»Jeg mener, den danske regering bør gå ind i sagen hurtigst muligt,« siger DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.dk, efter Tom Heinemann har fået afslag på at rejse ind i Indien.
Den prisbelønnede dokumentarist Tom Heinemann blev her til formiddag afvist ved den indiske ambassade. Heinemann ville på ferie i Indien med sin kone, men begge har fået afslag og et 'afvist'-stempel i deres pas.
»Jeg kommer lige fra ambassaden, og mine hænder sitrer stadig. Jeg blev bedt om at vente 20 minutter ved en skranke, og så kom en mand og sagde: 'Du får ikke visum'. Jeg bad om en forklaring, men det havde jeg ikke krav på, svarede han,« sagde Tom Heinemann tidligere i dag.
Afslaget skyldes formentlig, at Heinemann har lavet en kritisk dokumentar i Indien for seks år siden. I sidste uge meldte Indien ud, at samtlige DR-journalister heller ikke må komme ind i landet.
Men nu går Dansk Journalistforbund ind i sagen med skarp kritik af Indien.
»Jeg synes, det er dybt og inderligt kritisabelt, at Indien ikke vil lade Tom Heinemann få adgang, ligesom jeg synes, det er dybt kritisabelt, at DR's journalister ikke kan få det. Journalister skal både kunne rejse og arbejde frit, også i Indien,« siger DJ-formand Mogens Blicher Bjerregård til Journalisten.dk.
Han mener, Udenrigsministeriet bør gå ind i sagen.
»Jeg mener, den danske regering bør gå ind i sagen hurtigst muligt. Man må forklare Indien, at sådan her fungerer pressefrihed ikke. Medierne skal have adgang til at beskrive, hvordan forholdene er, og det kræver, at de kan komme ind,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
Hvad vil DJ gøre i denne sag?
»I sager som denne her retter vi i første omgang henvendelse til Udenrigsministeriet. Det synes jeg også, vi skal gøre her.«
Hjælper det noget?
»Den slags hjælper kun noget, hvis myndighederne hjælper med. Det er derfor, det er så vigtigt i alle sager om journalisters vilkår, at vi har myndighedernes fulde opbakning. Det er helt afgørende. Derfor hjælper det selvfølgelig, at DJ går ind i sagen nu, fordi vi kan prøve at få myndighederne med,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
»Men jeg tror desværre, der skal meget til for at få Indien til at skifte mening,« tilføjer han.
Journalisten.dk forsøger at indhente en kommentar fra det danske udenrigsministerium.
Vi har tidligere i dag været i kontakt med den indiske ambassade – de har ingen kommentarer til beslutningen.
3 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Jeg mener, at regeringen omgående bør gribe ind over for de Indiske myndigheder.
Deltag på Facebook i den virtuelle protestaktion, der støtter Tom Heinemann og andre journalister, der ikke kan få visum til Indien.
http://www.facebook.com/events/130774437043659/
Med venlig hilsen
Lene Rimestad
Med venlig hilsen
Lene Rimestad
Det er ikke kun journalister i DR der ikke kan få visum til Indien. Det gælder ALLE ansatte i DR. Jeg har netop fået mit visum, fordi jeg kunne skrive "retired". Mit rejsebureau skriver direkte, at DR ansatte ikke må skrive DR og jeg blev advaret mod at vise mig på ambassaden, så de ikke genkendte mig. Mit rejsebureau havde netop haft et ægtepar, ikke journalister, som var blevet nægtet visum. Det er en skandale som DR , DJ og Udenrigsministeriet hurtigst muligt må få gjort noget ved.I følge Grace Tours var det nytteløst at gå til den indiske ambassadør.