DJ formand er rystet over Krasnik-skældud

Mogens Blicher Bjerregård, formand for DJ, er rystet over, at Katrine Winkel Holm ringede og skældte DR’s Martin Krasnik ud efter et kritisk interview med Lars Hedegaard. »Det skal hun overhovedet ikke blande sig i,« siger han. (Rettet 12.12)

Katrine Winkel Holm har misforstået sin opgave i DR’s bestyrelse. Det mener formanden for Dansk Journalistforbund, Mogens Blicher Bjerregård.

»Man går ikke ind og snakker om enkeltprogrammer,« siger han til Journalisten.

Katrine Winkel Holm, medlem af bestyrelsen i DR, ringede ifølge BT onsdag og skældte Martin Krasnik ud, efter at han dagen før havde lavet et kritisk interview med forfatteren og debattøren Lars Hedegaard. Interviewet har siden været genstand for stor debat og kritik, men Katrine Winkel Holms opkald kom allerede, inden programmet blev sendt.

Journalisten har bedt Mogens Blicher Bjerregård om en kommentar.

Katrine Winkel Holm ringede og skældte Martin Krasnik ud for hans interview med Lars Hedegaard, inden det blev bragt. Hvad synes du om det?

»Det skal hun overhovedet ikke blande sig i. Hun er bestyrelsesrepræsentant. Hendes opgave er at sikre driften af Danmarks Radio, og en bestyrelse skal slet, slet ikke blande sig i de redaktionelle valg.

Den redaktionelle frihed er ufatteligt vigtigt, og der er oven i købet tale om en public service-institution. Der er politisk udpegede bestyrelsesrepræsentanter, og de skal holde armslængde fra det redaktionelle.

Jeg er faktisk lidt rystet over, at hun kan finde på det. Bestyrelsesmedlemmer skal ikke ligge og blande sig på den måde, som hun gør. Det er ikke hendes opgave, og hvis der er noget, en bestyrelse er utilfreds med, så snakker de med generaldirektøren, man går ikke ind og snakker om enkeltprogrammer. Så har bestyrelsesmedlemmet misforstået sin opgave,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Hvilke konsekvenser håber du, at det her får?

»Jeg håber da og går ud fra, at en bestyrelsesformand får fortalt bestyrelsen, hvad deres opgave er, og at deres opgave absolut ikke er at gå ind og blande sig i enkeltprogrammer,« siger Mogens Blicher Bjerregård.

Forløbet

Martin Krasnik bekræfter over for BT, at Winkel Holm ringede og var kritisk morgenen efter interviewet.

DR’s bestyrelsesformand, Michael Christiansen, siger til BT, at han ikke kender noget til sagen:

»Men helt generelt er det ikke i orden, at bestyrelsesmedlemmer henvender sig med kritik til medarbejdere i organisationen. Heller ikke til nyhedschefen,« forklarer han og tilføjer, at nogle af bestyrelsesmedlemmerne ’har flere kasketter på’.

»Så vidt jeg husker, er Winkel Holm også medlem af Trykkefrihedsselskabet, men hvis hun henvender sig som bestyrelsesmedlem, er det ikke i orden,« siger han.

Katrine Winkel Holm siger til BT, at hun ikke ønsker at udtale sig.

»Det er ikke noget, der angår dig. Det har jeg ikke lyst til at svare på. Jeg refererer ikke fra personlige samtaler. Det er meget udramatisk, og jeg kan ikke se, at det er relevant,« siger hun til BT.

Ifølge BT har DR's nyhedschef, Ulrik Haagerup, også fået et opkald fra Winkel Holm, men hun ønsker heller ikke at tale om denne samtale.

Kræver Winkel Hom afsat
Socialdemokraternes medieordfører, Mogens Jensen, siger til Berlingske, at han vil kræve, at kulturminister Marianne Jelved hurtigst muligt sætter Katrine Winkel Holm fra posten som bestyrelsesmedlem i DR.

»Jeg mener ikke, at hun lever op til det ansvar, hun sidder med som bestyrelsesmedlem i DR. Det er simpelthen ikke acceptabelt, at et bestyrelsesmedlem ringer til DR-medarbejdere og truer og skælder ud. At lægge politisk pres på de enkelte medarbejdere er at blande sig direkte i programvirksomheden, hvilket er uden for bestyrelsens kompetence og helt i strid med armslængdeprincippet, som de er forpligtet til at følge,« siger Mogens Jensen.

 

Journalisten forsøger at få en kommentar fra Katrine Winkel Holm

 

Rettet 12.12: BT skriver, at Katrine Winkel Holm ringede til Ulrik Haagerup, ikke omvendt.

3 Kommentarer

Kjeld Poulsen Kürstein
21. MARTS 2013
Det er fløjtende ligegyldigt,
Det er fløjtende ligegyldigt, hvilke kasketter hun i øvrigt har på, når hun bærer kasketten "DR-bestyrelsesmedlem". Hun kan ikke undskylde sig med, at hun henvendte sig som medlem af lystfiskerforeningen eller Gamle Danses Værn. Og den med at hun ringede som privatperson er da helt ude i de drivende garn. Der er vist kun ét at gøre for kulturministeren
Tina Salomon
20. MARTS 2013
Det er vi andre også. Damen
Det er vi andre også. Damen må jo have kasketterne så langt nede over øjnene, at hun ikke fatter et klap.

Hvad i alverden bilder hun sig ind?!
Morten Skov
20. MARTS 2013
BT skriver, at Winkel Holm
BT skriver, at Winkel Holm ringede til Ulrik Haagerup og ikke omvendt.