DJ-formand: Freelancere ikke ringere end faste anmeldere

Mogens Blicher Bjerregård er lodret uenig i, at det giver dårligere journalistik, at Berlingske skifter faste anmeldere ud med freelancere. Alligevel kritiserer han beslutningen, som »tyder på, at Berlingske kunne have undgået nogle afskedigelser«.

Mogens Blicher Bjerregård er lodret uenig i, at det giver dårligere journalistik, at Berlingske skifter faste anmeldere ud med freelancere. Alligevel kritiserer han beslutningen, som »tyder på, at Berlingske kunne have undgået nogle afskedigelser«.

Dansk Journalistforbunds formand, Mogens Blicher Bjerregård, støtter nu op om kritikken af Politikens lederskribent Bjørn Bredal.

Bredal affyrede i går en bredside mod Berlingske, fordi avisen skifter de fastansatte anmeldere ud med freelancere.

"I journalistikken risikerer freelanceriet at skabe ukritiske og servile historier, som servicerer mere, end de kontrollerer," skrev Bjørn Bredal i en kommentar i Politiken.

Men det har vakt kritik i Dansk Journalistforbunds freelancekredse. To freelancere har kritiseret Bjørn Bredal på Journalisten.dk, og i går eftermiddags gik freelancernes formand, Iben Danielsen, ud med hård kritik.

»Jeg har meget svært ved ikke at grine af Bjørn Bredals udtalelser. Freelancerne er guld for den danske mediebranche. Vi giver medierne det lille ekstra, der løfter tingene det sidste trin op. Sådan vil det også blive på Berlingske,« sagde Iben Danielsen til Journalisten.dk.

Hendes kritik af Bjørn Bredals syn på freelancere støtter Mogens Blicher Bjerregård op om.

»Jeg er også lodret uenig med Bjørn Bredal. Hvor dygtig du er, handler ikke om, om du er freelancer eller fastansat,« siger Blicher Bjerregård til Journalisten.dk.

Men han understreger, at det ikke betyder, at han bifalder Berlingskes beslutning om at skifte fastansatte anmeldere ud med freelancere.

»Når Berlingske har været igennem så voldsom en sparerunde, som de har, så er det vigtigt for os at holde fast i, at man ikke afskediger flere end nødvendigt. Der er rigtig mange dygtige medarbejdere, der har mistet deres arbejde på Berlingske, og så er det vigtigt, at koncernen gør dens yderste for, at der bliver så få afskedigelser som muligt,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Han fortsætter:

»Der er altså to ting i det. Den ene er professionsmæssig – din dygtighed er ikke afgjort af, om du er freelancer eller fastansat. Den anden er personalepolitisk – her er der noget, der tyder på, at Berlingske kunne have undgået nogle afskedigelser.«

Men er du enig med Iben Danielsen i, at beslutningen vil være et løft for Berlingske?

»Så enkelt er det ikke. Man kan ikke sige, at det er bedre eller værre, fordi det er fastansatte eller freelancere, der gør arbejdet,« siger Mogens Blicher Bjerregård.