DJ-formand kritiserer lønstop som del af spareplan på Jysk Fynske Medier

”Spørgsmål om løn hører til ved overenskomstforhandlingerne og ikke nu,” kritiserer DJ-formand Tine Johansen, efter at det er kommet frem, at ledelsen i Jysk Fynske Medier har foreslået at finde besparelser med lønstop i hele koncernen (Opdateret 31.10.2019)

Lønstop bør ikke være en del af spareplanerne i Jysk Fynske Medier, som direktør Jesper Rosener har foreslået.

Sådan lyder det fra formand for DJ Tine Johansen, efter at koncernen har meldt ud, at der skal spares 228 millioner kroner over tre år og nedlægges 52 redaktionelle stillinger fra næste år.

”Jeg synes, det er utidigt at gøre,” siger Tine Johansen om, at et lønstop for de ansatte i koncernen er på bordet som en del af den spareplan, der skal finde de 228 millioner kroner.

”Løn er noget, vi diskuterer ved overenskomstbordet”

I sidste uge holdt tillidsrepræsentanterne og ledelsen i Jysk Fynske Medier det første sparemøde, hvor ledelsen annoncerede, at redaktionerne skulle spare 37 millioner kroner. Det ville i runde tal svare til, at omkring 74 redaktionelle stillinger skulle nedlægges.

Når ledelsen nu regner med at ”nøjes” med 52 redaktionelle stillinger, skyldes det, at de vil finde resten af pengene med et lønstop.

Men det er det forkerte tidspunkt at bringe et lønstop på banen, mener Tine Johansen. Hun synes, det burde ske, når der er overenskomstforhandlinger i koncernen næste år.

”Løn er noget, vi diskuterer ved overenskomstbordet. Det er en del af de elementer, vi skal tale om, når vi mødes.”

Tine Johansen er dog ikke overrasket over udmeldingen om lønstop.

”Det er på en måde lidt rituelt at bruge sådan en anledning til at tage hul på overenskomstforhandlingerne her, tre måneders tid inden de skal til at forhandle.”

Hun understreger, at det er en ulykkelig situation for Jysk Fynske Medier at stå i og for alle DJ’s medlemmer, der er ansat i koncernen, og at man derfor ikke bør tage et spørgsmål om løn op nu.

”Medarbejderne har desværre en lang erfaring i den her slags runder, og modsat al mulig anden erfaring, man samler op, bliver det jo ikke lettere for hver gang. Hver gang man gennemlever det her, forstærker det en undergangsfølelse. Det bliver aldrig nemmere. Måske sværere endda,” siger hun.

”Der er ingen tvivl om, at når man er i en sparerunde som den her, er alle under følelsesmæssigt pres. Derfor synes jeg ikke, spørgsmål om løn hører til nu.”

I en tidligere artikel om sparerunden udtalte tillidsrepræsentant for Jysk Fynske Medier Per Schultz-Knudsen til Journalisten, at han ikke bryder sig om planen om lønstop.

”Jeg kan ikke lide den trussel, der ligger i det med, at man forsøger at få os til at være tilbageholdende med lønkrav ved overenskomstforhandlinger,” sagde Per Schultz-Knudsen.

Og det kan Tine Johansen godt forstå.

”Jeg kan godt forstå, at ordet trussel bliver brugt, for det føles sådan i den situation, de står i.”

”Og jeg vil minde Jesper Rosener, (direktør i Jysk Fynske Medier, red) om, at spørgsmål om løn hører til ved overenskomstforhandlingerne og ikke nu.”

Er det ikke meget fair at melde klart ud, at lønstop kan ske, hvis de ikke har pengene?

”Lige nu er det nogle meget svære dage og uger for dem, der er ansat og går på arbejde hver dag og går den ekstra mil for at udkomme. De er under ekstremt pres, og jeg synes, regningen tørres af på dem ved at varsle, at der ikke bliver noget på lønnen.”

