Mediekritik

DJ-formand: Hummelgaards arm er ”meget kort”

Justitsministerens kritik af DR er på kant med armslængdeprincippet, mener journalistformand. Mediekommentator hilser mediekritik velkommen: ”Det er helt i orden, at politiske institutioner kritiserer medierne”

Justitsminister Peter Hummelgaard (S) balancerer på kanten af, hvad han som minister kan tillade sig at sige om DR’s redaktionelle dispositioner, mener Tine Johansen, formand i Dansk Journalistforbund.

”I forhold til armslængdeprincippet synes jeg, at han har en meget kort arm her,” lyder det fra DJ-formanden.

Udtalelsen falder, efter at Peter Hummelgaard tirsdag rettede en kras kritik mod DR’s omstridte dokumentar ’Forfulgt af politiet?’.

”Jeg synes, at det er under al kritik med de insinuationer, der er blevet skabt fra dokumentarskabernes side. Nogle seere har ligefrem fået det indtryk, at politiet stod bag drengens forsvinden,” sagde ministeren på et åbent samråd.

Kritiserer klipning af program

I ’Forfulgt af politiet?’ følger et produktionshold en dansktalende syrisk familie fra Vejle, der gennem længere tid følte sig chikaneret af betjente fra Sydøstjyllands Politi. Et af de bærende elementer i dokumentaren er jagten på et af familiemedlemmerne, der var forsvundet.

Dokumentaren er siden blevet kritiseret fra flere sider – blandt andet af politiet.

”Det er sindssygt, at man overhovedet tillader at klippe en udsendelse sammen på den måde, og, som tiden efterfølgende har vist, helt uden nogen som helst form for belæg,” sagde Peter Hummelgaard videre tirsdag.

Ifølge Tine Johansen skal og bør politikere ”og i særdeleshed ministre” være varsomme med at gå tæt på redaktionelt indhold.

Hun peger på, at der netop nu i Den Uafhængige Politiklagemyndighed (DUP) foregår en undersøgelse af betjentene fra Sydøstjyllands Politi i forhold til anklagerne fra dokumentaren og den efterfølgende dækning i pressen:

”Så synes jeg måske, at det er lidt præmaturt at begynde at fælde dom over, hvad resultatet af den undersøgelse bliver,” siger Tine Johansen.

De ubesvarede spørgsmål

Modsat Tine Johansen mener Søren Schultz Jørgensen, docent ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole (DMJX) og mediekommentator ved Politiken, ikke, at Peter Hummelgaard bryder med armlængdeprincippet:

”Problemet opstår, hvis Peter Hummelgaard lægger op til politisk styring af DR eller ændringer af DR, fordi der er noget bestemt indhold, han ikke bryder sig om. Men det gør han efter min vurdering ikke her,” siger Søren Schultz Jørgensen.

Han mener, at ministre for ressortområder, der bliver kritiseret, ”selvfølgelig” kan tage til genmæle.

”Der er tydeligvis en masse, vi ikke ved i denne sag. Personligt sidder jeg også tilbage med en del ubesvarede spørgsmål. Selvfølgelig er det helt ok, at landets minister for politiet kan sige, at det er irriterende, at en dokumentar skaber tvivl og ikke entydighed,” siger Søren Schultz Jørgensen.

Derudover skal medier som DR kunne klare at blive kritiseret.

”DR skal finde sig i og kunne holde til meget. Men institutionen skal ikke finde sig i, at politikere, der ikke kan lide indholdet, begynder at true med ledelsesmæssige og økonomiske trusler. Det er bare ikke tilfældet her.”

Kritikken fra Hummelgaard skal i stedet ses som et kritisk indspark i debatten.

”Mediekritik er ekstremt vigtigt i vores samfund, og den bliver stadig vigtigere, eftersom mediernes magtkritik tiltager. Nyhedsmedierne er jo selv magtfulde aktører. Derfor er det helt i orden, at institutioner, herunder også politiske institutioner, kritiserer medierne,” siger Søren Schultz Jørgensen.

En finger peger på ledelsen

I sin kritik af DR peger Peter Hummelgaard dog også sin finger mod DR’s ledelse:

”Jeg synes, at det er under al kritik, at Danmarks Radios ledelse ikke tydeligere og klarere har været inde at tage ansvar for denne her situation,” sagde ministeren.

Her nærmer Peter Hummelgaard sig et område, som han bør lade være i fred, mener Søren Schultz Jørgensen.

”Hummelgaard skal afholde sig fra at snakke om ledelsesmæssige forhold i DR, men han er i sin gode ret til at kritisere den substans, der kommer ud af statsradiofonien. Ligesom alle andre i øvrigt er.”

Til Ritzau siger Thomas Falbe, chefredaktør i DR Nyheder, at han er uforstående over for kritikken fra Hummelgaard.

”Vi antyder ikke på noget tidspunkt, at politiet skulle have noget at gøre med Farhad Tobers forsvinden. Alle de konklusioner, der drages dér, kan vi ikke stå til regnskab for,” siger Thomas Falbe.

Journalisten har forgæves forsøgt at få en kommentar fra DR-generaldirektør Maria Rørbye Rønn.

0 Kommentarer