Streamingtjenester

DJ ikke bekymret over risiko for færre fiktionsproduktioner i Danmark

”Jeg ser ikke umiddelbart et mareridtsscenarie foran mig,” siger DJ’s næstformand trods afvarsler fra TV 2 og produktionsbranchen

En ny aftale om rettighedsbetaling til medvirkende i film- og tv-serier, som sælges til kommercielle streamingtjenester som Netflix og TV 2 Play, kan blive så dyr, at det koster produktioner i Danmark.

Sådan lyder i hvert fald advarslen fra produktionsbranchen ifølge Mediawatch.

TV 2 indførte tirsdag et foreløbigt udviklingsstop på fiktionsindhold som konsekvens af aftalen. Og tidligere i dag sagde direktør i Sam Productions, Meta Louise Foldager Sørensen, til Mediawatch, at streamingtjenesterne lige nu er tilbageholdende med at bestille nyt indhold fra danske producenter.

Det er dog ikke umiddelbart noget, der vækker stor bekymring hos Dansk Journalistforbund, der via rettighedsorganisationen Create Danmark har været med til at forhandle aftalen og også har en mindre gruppe medlemmer omfattet af den.

”Jeg ser ikke umiddelbart et mareridtsscenarie foran mig. Og jeg går da ud fra, at når vi har lavet en aftale, så står man også ved den aftale,” siger næstformand Allan Boye Thulstrup til Journalisten.

Mødes igen i dag

Aftalen blev indgået i december og sikrer rettighedsbetaling fra streamingtjenesterne til film- og tv-arbejdere som for eksempel skuespillere, manuskriptforfattere, klippere og fotografer.

Den er indgået mellem Producentforeningen på arbejdsgiversiden og rettighedsorganisationen Create Danmark på arbejdstagersiden.

Men aftalen har mødt stor modstand hos de danske og internationale streamingtjenester, som Producentforeningen den seneste tid har været rundt og præsentere den for. Og i dag mødes de to parter så igen for at vende problematikken.

”Håbet var, at det var en aftale, der kom til at flyve. Men foreløbig er meldingen, at den ikke flyver,” sagde Producentforeningens direktør, Jørgen Ramskov, forud for mødet til Mediawatch.

En solid prisstigning for rettigheder

Aftalen er ikke offentligt tilgængelig, men som Jørgen Ramskov har beskrevet for Mediawatch, er hovedpunkterne en ”solid” prisstigning for rettigheder.

Aftalen indebærer, at den såkaldte buy-out-model, som nogle streamingtjenester har opereret med, ikke længere kan bruges i Danmark. Det betyder, at der skal ske en løbende rettighedsbetaling frem for et engangsbeløb up front, ligesom rettighedsbetalingen også kan vokse, hvis streamingtjenesten vokser i størrelse målt på antal abonnenter.

Ifølge DJ’s næstformand følger aftalen et EU-direktiv og er helt inden for rammerne af, hvordan man normalt gør inden for rettighedsområdet i Danmark.

”Det er klart, at rettighedshaverne også har krav på betaling i en moderne virkelighed, hvor streaming er stort. Det er aftalen her et godt svar på. Og jeg tror stadig, der vil være behov for dansk indhold, fordi dansk indhold har høj kvalitet,” siger Allan Boye Thulstrup.

0 Kommentarer