”Det ville være urimeligt, hvis medarbejdernes realløn skal udhules, fordi koncernen ikke kan finde ud af at tjene penge.”

Højere startløn

Tre af tillidsmændene i Jysk Fynske Medier har til Journalisten sagt, at de har tiltro til, at en stor del af målet med lønstop kan nås ved, at nye medarbejdere i koncernen for det meste starter på en lavere løn end ældre medarbejdere, der stopper.

Det forslag bekymrer Tine Johansen.

”Medarbejdere, der har været der i lang tid med høj anciennitet, har også højere løn, det er der ikke noget nyt i. Men det kan lyde til, at der bliver spekuleret i, at man kan skille sig af med de løntunge og ansætte nogle, der er billigere,” siger hun og fortæller, at et flertal i DJ er nået til enighed om at arbejde for at hæve startlønnen.

”Jeg ville være bekymret, hvis det er noget, de spekulererede i.”

”Jeg håber, at ledelsen i Jysk Fynske Medier tænker over, hvem der er bedst kvalificeret, og hvilken sammensætning der er på redaktionen, og at de ikke ansætter efter, hvem der starter på en lavere løn.”

Arbejdsgivere: Det er ikke en trussel

Viceadm.direktør i Danske Mediers Arbejdsgiverforening Thomas Rønnow skriver i et svar til Journalisten, at lønstop er en naturlig del af en spareplan.

”Sammenhængen mellem lønstigninger og besparelser er ikke en trussel, men blot en konstatering af de faktiske forhold i medieindustrien. Udviklingen er imidlertid en udfordring for hele branchen og ikke isoleret til Jysk Fynske Medier. Det er dermed også et ansvar, som vi som overenskomstparter er nødt til at forholde os til,” skriver han.

Thomas Rønnow bemærker, at Journalistforbundets ledelse for nyligt selv offentliggjorde, at de selv frasiger sig lønforhøjelser i 2020 som led i en spareplan.

”Selvfølgelig er lønstop en del af sparerunder – både ude i virkeligheden og i Dansk Journalistforbund,” skriver han.

Journalisten har kontaktet direktør for Jysk Fynske Medier Jesper Rosener, men han er ikke vendt tilbage på vores henvendelse.
(Opdateret 31. oktober med kommentar fra Thomas Rønnow)

1 Kommentar

Henrik Lind Jørgensen
28. OKTOBER 2019
Hvordan man end vender og drejer den, så vil en krise ramme tre parter: Medarbejdere, aktionærer (evt. en fond) og kunder. Man kan godt skyde skylden på hinanden, men til syvende og sidst vil der være tabere, hvis det går helt galt. Hvis man prøver at foretage sig noget undervejs - det kan være løntilbageholdenhed, uden at jeg vil være fortaler for noget i denne situation - kan man måske redde noget for medarbejdere og aktionærer. Omvendt vil arbejdsgiverens - og dermed aktionærernes - plan om at erstatte erfaren arbejdskraft med yngre arbejdskraft (måske ufaglært eller robotter...) ramme kunderne og dermed både aktionærer og medarbejdere. Med fare for at lyde både brutal og pessimistisk, er alle nok nødt til at stå samme i sådan en situation, med mindre det skal få negative konsekvenser for endnu flere. Dansk Journalistforbund har nok formået at vokse sig stor, men det er da ikke på grund af dagblads-medlemmerne.

Læs også

52 stillinger forsvinder fra Jysk Fynske Mediers redaktioner 1

52 stillinger forsvinder fra Jysk Fynske Mediers redaktioner

24. OKTOBER 2019
Jysk Fynske Medier skal spare 37 millioner kroner på redaktionerne

Jysk Fynske Medier skal spare 37 millioner kroner på redaktionerne

15. OKTOBER 2019
Massefyringer igen

Massefyring på vej på Jysk Fynske Medier

30. SEPTEMBER 2019