DJ-formand i Cavling-tale: Det er ikke gratis for alle at bruge deres stemme

Ved uddelingen af Cavlingprisen 2021 opfordrer Dansk Journalistforbunds formand medierne til at være mere åbne

Uddelingen af Cavlingprisen skal bruges som anledning til at sætte fokus på de omfattende angreb på pressefriheden verden rundt.

Sådan lyder budskabet fra Dansk Journalistforbunds formand, Tine Johansen, der fredag holdt en tale i forbindelse med uddelingen af Cavlingprisen 2021.

”I de seneste 20 år er flere end 1.400 mediearbejdere blevet dræbt, fordi de passede deres arbejde. Lige nu sidder hele 488 journalister fængslet rundt om i verden. Og flere igen bliver overfaldet, truet og intimideret,” siger Tine Johansen.

I talen understreger hun også vigtigheden af, at Nobels Fredspris 2021 gik til journalisterne Maria Ressa fra Filippinerne og Dmitrij Muratov fra Rusland.

Men også presset på journalister i Afghanistan, Hviderusland, Mexico og Hongkong er værd at have fokus på, mener Tine Johansen:

”Det er de kolleger, jeg vil bede jer om at tænke på i dag, når vi hylder det frie ord. Det er ikke gratis for alle at bruge deres stemme.”

Sociale medier er en trussel

I talen lægger Tine Johansen også vægt på, at de sociale medier er en trussel mod det frie ord.

”Vores kolleger bliver i højere og højere grad intimideret, truet og chikaneret online. Vigtige stemmer, herunder minoriteter og kvinder, presses ud af den offentlige samtale, fordi andre går til angreb og definerer samtalens rammer. De gør det ofte anonymt og uden konsekvenser,” siger Tine Johansen, der frygter, at fraværet af mangfoldighed kan resultere i unuancerede debatter.

Men også de såkaldte SLAPP-sagsanlæg er en alvorlig trussel mod pressefriheden, siger Tine Johansen:

”Alene i Tyrkiet kører der lige nu flere tusinde SLAPP-sager mod journalister, NGO’er, akademikere og systemkritikere. For den enkelte sagsøgte har sagerne store omkostninger og er slidsomme. I et længere perspektiv risikerer vi, at de kritiske røster forstummer for at undgå lignende sager.”

At vilkårene for den frie presse er bedre i Danmark, betyder ifølge Dansk Journalistforbunds formand også, at vi herhjemme har et stort ansvar.

Medier skal være åbne

Her lyder opfordringen fra DJ-formanden, at de danske medier skal gøre sig fortjent til befolkningens tillid ved at være mere åbne:

”Vi fortæller gerne magthaverne i samfundet, at nøglen til tillid er at lægge overvejelser og beslutninger åbent frem,” siger hun.

Og den sætning skal også gælde medierne selv, mener Tine Johansen, der for eksempel kan forestille sig en øget åbenhed om behandlingen af de klager, der sendes ind til Pressenævnet.

”For vi er ikke, og vi skal ikke være, uimodtagelige for kritik, når den rettes mod os selv.”

0 Kommentarer