DJ holder øje med sag om sigtet journalist – men presser ikke på

”Jeg håber, at de rette dernede vil fortælle politiet, at det var forkert,” siger DJ’s formand om sagen, hvor en Information-journalist er sigtet for ulovlig indtrængen, da hun var på opgave i Tyskland. Heller ikke Udenrigsministeriet mener, der er behov for at lægge pres på tyske myndigheder

I 2015 blev journalist Natalie Yahya Rosendahl anholdt under en reportagerejse til Tyskland for Dagbladet Information, som hun dengang var i praktik hos og i dag freelancer for.

Som Journalisten beskrev i går, blev Natalie Yahya Rosendahl anholdt under en klimaaktion, som hun dækkede for avisen. Hun endte med at sidde bagbundet og tilbageholdt i tre timer. 15 måneder senere modtog hun en sigtelse fra statsanklageren i Mönchengladbach for ulovlig indtrængen på privat grund.

Information har nu hyret en advokat i sagen. Det glæder Dansk Journalistforbunds formand Lars Werge.

”Hun er heldigvis i den situation, at hendes arbejdsgiver gør det, som vi altid opfordrer til, at en ordentlig arbejdsgiver skal gøre i sådan en situation: Nemlig tage sagen for hende,” siger han.

Derfor forventer DJ heller ikke at gå ind i sagen, siger formanden.

DJ lader sagen gå sin gang

Lars Werge har ikke andet kendskab til forløbet end det, der fremgår af Journalistens interview med Natalie Yahya Rosendahl og hendes advokat.

”Men som de fremstiller det, lyder det som om, hun er blevet tilbageholdt, selv om hun har givet sig tydeligt til kende som journalist,” siger Lars Werge.

Hvad mener du om, at man som journalist kan risikere at få sådan en behandling i Tyskland?

”Jamen det håber jeg ikke, man kan. Jeg håber, at de rette dernede vil fortælle politiet, at det var forkert, og at de ikke havde lov at tilbageholde hende. Som det fremstilles, var hun jo ikke gået imod politiets anvisninger,” siger Lars Werge.

Han mener ikke, at det er nødvendigt for Dansk Journalistforbund at gå ind i sagen, for eksempel ved at kontakte den tyske anklagemyndighed for at lægge pres på dem.

”Det ved jeg heller ikke, om vi ville gøre i Danmark, når sådan en sag først går sin gang. Nu hvor hun har en advokat, er vores rolle ”bare” at observere. Men selvfølgelig står vi klar, hvis hun har behov for yderligere rådgivning,” siger Lars Werge.

De tyske myndigheder er sobre 

Udenrigsministeriets Borgerservice oplyser til Journalisten, at de godt kender til sagen om anholdelsen i 2015.

”Vi var i dialog med chefredaktionen på Information dengang. Den pågældende blev som bekendt løsladt senere samme dag. Vi kender ikke de nærmere omstændigheder om sagen og de sigtelser der evt. nu er rejst i Tyskland,” siger René Dinesen, chef for Udenrigsministeriets Borgerservice.

Han mener ikke, at man fra Udenrigsministeriets side kan gå ind og afgøre, hvad der er rigtigt eller forkert i sagen. Heller ikke ministeriet vil lægge pres på de tyske myndigheder for at bistå den danske journalist.

”De nærmere omstændigheder er advokaten, der er sat på sagen, den rette person til at få udredt. Derfor er vi ikke i en situation, hvor der er behov for at lægge pres på de tyske myndigheder. Vores erfaringer med de tyske myndigheder er desuden, at de er sobre, og at retssystemet fungerer,” siger René Dinesen.

0 Kommentarer