I løbet af natten blev der sat to streger under den nye medieaftale. Du kan se indholdet i den endelige aftale her.
Dansk Journalistforbunds formand, Lars Werge, er bestemt ikke tilfreds med udfaldet.
”Det er rent ud sagt en forfærdelig aftale. Den er værre, end man havde turdet frygte. Det er vi selvfølgelig meget nedtrykte over,” siger han.
Store konsekvenser for kollegerne
Den største akilleshæl er ifølge DJ-formanden de store besparelser i Danmarks Radio. Besparelserne er fastsat til 20 procent i løbet af de næste fem år, præcis som regeringens udspil tilbage i april også lagde op til.
”De samlede besparelser i Danmarks Radio gør det fuldstændigt umuligt at forestille sig, at det ikke også får konsekvenser for vores medlemmers ansættelsesforhold,” siger formanden og understreger, at besparelserne på det redaktionelle område i huset bliver større end 20 procent.
”Orkestrene skal jo friholdes og en større produktion lægges ud af huset,” siger han.
Samme bekymring italesatte fællestillidsrepræsentant i DR Henrik Friis Vilmar til Journalisten i sidste uge:
”Rigtig mange af os ved, at vi risikerer at miste vores arbejde. Det er jo ikke kun 20 procent af medarbejderne, der mister deres arbejde. Det er måske en tredjedel. For alle de faste udgifter kan man jo ikke skære væk,” siger han.
Radio24syv til ”provinsen”
Lars Werge medgiver, at det fra starten har været klart, at ”DR kommer til at bløde enormt”.
”Men også andre medietyper vil blive udsat for forandringer, som kan blive meget gennemgribende,” siger han og nævner Radio24syv.
Det fremgår af medieaftalen, at Radio24syvs hovedsæde skal flyttes fra København til Vestdanmark.
”Det har jo nogle enorme konsekvenser for de kolleger, vi har ansat derhenne i dag, at Radio24syv skal til provinsen. Man kan sige, det er lige meget, om man ligger det ene eller det andet sted, men det er det jo ikke for dem, der har jobbet i København og bor i København,” siger formanden.
”Så er det jo ikke nemt lige at flytte til Esbjerg eller Aarhus, eller hvor de vil lægge den nye station.”
Manglende hensyn til regionale og lokale medier
Lars Werge forudser derudover problemer for landets regionale og lokale medier.
”De regionale og lokale medier får andre vilkår for støtte. Og vi så i går, hvordan der skulle fyres i Jysk Fynske Medier. Der er evidens for, at økonomien virkelig er stram de steder,” siger Lars Werge.
Han mener ikke, der bliver taget nok hensyn til de lokale og regionale medier.
Men uddelingen af mediestøtten ændres jo, så regionale og lokale dagblade kan få mere i støtte. Er det ikke positivt?
”Jo, det kan man sige. Men der er også den tilføjelse, at der ved lokale og regionale medier forstås trykte medier, der mindst har 80 procent af deres læsere i den pågældende region,” siger Lars Werge.
”Hvordan måler man det på nettet? De næste fem år vil vi formodentligt se, at det bliver sværere og sværere at drive papiraviser. Hvordan måler man så, at de stadig skal have 80 procent af deres læsere i lokalområdet?”
Ideologi frem for mediepolitik
Ifølge formanden har forløbet om aftalen været alt for langstrakt.
”Jeg troede, kulturministeren satte det i gang for at lytte og lære. Men det virker, som om hun fra start havde besluttet sig for, hvilken vej hun ville gå,” siger Lars Werge.
”Så store forandringer baseret på et så smalt flertal vidner om ideologi frem for et reelt ønske om at forandre mediepolitikken bredt.”
Hvordan er det ideologi frem for mediepolitik?
”Ideologien kommer til udtryk ved, at man vil udflytte Radio24syv. Det handler ikke om mediepolitik. Ideologien kommer til udtryk ved, at man skærer så hårdt i Danmarks Radio og public service. Og ideologien kommer til udtryk ved, at man samlet set vil beskære mediestøtten med 721 millioner i perioden,” siger han.
