DJ-formand misser international post

Kongressen i den internationale sammenslutning af journalistforbund var præget af kaos og dårlig stemning. DJ-formand kalder kongressen et "kæmpe tilbageskridt". Formand for journalisterne i Sverige betegner deltagerne som hooligans.

Kongressen i den internationale sammenslutning af journalistforbund var præget af kaos og dårlig stemning. DJ-formand kalder kongressen et "kæmpe tilbageskridt". Formand for journalisterne i Sverige betegner deltagerne som hooligans.

Formand for Dansk Journalistforbund Mogens Blicher Bjerregård led et bittert nederlag, da han i sidste uge var til kongres i det internationale journalistforbund, IFJ. Mogens Blicher Bjerregård, der har været medlem af forretningsudvalget i IFJ det seneste halve år, blev ofret i en magtkamp vundet af IFJ's magtfulde præsident, briten Jim Boumelha. Det er første gang i mere end 20 år, DJ ikke er repræsenteret i IFJ's bestyrelse.

Kongressen i Spanien var præget af åben kamp mellem IFJ-præsident Jim Boumelha og generalsekretær Aidan Whites linje, der støttes af blandt andre de nordiske lande, Japan, Australien og Rusland. Den kamp vandt Jim Boumelha, forklarer Mogens Blicher Bjerregård, der ærgrer sig over forløbet:

»Jeg er frustreret over, at kongressen var så kaotisk, bagudskuende og præget af så mange uetiske hændelser. Flertallet af de delegerede var ikke parate til at forny og professionalisere IFJ, og det har vi betalt prisen for.«

DJ har bidraget i stort omfang til to oplæg om IFJ's fremtid og økonomi.

Fremtidsoplægget handlede blandt andet om, hvordan man sikrer sig, at unge journalister og skrivende på webmedier bliver medlemmer af journalistforbundene.

»Men flertallet på kongressen ønskede ikke, at vi skulle videre. Hele future-arbejdet blev stemt ned,« siger DJ's formand til Journalisten.dk.

Jim Boumelha blev genvalgt til IFJ-præsident på kongressen, selv om han ifølge Mogens Blicher Bjerregård kun tog ordet tre gange: Da han betød deltagerne velkommen. Da han sagde farvel, og da han midtvejs forklarede, at han ikke har nogen visioner for IFJ.

I sin blog på det svenske journalistforbunds hjemmeside skriver SJF-formand Agneta Lindblom Hulthén om kongressen, at "visse deltagere på den her kongres ter sig som fodboldhooligans".

For eksempel ønskede deltagere "fra lande med stor korruption", at de skulle have lov til at være med ved stemmeoptællingen. De havde ikke tillid til de officielt udpegede stemmeoptællere.

Der var ifølge Journalistens oplysninger desuden eksempler på, at stemmer blev åbnet, så det ikke var muligt at afgive sin stemme anonymt.

Agneta Lindblom Hulthén mener, at hele stemmeafgivningen var ydmygende for alle parter, men hun roser de nordiske lande for ikke at bidrage til kaoset.

Dansk Journalistforbund indbetaler 2/3 af midlerne til den internationale Safetyfond. Og det var for at sikre den bedst mulige udnyttelse af pengene i fonden, at hovedbestyrelsen i DJ havde opfordret Mogens Blicher Bjerregård til at genopstille til bestyrelsen. Det glippede.

Men Mogens Blicher Bjerregård er glad for, at det lykkedes at bevare Safetyfonden, som ifølge et forslag skulle ændre status til en chartityfond med en mere uklar opgave.

Han vil diskutere kongressen med resten af hovedbestyrelsen på det førstkommende møde.

»Vi er en del af IFJ. Men kongressen har været et meget alvorligt tilbageskridt i IFJ. Jeg tror, at det er vigtigt, at vi prøver at få IFJ tilbage på sporet. Det blev meget afsporet i Cadiz,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Mogens Blicher Bjerregård blev i 2007 valgt som medlem af IFJ´s Executive Comittee, og for et halvt år siden udnævnt til Honorary Treasurer (politisk valgt kasserer). Ud over formanden bestod den danske delegation af næstformand Fred Jacobsen og FU-medlem Didde Elnif. Posten som kasserer i det internationale journalistforbund, IFJ, gik til tyskeren Wolfgang Mayer.

0 Kommentarer