DJ-formand: Skuffet og forundret over DR-fyringer

DR-ledelsen går direkte imod meningen med nedskæringerne, når de skærer så kraftigt i nyhederne, siger DJ-formand Mogens Blicher-Bjerregård til Journalisten.dk. Fyringerne rammer det danske demokrati, mener han.

DR-ledelsen går direkte imod meningen med nedskæringerne, når de skærer så kraftigt i nyhederne, siger DJ-formand Mogens Blicher-Bjerregård til Journalisten.dk. Fyringerne rammer det danske demokrati, mener han.

Nu ligger det fast: 67 DR-medarbejdere er fyret, og yderligere 37 har valgt en frivillig fratrædelse. Det er endnu ikke på plads, hvor mange medarbejdere, der siger ja tak til tilbud om overflytninger internt i DR.

Prikkerunden gik i gang i morges klokken 9. Nedskæringerne er en konsekvens af det medieforlig, som er blevet indgået af VK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

I Dansk Journalistforbund vækker dagens fyringsrunde både skarp kritik – og undren.

»Jeg var meget imod den medieaftale, der betød, at der igen skulle ske nedskæringer i DR. Men paradoksalt nok står der i medieforliget, at DR skal styrkes på blandt andet nyheder. Derfor er jeg dybt forundret og skuffet over, at det netop er nyheds- og aktualitetsområdet, det i særlig grad går ud over med de aktuelle nedskæringer. Det vil uden tvivl gå ud over nyhedsdækningen i DR, og det har jeg svært ved at forestille mig var meningen med forliget,« siger forbundsformand Mogens Blicher-Bjerregård til Journalisten.dk.

Især DR Nyheder bliver ramt hårdt af besparelserne, som Journalisten.dk kunne fortælle tidligere i dag. 26 medarbejdere fra nyhedsafdelingen bliver ramt, heraf er otte journalister direkte fyret.

Det hårde slag mod nyhedssektionen er ikke bare en overraskelse, det skader selve det danske demokrati, mener Mogens Blicher-Bjerregård.

»At der igen skæres i DRs aktualitetsdækning er et slag for dansk produceret indholdsstof. Danskerne bliver druknet i nyheder fra internationale mediekoncerner, og der er det altså vigtigt, at DR er et dansk fyrtårn, der på alle elektroniske og digitale platforme kan producere danske nyheder og aktualitet, så borgerne er i stand til at deltage i demokratiet,« siger han til Journalisten.dk.

DJ's konsulenter er til stede ude på DR, hvor de rådgiver og støtter både nuværende og fyrede medarbejdere.

»Vores konsulenter er i DR-Byen og i DR Århus i dag for at støtte medlemmerne både hvad angår deres juridiske rettigheder hvis de afskediges, men også for at samle dem op, så vi hjælper dem med at komme videre når denne forfærdelige dag er overstået,« forklarer Mogens Blicher-Bjerregård.

Forbundsformanden har også før sparerunden advaret mod de voldsomme samfundsmæssige konsekvenser, det har med massefyringer på DR.