”Og jo mere ideologisk den er, og jo større konsekvenser, den har – jo mere ærgerligt er det, at den er baseret på et meget minimalt flertal i Folketinget.”
Positive tiltag?
Lars Werge nævner dog et par ting i aftalen, der er positive nyheder for DJ.
”Det er fint med en platformsuafhængig momsfritagelse. Og det er godt, at sådan noget som podcast kan søge støtte i den i øvrigt udvidede public service-pulje. Så der er en form for modernisering,” siger han.
Han siger derudover, at streamingtjenesternes kommende forpligtelse til at investere to procent af deres omsætning i dansk indhold er spændende.
”Men det virker, som om det er er skrevet i vand,” siger Lars Werge.
”Hvordan vil Netflix opgøre det? Hvordan gør man i forhold til, at man har at gøre med meget store institutioner, der ligger uden for EU? Jeg forstår ikke, hvorfor man ikke bare lægger en afgift i stedet. Men den ideologi har man selvfølgelig ikke villet følge i regeringen.”
Kulturminister Mette Bock afviser kritikken fra Lars Werge.
DJs formand kaldet det her ideologi frem for et reelt ønske om at ændre mediepolitikken – er I ude i et ideologisk angreb på for eksempel DR?
"Overhovedet ikke. DR skal netop fortsat have tilført allerflest ressourcer i forhold til, hvad staten anvender på kulturinstitutioner. DR er stadigvæk markant den største kulturinstitution i Danmark – også når vi får gennemført den her reduktion fuldt ud. Over tre milliarder kroner får DR stadig til at levere kvalitetsindhold for. Det er rigtig mange penge. Jeg mener ikke, at DR's rolle bliver mindre. Men den skal være mere markant og tydelig i forhold til den medieudvikling, der er. Så det har ikke noget med ideologi at gøre," siger Mette Bock.
Du kan læse hele vores interview med kulturminister Mette Bock her.
Opdateret klokken 14.19: Artiklen er opdateret med svar på kritikken fra kulturminister Mette Bock.
2 Kommentarer
Du skal være logget ind med dit DJ-login for at kunne kommentere på artiklen.
Pensionister og studerende og folk som ikke har råd til at købe sportskanaler/pay per view kommer ikke længere til at kunne se landskampe i fodbold mm.
Synes at LA/ regeringen og DF har lavet en ommer der og afventer, at DF kommer til at sige, at det havde de ikke regnet med. Som sædvanligt.
Denne medieaftale er dårlig politisk håndværk fra en af de elendigste ministre, jeg har oplevet i min 40 år i Danmark. Nepotisme og uvidenhed præger Mette Bock, der vitterlig ikke vil vide noget. Hvor ignorant og ideologisk forudindtaget har man lov til at være? Det er bare mere Kuglestøderidioti, der bærer præg af familiens behov for at hævne sig. For mig ser det ud til at være det sædvanlige fra LA: De rige får ved Kasse 1 og resten må undvære.
I øvrigt har hele regeringen fået travlt nu, efter at have tilbragt det sidste år i hængekøjen/ med at skændes om småting. Lige pludseligt er det gået op for VLAK, at der snart bliver valg. Føj, jeg er så forarget.
For små lokale netmedier, som rent faktisk bidrager til den lokale debat og nyhedsformidling, er denne aftale en katastrofe. Hvorfor skal der gives yderligere støtte til print-medier, hvor langt de fleste er en del af mega-koncerner, der skovler mediestøtte ind?
Som jeg læser aftaleteksten, skal der stadig være 3 årsværk på medier (undtaget ugeaviser, åbenbart) der vil søge støtte. Så hvis man trykker en ugeavis, kan der godt slækkes på kravet om årsværk, men ikke hvis man sidder på et lokalt netmedie. Hvor er forskellen?
Husk nu, DJ: der sidder også nogle af jeres medlemmer på de små netmedier.