search

DJ gør en forskel i Tunesien

En væsentlig forudsætning for demokrati er ytringsfrihed, og her skal der stærke organisationer til at stille krav

Som et lille nordafrikansk land klemt ind mellem Algeriet og Libyen, var det Tunesien, der for to år siden fik det arabiske forår til at springe ud.  Som en af de eneste uafhængige organisationer gik det tunesiske journalistforbund allerede dagen efter revolutionen til det nye styre for at forhandle indhold i en kommende forfatning for at sikre frie og uafhængige medier.

En væsentlig forudsætning for demokrati er ytringsfrihed, og her skal der stærke organisationer til at stille krav.  Det var derfor helt oplagt, at DJ sidste år sagde ja til en opfordring fra International Media Support om at hjælpe vores tunesiske kolleger med kapacitetsopbygning – altså træning og rådgivning af kolleger.

Siden har eksperter fra DJ gennemført en række kurser for tuneserne, og DJ var vært for den første officielle delegation fra Tunesien, hvor 10 journalister fik inspiration med sig hjem fra Danmark til deres videre arbejde. Ugen før Påske havde jeg selv lejlighed til i Tunis at møde de tunesiske journalister, hvor det var en stor glæde at opleve et forbund, der både arbejder for at udbrede og forbedre aftaler og søger at påvirke lovgivningen for at sikre mere åbenhed og pressefrihed.

Tuneserne har faktisk aftaler, som vi i Danmark godt kunne tillade os at blive lidt inspireret af. For eksempel må en avis ikke udlicitere eller hyre freelancere til almindelig journalistisk arbejde, som kan varetages af fastansatte. Den store opgave er at øge kendskabet til eksisterende aftaler og give den enkelte bedre muligheder for at få varetaget sine rettigheder.

Når det gælder lovgivningen, kæmper forbundet bravt med at sikre mest mulig åbenhed (ligesom herhjemme) i den nye forfatning samt at undgå alt for mange huller i de paragraffer, der omhandler pressefrihed. De arbejder også for at undgå politisk indblanding i den uafhængige komite, der skal styre public service radio og tv.

Tuneserne er utvivlsomt kommet længere end de fleste forbund i Nordafrika og Mellemøsten, og derfor er det vigtigt at støtte dem alt, hvad vi kan. På den måde er vi fra dansk side med til at smøre den motor, der i den sidste ende kan trække en hel region i retning af mere demokrati, mere åbenhed og mere presse- og ytringsfrihed.

Det kræver et stærkt forbund, og det er her, DJ kommer ind i billedet. Vi kan give dem redskaber til at arbejde mere politisk med deres aftaler, til at få oprettet et pressenævn på deres vilkår, til at kunne stå stærkere i det politiske spil om mediepolitik, til at tage begrebet ophavsret til sig og hjælp til at drive en fri og uafhængig medlemsorganisation til gavn for medlemmerne.

Efter mordet tidligere på året på en populær oppositionspolitiker er der stilstand og frygt for tilbageslag i Tunesien. Men efter to intense dage, hvor jeg mødte en lang række journalister og medieeksperter, har jeg set et land, hvor der er en vilje til forandring. Med et sådant engagement og tro på nytteværdien af ens arbejde, giver det mening at bakke op.

DJ er med til at gøre en forskel.                           

Kommentarer
0

Husk at skrive dit fulde navn og en gyldig mail-adresse i felterne ovenfor, ellers vil din kommentar blive fjernet. Du kan se Journalistens regler for kommentarer her.
Tak fordi du deltager i debatten!

keyboard_arrow_up
Tilbage til toppen