsrepræsentanten på TV 2.

»Vi er tilfredse – det var det, der var muligt. Dem uden overenskomst på TV 2 fik 0 % i stigninger,« siger Lennart Sten til journalisten.dk.

Også forhandlingsleder for DJ, Henrik Bruun, lægger vægt på, at det var en hård forhandlingssituation.

»Vi har lavet en aftale, der bærer præg af, at de ikke-overenskomstansatte grupper på TV 2 netop har fået at vide, at deres løn slet ikke stiger i 2013. Derfor var det uhyre svært at få TV 2 til at bevæge sig væk fra deres udgangspunkt om at overenskomsten skulle ende med et nul i det første år,« siger Henrik Bruun ifølge journalistforbundet.dk.

 

Nyt for seniorer, sportsjournalister og freelancere

Ud over de konkrete pensions- og lønstigninger er der kommet en ny seniorordning på plads.

»I stedet for den gamle seniorordning, der præmierede ansatte højere, jo tidligere de forlod stationen, giver den nye en særlig bonus i form af ekstra friuger op til pensioneringen til medarbejdere, der vælger at blive mindst til efter de bliver 62 år gamle,« siger Henrik Bruun.

Lennart Sten kalder seniorordningen »monstergod« og giver et eksempel på de forbedrede vilkår:

»Før fik man en skrid-bonus på 150.000 kroner, hvis man som 55-årig sagde ja til at gå som 60-årig, nu bliver man i stedet belønnet for at blive længere. Det tror jeg på kommer mange til gode, og den måde man har gjort det på er en god og kreativ måde,« siger Lennart Sten.

Som noget nyt må man fremover arbejde for TV 2, selvom man har valgt en tiltrædelsesordning.

»Det giver en mere glidende overgang til det nye liv som pensionist, og udnytter folks kompetencer bedre,« siger Lennart Sten.

Desuden får freelancerne dobbelt så meget for videreudnyttelse af deres stof, hvilket giver 180.000 kroner mere om året i ophavsretskassen, og sportsjournalister bliver bedre betalt for udlandsrejser.

»Førhen var det sådan, at hvis var udsendt som sportsreporter, så fik man 7,4 timer om dagen selvom de knoklede hele dagen. Nu får man 10 eller 11 timer plus 800 kroner. For medarbejderne på sporten er det en afsindig god ordning, og den er rimelig, for de har i mange, mange år fået alt for lidt for den tid, de arbejdede,« siger Lennart Sten.

Som en del af overenskomsten giver TV 2-medarbejderne afkald på den husaftale, der de seneste år har sikret dem fri den 31. december, og skal man nu have været ansat fire år frem for tre år, før man kan udnytte sabbatordningen, der giver fri en uge om året. Til gengæld tilbyder TV 2 nu at fordoble op til 10 sabbatuger, hvis man vælger at spare dem op, som en del af seniorordningen.

Alt i alt, er der tale om et tilfredsstillende forhandlingsresultat efter omstændighederne, mener Lennart Sten.

»Løn og pension er steget med 2,2 procent, men så er der dels en freelanceordning og dels en seniorordning, som er visionær og fremadrettet. Det kan godt være, at den bliver selvfinansierende, det kan også være, at den giver et lille plus til medarbejderne – det er der ingen, der kan sige, men både vi og TV 2 er glade for dem,« siger Lennart Sten.

DJ-medlemmer og tillidsfolk på TV 2 vil blive orienteret om hele aftalen de kommende dage, og DJs hovedbestyrelse får aftalen til godkendelse torsdag næste uge. Endelig skal aftalen til urafstemning, der forventes afsluttet omkring 22. marts.

Opdateret 9.25 med yderligere oplysninger om aftalen

Opdateret 10.46 med kommentarer fra fællestillidsmand på TV 2, Lennart Sten

0 Kommentarer