DJ-formand: For letkøbt at droppe Annegrethe Rasmussen

Det er for letkøbt, når Altinget, Information og Journalisten afbryder samarbejdet med freelancer Annegrethe Rasmussen efter anklager om plagiat, mener DJ-formand Lars Werge (Opdateret 14.59: Opfølgende interview med Werge)

”Det er simpelthen for smart! Det er bare for letkøbt!”

Sådan var Dansk Journalistforbunds formand Lars Werges første reaktion, da han så, at tre medier har opsagt samarbejdet med freelancejournalist Annegrethe Rasmussen efter anklager om plagiat.

Det skriver Lars Werge på sin åbne Facebook-side under overskriften "Letkøbt afstandtagen til journalist".

”Opsigelser som i mine øjne sker alt for hurtigt og kun med egen damage control for øje. Det vidner om en noget nem flugt fra de redaktionelle forpligtelser,” skriver Lars Werge blandt andet.

LETKØBT AFSTANDTAGEN TIL JOURNALISTDet er simpelt hen for smart! Det er bare for letkøbt!Det var min første reaktion,…

Posted by Lars Werge on Thursday, 17 December 2015

Lars Werge uddyber over for Journalisten, at han blandt andet undrer sig over, at især fagbladet og Information afbryder samarbejdet så hurtigt.

»Jeg kender ikke sagen godt nok. Men havde jeg været redaktør, ville jeg sætte mig ned og kigge meget grundigt på sagen, før jeg tager en beslutning. Det ligner, at der er sket nogle meget hurtige beslutninger, og kun på grund af en enkelt fejl,« siger han.

Tre medier har opsagt samarbejdet

Lars Werge undrer sig over, at Information og Journalisten reagerer på en fejl bragt hos Altinget og ikke hos dem selv.

»Jeg synes, det er tyndt at gøre det på baggrund af noget, der har stået i Altinget. Det må være det, der har stået i Information eller Journalisten, som redaktørerne skal have tillid til. Her er der tale om en fejl i ét medie, der fører til en kædereaktion,« siger Lars Werge.

Hvilken anden reaktion kunne du forestille dig?

»Jeg tænker, det ville være fair, at skribenten holder en pause, imens man undersøger, om der er nogle problemer på det pågældende medie. Og finder man ikke noget, så tager man personen tilbage på holdet.«

Hvis en skribent har begået så alvorlige fejl, at det skaber generel tvivl om vedkommendes troværdighed, er det så ikke en legitim begrundelse for at stoppe samarbejdet?

»Det er så den vurdering, Altinget foretager, og herefter afbryder Journalisten og Information samarbejdet. Jeg synes umiddelbart, skribenten kunne fortjene større opbakning. Hun har trods alt skrevet for de medier i nogle år,« siger Werge.

Mener fastansatte står bedre

Lars Werge mener også, at Annegrethe Rasmussen som freelancer har været nem at skille sig af med, og det har redaktørerne benyttet sig af uden at skele til det arbejdsgiveransvar, man også har over for freelancere.

»En fastansat ville alt andet lige have haft den sikkerhed, at der ville være startet en personalesag, man ville være kaldt ind til samtale, hvor man havde haft sin tillidsrepræsentant med sig. Der står freelanceren lidt alene,« siger Lars Werge.

Vil du tage en snak med Øjvind Hesselager om Journalistens håndtering af sagen?

»Nej da. Øjvind har redaktionel frihed. Det er også derfor, jeg kan inddrage Journalisten i en principiel diskussion om arbejdsgiveres ansvar.«

Handler om tillid

Informations chefredaktør, Christian Jensen, forklarede i går hans afbrydelse af samarbejdet med Annegrethe Rasmussen med, at tilliden har taget skade.

»Vores tillid til Annegrethe Rasmussen har lidt et knæk efter historien i Altinget om lederen i The Economist. Vi lever af læsernes tillid til os,« sagde han til Journalisten.

Journalistens redaktør, Øjvind Hesselager, har svaret i debattråden på Facebook.

"Jeg er udpeget til både at sikre og fastholde fagbladets journalistiske kvalitet. Det sker i allerhøjeste grad med brug af freelancere, der ofte rydder både forsider og debatspor. Jeg tror, alle freelancere og bloggere, der arbejder med Journalisten, vil sige, at de får godt modspil, kvalificeret redigering og god efterkritik," skriver han blandt andet.

Annegrethe Rasmussen anklages for at have ladet sig inspirere for meget af en leder i The Economist, da hun skrev en analyse til Altinget, som Journalisten kunne fortælle i går. Altingets chefredaktør, Rasmus Nielsen, bruger selv ordet »plagiat«.

»Vi er blevet gjort opmærksomme på, at der er et stort sprogligt sammenfald – plagiat, kan du også sige – og sammenfald mellem holdninger og vurderinger med en leder i The Economist. Og så har vi fundet ud af, at det bryder så meget med vores etiske grænser, at vi ikke kan leve med det,« sagde han til Journalisten.

Erkender fejl

Annegrethe Rasmussen erkender, at der er tale om en fejl, som hun tager ansvaret for.

”Jeg kan bekræfte, at jeg ikke i første omgang krediterede Economist, og den forglemmelse er jeg rigtig ked af og tager det fulde ansvar for. Jeg er glad for, at henvisningen står under artiklen nu, og henviste også til den omgående på sociale medier i adskillige omgange umiddelbart efter, at artiklen blev tilgængelig online,” lød det i en skriftlig kommentar til Journalisten i går.

Det er ikke første gang, Annegrethe Rasmussen er indblandet i en sag om plagiering. I 2001 blev hun fyret fra stillingen som chefredaktør ved Berlingske Tidende, da en leder, hun havde skrevet, indeholdt flere passager, som var kopieret fra ledere i Politiken. Annegrethe Rasmussen forklarede dengang, at der havde været tale om en kladde, hun ved en fejl sendte til tryk.

Delte meninger

Plagiat-anklagen fra Altinget – og de tre afbrudte samarbejder – har sat en markant debat i gang i den danske mediebranche, og meningerne er delte. I Journalistens debatfelt og på sociale medier viser mange deres støtte til freelancejournalisten.

”Det er helt utilstedeligt at fyre en vildt dygtig skribent fordi hun i hast har lavet en fejl. Vi har alle lavet fejl. Tempoet er helt sindssygt for journalister nu,” skriver forfatter og foredragsholder Signe Wenneberg på journalisten.dk.

Rasmus Nielsen har ingen kommentarer til Lars Werges kritik, skriver han til Journalisten. Vi afventer svar fra Christian Jensen.

Opdateret kl. 13.15: Rasmus Nielsen har ingen kommentarer.

Rettet kl. 13.53: Journalisten havde ved en fejl refereret fra en lukket Facebook-profil til sidst i denne artikel. Vi beklager.

Opdateret kl. 14.59: Mundtligt interview med Lars Werge tilføjet.