Mogens Blicher Bjerregård er lodret uenig i, at det giver dårligere journalistik, at Berlingske skifter faste anmeldere ud med freelancere. Alligevel kritiserer han beslutningen, som »tyder på, at Berlingske kunne have undgået nogle afskedigelser«.
Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård, støtter nu op om kritikken af Politikens lederskribent Bjørn Bredal.
Bredal affyrede i går en bredside mod Berlingske, fordi avisen skifter de fastansatte anmeldere ud med freelancere.
"I journalistikken risikerer freelanceriet at skabe ukritiske og servile historier, som servicerer mere, end de kontrollerer," skrev Bjørn Bredal i en kommentar i Politiken.
Men det har vakt kritik i Dansk Journalistforbunds freelancekredse. To freelancere har kritiseret Bjørn Bredal på Journalisten.dk, og i går eftermiddags gik freelancernes formand, Iben Danielsen, ud med hård kritik.
»Jeg har meget svært ved ikke at grine af Bjørn Bredals udtalelser. Freelancerne er guld for den danske mediebranche. Vi giver medierne det lille ekstra, der løfter tingene det sidste trin op. Sådan vil det også blive på Berlingske,« sagde Iben Danielsen til Journalisten.dk.
Hendes kritik af Bjørn Bredals syn på freelancere støtter Mogens Blicher Bjerregård op om.
»Jeg er også lodret uenig med Bjørn Bredal. Hvor dygtig du er, handler ikke om, om du er freelancer eller fastansat,« siger Blicher Bjerregård til Journalisten.dk.
Men han understreger, at det ikke betyder, at han bifalder Berlingskes beslutning om at skifte fastansatte anmeldere ud med freelancere.
»Når Berlingske har været igennem så voldsom en sparerunde, som de har, så er det vigtigt for os at holde fast i, at man ikke afskediger flere end nødvendigt. Der er rigtig mange dygtige medarbejdere, der har mistet deres arbejde på Berlingske, og så er det vigtigt, at koncernen gør dens yderste for, at der bliver så få afskedigelser som muligt,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
Han fortsætter:
»Der er altså to ting i det. Den ene er professionsmæssig – din dygtighed er ikke afgjort af, om du er freelancer eller fastansat. Den anden er personalepolitisk – her er der noget, der tyder på, at Berlingske kunne have undgået nogle afskedigelser.«
Men er du enig med Iben Danielsen i, at beslutningen vil være et løft for Berlingske?
»Så enkelt er det ikke. Man kan ikke sige, at det er bedre eller værre, fordi det er fastansatte eller freelancere, der gør arbejdet,« siger Mogens Blicher Bjerregård.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
På vegne af Berlingske Medarbejderforening kan jeg kun dybt og inderligt beklage, at to af vores rigtigt gode anmeldere blev afskediget i forbindelse med den meget hårde sparerunde, vi var igennem. Det var ikke nødvendigt, og jeg er helt enig med Mogens i, at de her afskedigelser burde være kunnet undgået. Det fungerer glimrende med fastansatte anmeldere.
Mange hilsner
Frederik M. Juel, TR, Berlingske og medlem af HB.
En vigtig dimension i debatten om Berlingskes kulturmedarbejdere er, at det er led i en sparerunde, at de fastansatte erstattes med freelancere.
Grunden til at avisen fremover vil bruge freelancere frem for fastansatte er, at de er billigere end de hidtidige kulturmedarbejdere. Det er der vist heller ikke lagt skjul på fra ledelsens side.
Berlingske har godt nok en overenskomst, der sætter ord og tal på, at freelancere ikke må være billigere end fastansatte. Men efter en juridisk vurdering, der blev foretaget for nogle år siden, er det svært at løft overenskomstens freelancebestemmelser i forhold til freelance kulturanmeldere, fordi de har nogle særlige forhold, der ikke er direkte sammenlignelige med fastansattes.
Oversat til uhyre konkret nudansk betyder afgørelsen efter vores opfattelse, at Berlingske nu har et mere frit slag i bolledejen til at underbetale alle, der beskæftiger sig med kultur på Berlingske.
Det er ikke en faglig gevinst men et fagligt tab.
Derfor håber, vi også, det ved de nuværende overenskomster med DMA bliver præciseret, at alle der udfører freelancearbejde for Berlingske er omfattet af overenskomstens freelancebestemmelser. Så freelancere, der beskæftiger sig med kultur og anmeldelser ikke bliver brugt til at underminere de fastansattes arbejdsvilkår.
Vi vil gerne understrege, at flere freelancere ikke nødvendigvis er et gode. Vi er alle kolleger og afhængige af gode forhold for fastansatte ligesom fastansatte har bedst og tryggest vilkår, når freelancerne også har det.
Det er alene Politikens Bjørn Bredals generaliserende udtalelser om freelancere, vi kritiserer.
Jens Rossen og Iben Danielsen, FreelanceGruppen og HB-medlemmer.