DJ-formand: Skuffet og forundret over DR-fyringer

DR-ledelsen går direkte imod meningen med nedskæringerne, når de skærer så kraftigt i nyhederne, siger DJ-formand Mogens Blicher-Bjerregård til Journalisten.dk. Fyringerne rammer det danske demokrati, mener han.

DR-ledelsen går direkte imod meningen med nedskæringerne, når de skærer så kraftigt i nyhederne, siger DJ-formand Mogens Blicher-Bjerregård til Journalisten.dk. Fyringerne rammer det danske demokrati, mener han.

Nu ligger det fast: 67 DR-medarbejdere er fyret, og yderligere 37 har valgt en frivillig fratrædelse. Det er endnu ikke på plads, hvor mange medarbejdere, der siger ja tak til tilbud om overflytninger internt i DR.

Prikkerunden gik i gang i morges klokken 9. Nedskæringerne er en konsekvens af det medieforlig, som er blevet indgået af VK-regeringen sammen med Dansk Folkeparti og Liberal Alliance.

I Dansk Journalistforbund vækker dagens fyringsrunde både skarp kritik – og undren.

»Jeg var meget imod den medieaftale, der betød, at der igen skulle ske nedskæringer i DR. Men paradoksalt nok står der i medieforliget, at DR skal styrkes på blandt andet nyheder. Derfor er jeg dybt forundret og skuffet over, at det netop er nyheds- og aktualitetsområdet, det i særlig grad går ud over med de aktuelle nedskæringer. Det vil uden tvivl gå ud over nyhedsdækningen i DR, og det har jeg svært ved at forestille mig var meningen med forliget,« siger forbundsformand Mogens Blicher-Bjerregård til Journalisten.dk.

Især DR Nyheder bliver ramt hårdt af besparelserne, som Journalisten.dk kunne fortælle tidligere i dag. 26 medarbejdere fra nyhedsafdelingen bliver ramt, heraf er otte journalister direkte fyret.

Det hårde slag mod nyhedssektionen er ikke bare en overraskelse, det skader selve det danske demokrati, mener Mogens Blicher-Bjerregård.

»At der igen skæres i DRs aktualitetsdækning er et slag for dansk produceret indholdsstof. Danskerne bliver druknet i nyheder fra internationale mediekoncerner, og der er det altså vigtigt, at DR er et dansk fyrtårn, der på alle elektroniske og digitale platforme kan producere danske nyheder og aktualitet, så borgerne er i stand til at deltage i demokratiet,« siger han til Journalisten.dk.

DJ's konsulenter er til stede ude på DR, hvor de rådgiver og støtter både nuværende og fyrede medarbejdere.

»Vores konsulenter er i DR-Byen og i DR Århus i dag for at støtte medlemmerne både hvad angår deres juridiske rettigheder hvis de afskediges, men også for at samle dem op, så vi hjælper dem med at komme videre når denne forfærdelige dag er overstået,« forklarer Mogens Blicher-Bjerregård.

Forbundsformanden har også før sparerunden advaret mod de voldsomme samfundsmæssige konsekvenser, det har med massefyringer på DR.

5 Kommentarer

Jakob Sejr
31. AUGUST 2010
Re: Hvor mange nye jobs bliver der skabt uden for DR....

Tja, hurtig lommeregnerlogik viser i forhold til TV2s regioner (som jeg må erkende at tilhøre), at der næppe er mange jobs skabt - alene af den grund, at de ekstra penge i medieforliget er efterfulgt af et ganske voldsomt produktionskrav.

100 millioner over fire år til regionerne, der er otte regioner, i 2011 skal sendes 1 time hver dag på den regionale digitale kanal (udover sendetid på TV2) - i 2012 stiger det til 2-3 timer ifølge aftaleteksten.

Så er det bare at regne efter.

I 2011 vil der være ca 8500 kroner til at producere hver enkelt time - fra 2012 skal samme beløb finansiere minimum 2 timers fjernsyn.  

Man skal ikke være den store Einstein eller mediedirektør for at forstå, at det ganske enkelt ikke kan lade sig gøre. Så den store forbrugsfest bliver der næppe tale om på regionerne...

Chris Alban Hansen
30. AUGUST 2010
Re: DJ-formand: Skuffet og forundret over DR-fyringer

Varetager vores formand nationen eller medlemmernes interesse?

Hvis det er nationen, som interesserer formanden mest, forstår jeg godt, at nedskæringen på nyhedsfronten optager ham.

Hvis det er medlemmerne, der interesserer ham mest, så er det lige så slemt, at Talent og Forsvundende danskere forsvinder.

Jeg håber, det er medlemmernes interesse, som optager formanden, for ellers vil jeg overveje at melde mig ud af forbundet. Hvis jeg vil støtte en bestemt politisk interesse, så melder jeg mig ind i et parti i stedet for. 

Jan Eskildsen
30. AUGUST 2010
Re: DJ-formand: Skuffet og forundret over DR-fyringer
Udsendelser som Talent og Forsvundne danskere forsvinder kan man læse i flere medier. Det var på tide.
Jan Eskildsen
30. AUGUST 2010
Re: DJ-formand: Skuffet og forundret over DR-fyringer

Fyringerne rammer det danske demokrati, mener formanden.

Helt ærligt, hvor mange tager den mand alvorligt, når han fremsætter den slags hysteriske betragtninger? 

Ret kanonen det rigtige sted hen: mod bestyrelsen og den tidligere bestyrelse og direktør.

 

Søren Hansen
30. AUGUST 2010
Hvor mange nye jobs bliver der skabt uden for DR....
I objektivitetens navn så burde Journalisten lave en artikel hvor man belyser hvor mange nye arbejdspladser der bliver skabt hos den nye publicservice kanal samt i TV2´s regioner.

Når politikerne allokere licenskronerne på en ny måde: http://nyhederne.tv2.dk/article/30792481/ så er der vindere og så er der tabere. Lige nu er der forståligt nok meget fokus på taberne og ikke på vinderne samt hvad det kommer til at betyde for beskæftigelsen blandt journalister i Danmark.

 

Flere